Yoga komt uit India, Qigong uit China. Chinese yoga, kun je het dus wel noemen.
Qigong: yoga uit China
Volgens de Chinese geneeskunde hoort je levensenergie, je qi, onbelemmerd door je lichaam te stromen. Maar soms raken we uit balans. Met eenvoudige oefeningen hervind je die balans en laat je de qi weer stromen. Zo blijf je energiek, gezond en vitaal. Qigong is diep geworteld in de eeuwenoude Chinese visie op gezondheid. Als je een fysieke klacht hebt, kun je naar een acupuncturist, een herbalist of een medisch masseur gaan. Maar je moet zelf je huiswerk doen: Qigong beoefenen.
Grondlegger van de Qigong is Dr. Pang Ming, een westers en Chinees arts. In Nederland is het met name Patricia van Walstijn die Qigong bekend maakte. Na haar ontmoeting met Dr. Pang Ming, nam ze haar opgedane kennis mee naar huis en geeft nu al zo’n twintig jaar les in deze Chinese bewegingsleer.
Qigong is een soort handleiding voor een vitaal en bewust leven
Qi: je levensenergie
Patricia van Walstijn: ‘Qi is onze vitale energie, onze levensenergie. Bij onze geboorte krijgen we allemaal een voorraadje qi mee. Die voorraad is genoeg om je hele leven mee toe te kunnen, mits je de voorraad niet vroegtijdig uitput. Stress is bijvoorbeeld een grote energieverbruiker. Door bewust te leven, vul je je voorraad energie aan. Innerlijke rust, gezond eten en drinken, bewegen, frisse lucht – daarmee hou je de energie op peil. Maar soms voel je je futloos en gedeprimeerd. Je bent ’s avonds doodmoe en eigenlijk heb je ’s middags op het werk al een dipje. Dat kan een goede reden zijn om met Qigong te beginnen. De meeste mensen voelen al na een eendaagse workshop voor beginners een duidelijk verschil in hun energieniveau. Je voelt je vitaal en komt ook emotioneel sterker in je schoenen te staan.’
De voordelen van Qigong
Qigong-oefening zijn simpel, je voert ze met rust en aandacht uit. Maar hoe simpel of klein ook: de effecten zijn vaak direct merkbaar. Je voelt je vitaal, energiek en krachtig, maar ook rustig en kalm. Het gaat om de harmonie tussen lichaam en geest. Net als bij (andere) yogastijlen leer je naar jezelf kijken en meer geluk in je dagelijks leven te ervaren. Patricia van Walstijn: ‘Qigong is uiteindelijk een manier van leven. Een soort handleiding voor een vitaal en bewust leven die je, wanneer je haar goed hebt gelezen, niet meer nodig hebt.’
Een modene vorm: Chi Neng Qigong
In de praktijk blijkt het vaak moeilijk om de traditionele methoden soepel in te passen in ons moderne leven en denken, omdat we gewend zijn aan snel resultaat. Goed nieuws: uit alle eeuwenoude Chinese wijsheden en oefeningen is een moderne Qigong-vorm ontstaan. Die nieuwe vorm noemen we Chi Neng Qigong. Hierin zijn de meest werkzame elementen van de vaak ingewikkelde houdingen gecombineerd, waardoor de oefeningen eenvoudig te leren zijn en goed thuis uit te voeren. Zo heb je altijd een eenvoudige en effectieve methode bij de hand om je eigen levensenergie te managen. Iets waar de Chinezen al eeuwenlang experts in zijn.