De Oceaanademhaling is bij de meesten bekend als de Ujjayi ademhaling. Je ademt door de neus, waarbij je de adem achter in de keel afremt met een zacht ruisend geluid. In deze uitgebreide how to video leert yogadocent Robert Knol je op verschillende manieren hoe je deze ademhaling doet. Volg je liever de korte uitleg van de Ujjayi ademhaling? Ga dan naar deze video.
Het effect van de Ujjayi ademhaling
Deze ademhalingstechniek verhoogt de concentratie, verwarmt het lichaam en maakt de adem regelmatig. Door gebruik te maken van de Ujjayi ademhaling tijdens de uitvoering van yogahoudingen (asana’s), verhoogt het zuurstofniveau in je bloed en verzuren de spieren minder snel. Het effect is een gefocuste, rustige geest. Deze ademhalingstechniek geeft dus energie en helpt je tegelijkertijd te ontspannen.
Over Robert Knol
Sport was het helemaal voor Robert Knol, als klein jongetje al. Hij bleek een uitzonderlijk talent te hebben voor honkbal en op jonge leeftijd deed hij al mee aan de Olympische Spelen in Seoul. Jarenlang stond zijn leven in het teken van topsport, tot hij een burn-out kreeg. Het werd het startsein van een reis naar binnen, van zelfonderzoek, bewustwording en van een nieuw levenspad als yogadocent en ademtrainer.
Voor mij is yoga ja zeggen tegen elke moment
Voor Robert is yoga een andere manier van leven en bewegen: vanuit moeiteloosheid. Door de jaren heen is hij gaan inzien dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Hij leerde zijn aandacht moeiteloos voorbij zijn verhalen en overtuigingen te brengen. Robert: ‘Dan merk je dat je dit allemaal niet bent. Zo ontstaat er een shift in je identificatie: van de veranderende buitenkant naar het onveranderlijke deel van jezelf wat je wérkelijk bent.’
‘Naarmate ik dieper naar binnen kon komen, besefte ik dat ik geen enkele controle heb over welke situaties zich voordoen of hoe mensen gedragen. Wel over mijn eigen gedrag, over wat er in mij gebeurt. Voor mij is yoga ‘ja’ zeggen tegen elk moment. Vanuit die rust van acceptatie ben ik helderder, is mijn aanwezigheid krachtiger, zijn mijn acties effectiever en ben ik gelukkiger.’
Meer informatie over Robert vind je op zijn docentpagina. Of ga naar www.robertknol.nl
6 reacties
Geef je reactie
Hallo Robert,
Wat leuk en attent van je om zo uitgebreid op mijn vragen in te gaan, de moeite te nemen om deze te beantwoorden. Hartelijk dank daarvoor. Mooi voorjaar gewenst.
Hallo Rob, je bracht je uitleg heel rustig en ontspannend met praktische voorbeelden. De start was wat verwarrend. Je moest er volgens mij even inkomen. Voor een beginner vond ik je uitleg soms ingewikkeld. Want wat bedoel je bv met een sluier om je heen, nadi’s en sushumna? Je zei dat ik mijn keel moest afsluiten en hem tegelijkertijd moest ontspannen?
Hoe doe je dat????
Dag Sanneke,
Dank voor je bericht. Als beginner zou ik de ‘sluier’ voor nu even loslaten.
Om met de laatste vraag te beginnen: Yoga is ’totale ontspanning ervaren in fysieke inspanning’. Yoga is ‘kunnen zijn tijdens doen’. Dus met de aandacht moeiteloos aanwezig zijn bij de lichte afsluiting in de keel. Dus jouw aandacht is ontspannen, er is enkel fysieke inspanning.
Nadi’s, chakra’s en Sushumna nadi.
Volgens de kwantumfysica en wetenschappelijk onderzoek is alles energie. De beweging van energie wordt beschouwd als een kernprincipe waarop veel religies en tradities zijn gebaseerd. Net als yoga richten veel oude praktijken zoals Reiki, QiGong en Tai Chi zich op het goed functioneren van energie om gezondheid en welzijn te bereiken.
Stel je voor dat ons lichaam een circuitnetwerk heeft. In het fysieke lichaam bestaat dit circuitnetwerk uit slagaders, aders, zenuwen en de organen waarmee ze zijn verbonden.
Volgens yogi’s uit de oudheid bestaat er naast het grofstoffelijke lichaam een subtiel lichaam of energielichaam dat je niet kunt zien of aanraken, maar waar alle levensenergie (prana) in stroomt.
Het circuitnetwerk in het subtiele lichaam bestaat uit chakra’s en nadi’s waardoor levensenergie (prana) stroomt. Chakra is een Sanskrietwoord. Deze komen overeen met zenuwcentra of zenuwplexus in het grove lichaam en zijn niets anders dan energiecentra of energiereservoirs.
Het subtiele lichaam heeft 109 chakra’s. Daarvan zijn negen centra belangrijk en van deze negen centra zijn zeven chakra’s van primair belang.
Wanneer de levensenergie door deze centra stroomt, hetzij in opwaartse of neerwaartse richting, zijn er verschillende emoties, gevoelens of sensaties die men ervaart. Dit zijn allemaal verschillende manifestaties van deze ene energie.
Al deze centra (chakra’s) zijn met elkaar verbonden via nadi’s, of kanalen van metafysische energie waardoor levensenergie stroomt. Er zijn 172.000 nadi’s in ons subtiele lichaam. Hiervan zijn er drie belangrijke nadi’s – Sushumna (loopt door het ruggenmerg), Ida (loopt door het linker neusgat) en Pingala (loopt door het rechter neusgat).
De kwantiteit en kwaliteit van de levensenergie (prana) en de wijze waarop deze door de Nadi’s stroomt, bepaalt iemands gemoedstoestand. Als het prana-niveau hoog is en de stroom soepel en stabiel is, blijft de geest kalm, positief en enthousiast.
Dit is echter niet het geval bij de meeste mensen, omdat ze over het algemeen niet de kennis of de oefeningen hebben die nodig zijn om de chakra’s actief te houden en nadi’s vrij van obstakels. Hierdoor stroomt er bij de meeste mensen niet genoeg prana en stroomt het ook niet goed. Dit maakt een persoon vatbaarder voor meer twijfels, zorgen, angst, onzekerheid, conflicten, spanning en andere negatieve aspecten.
De juiste yoga-oefeningen (o.a. lichaamshoudingen, ademoefeningen, meditatie en kennis) in combinatie met een juist dieet en een goede levensstijl, helpen je bij het handhaven van een hoog prana-gehalte en de juiste stroom ervan in de nadi’s.
Voor nu is dit meer dan genoeg.
Warme yogagroet,
Robert
Hele fijne les!! Dank voor de uitgebreide uitleg ! De kalmte straalt zo van je af dat ik instant rustiger wordt!
nieuwe vorm ontdekt om met ” je mond te spelen’
interessant. ga het in bed ook proberen. ontspanning voor het slapen gaan.Dank
Dank je wel voor de vele manieren hoe je dit uit kunt leggen.