Zoals de naam al doet vermoeden lig je in deze houding zo krom als een banaan. Hierdoor strek je de hele zijkant van je lichaam, van je ribben tot en met de zijkant van je bovenbeen. Bananasana is een goede tegenhanger van alle voor- en achteroverbuigingen, twists en omgekeerde houdingen. Leer hem stap-voor-stap van de ervaren Yin yogadocent José de Groot.

  • Voor deze houding heb je een yogariem nodig of een lange sjaal of gewone riem.

Het effect van Bananasana

Naast dat deze houding voelt als een hele fijne strekking, brengt het ook de galblaasenergie in balans. Bananasana rekt namelijk het bindweefsel waar de galblaasmeridiaan zich bevindt in het lichaam. Hierdoor kan de energie beter gaan stromen. Wanneer de galblaasmeridiaan in balans is, ben je een met het houtelement: je voelt je standvastig en flexibel. Het tegenovergestelde kan ook het geval zijn: je voelt juist weinig rust en je bent snel geïrriteerd. Dan kan het voor jou goed zijn om een paar minuten in Bananasana te komen liggen.

Typisch Yin

Bananasana is een Yin yogahouding. Het voornaamste doel van Yin yoga is het versterken en versoepelen van het bindweefsel en de gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Typerend voor Yin yoga is dat posities langer vastgehouden worden, zodat de levensenergie beter kan stromen door de energiekanalen, de zogenaamde ‘meridianen’. Elke Yin yogahouding werkt volgens de traditionele Chinese geneeskunde op één of meerdere meridianen.

Over José de Groot

José de Groot was een van de eerste docenten die Yin yoga in Nederland introduceerde. Inmiddels leidt José teacher trainingen, retreats en fertiliteitsworkshops.

Dankzij Yin yoga en meditatie laat José zich niet meer zo snel beïnvloeden door factoren van buitenaf. Op de mat leerde ze te observeren en voelen, waardoor ze (negatieve) emoties nu ook náást de mat los kan laten. Lees meer over José op haar docentpagina of volg haar op @yosedegrootyogatreat.