Herstellende yoga, dat is wat Restorative yoga letterlijk betekent. Het brengt je lichaam in een diepe staat van rust, waardoor het zenuwstelsel de gelegenheid krijgt om te ontspannen. Door deze vorm van yoga regelmatig te beoefenen kun je je lichaam en geest herstellen van overbelasting.
Wat is Restorative yoga en waar komt het vandaan?
Restorative yoga is een yogavorm waarbij je met behulp van dekens, kussens, bolsters en blokken minutenlang in een houding blijft liggen. Het gaat er niet om het lichaam op te rekken of fysiek sterker te maken, maar om bij de diepste laag van ontspanning te komen. Zo activeer je het zelfherstellende vermogen van je lichaam, terwijl je comfortabel ligt en focust op je ademhaling.
Yogadocent B.K.S Iyengar heeft het eerste zaadje geplant voor Restorative yoga. In 2007 hielp een van zijn studenten, Judith Lasater, hem bij het uitwerken van deze yogavorm, gebaseerd op de asana’s en het gebruik van rekwisieten uit Iyengar yoga. Judith Lasater is een prominente yogadocent en schrijver uit San Francisco. Mede dankzij haar inzet is Restorative yoga groot geworden in de Verenigde Staten.
De voordelen van Restorative yoga
Deze yogavorm is een echte self-care practice. Het geeft tijd en ruimte aan je lichaam en geest om chronische stress los te laten. De ondersteunende houdingen en de focus op een kalme ademhaling, zorgen voor een diepe rust die het parasympathisch zenuwstelsel activeert. Hierdoor kunnen de organen rusten en herstellen. Tegelijkertijd komt het sympathisch zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de vecht-of-vluchtreactie van ons lichaam, in balans.
Andere voordelen zijn:
Ook goed om te weten: Restorative yogalessen zijn toegankelijk voor zowel beginnende als ervaren yogabeoefenaars. De houdingen kunnen worden aangepast aan verschillende omstandigheden en blessures.
Het verschil met Yin yoga
Op het eerste oog lijken Restorative yoga en Yin yoga op elkaar: in beide stijlen blijf je lang in een houding en focus je vooral op de ademhaling. Toch is er een wezenlijk verschil tussen deze yogavormen.
Allereerst de oorsprong: Yin yoga is rond 1970 in Noord-Amerika geïntroduceerd door een martial arts kampioen. Het heeft een sterke relatie met Kung Fu, Taoïstische yoga en de Oosterse wetenschap over energiebanen en accupunctuur. Restorative yoga ontstond pas in de 21ste eeuw en vindt zijn oorsprong juist in Iyengar yoga, dat verwant is aan Ashtanga yoga (een intensieve Yang-stijl).
Waar je bij Yin yoga meestal na drie tot vijf minuten wisselt van houding, blijf je bij Restorative yoga tot wel twintig minuten in een houding liggen. Ook is het doel van de beoefening verschillend. Bij Yin yoga ligt de focus op het oprekken en ontspannen van het bindweefsel, terwijl Restorative yoga niet op zoek is naar fysieke inspanning. Het werkt door op een onbewust niveau om stress te verwerken. Bij Restorative yoga mag je helemaal zijn. Je geeft jezelf over aan de zwaartekracht van de houding om spanning los te laten. Zo ontstaat er meer rust in je hoofd en lichaam.