Pilates is een bewegingsleer die begin vorige eeuw werd ontwikkeld door de Duits-Amerikaanse ondernemer Joseph Pilates. Pilates had in zijn jeugd last van astma en reuma en om zijn lijf sterker en weerbaarder te maken sportte hij veel. Zo deed hij aan duiken, bodybuilding, gymnastiek én yoga. Met die ervaring ontwikkelde hij een reeks oefeningen waarbij de nadruk lag op gecontroleerde en precieze bewegingen. Het was het begin van het ontstaan van een nieuwe sportmethode die nu niet meer weg te denken is.

Pilates

Sterke spieren, betere balans

Bij het beoefenen van Pilates ontwikkel je sterke spieren, een betere houding, meer souplesse en een betere balans. Zo word je sterker en voorkom je blessures. In eerste instantie ontwikkelde Joseph zijn methode voor oorlogsveteranen van de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels kun je over de hele wereld en in vrijwel iedere sportschool de meest uiteenlopende Pilateslessen volgen.

De methode is gebaseerd op zes belangrijke basisprincipes:

  • Concentratie

Bij Pilates concentreer je je op een zo goed mogelijke uitvoering van de oefeningen.

  • Centrering

Alle bewegingen voer je uit vanuit het centrum van je lichaam, het gebied van de ribbenkast tot de knieën. Het samenwerken van de spieren in dit gebied geeft je een stabiel en sterk lichaamscentrum waardoor je houding verbetert en je lichaam sterker wordt.

  • Controle

Alle oefeningen die je doet, voer je heel gecontroleerd en bewust uit. Zo train je je lichaam en bescherm je het tegelijkertijd tegen blessures.

  • Vloeiende Bewegingen

Pilateslessen bestaan over het algemeen uit vloeiende krachtige oefeningen. In tegenstelling tot bij bijvoorbeeld een yogaflow zit de flow bij Pilates vooral in de oefeningen en niet perse tussen de oefeningen.

  • Precisie

Bij Pilates besteed je veel aandacht aan de uitvoering van iedere oefening. De kwaliteit van de oefening is belangrijker dan hoe vaak je hem doet.

  • Ademhaling

Pilates is niet alleen een training voor je lichaam, maar ook voor je longen. De diepe ademhaling zorgt voor een goede opname van zuurstof in je bloed. De stevige uitademingen waarbij je je concentreert op je spierkracht, helpen je dieperliggende spieren te activeren. Daarbij werkt de gecontroleerde ademhaling – net als bij yoga – ook ontspannend.

Verschil tussen Pilates en yoga

Hoewel sommige houdingen van Pilates en yoga op het eerste gezicht misschien op elkaar lijken, zijn er wel degelijk veel verschillen. Los van het bestaan van yoga en Pilates – Pilates bestaat ongeveer honderd jaar, de geschiedenis van yoga en de yogafilosofie gaat duizenden jaren terug – zijn het twee heel andere manieren van bewegen.

Spieren en spiritualiteit

Waar het bij Pilates voornamelijk draait om het versterken van je spieren, spelen bij yoga ook je geest, de yogafilosofie en spiritualiteit een grote rol. Een yogales voor zelfcompassie is niet vreemd, maar dat zal je in een Pilatesles niet snel tegenkomen.

Waar oefeningen bij Pilates vaak dynamisch zijn, zijn de houdingen bij yoga – bijvoorbeeld bij Yin yoga – juist statischer, ben je meer naar binnen gericht en blijf je langer in een houding. En waar een oefening bij Pilates vooral is bedoeld om je spieren te versterken, zijn de asana’s bij yoga ook bedoeld om energiepunten, de chakra’s, te stimuleren of juist tot rust te brengen.

Andere ademtechnieken

Ook de ademhaling heeft een ander doel: bij Pilates gebruik je de ademtechniek om je spieren te versterken, bij yoga gebruik je de adem meer om te ontspannen en bepaalde spiergroepen dieper te stretchen.

En dan is er nog meditatie, een niet weg te denken onderdeel van de yoga levensstijl. Bij yoga speelt meditatie een onmisbare rol en sluit je je practice vrijwel altijd af met de Savasana, de bekende eindontspanning. Bij Pilates is dat niet zo.

Pilates of yoga, kiezen of delen?

Gelukkig hoef je niet te kiezen, je kunt beide vormen heel goed naast elkaar beoefenen en afwisselen. Het is allebei goed voor je lichaam, geest en gezondheid, het werkt alleen nét even anders.

Benieuwd naar een les? Volg dan de online lessen van Pilatesdocent Marlies Kornmann op Yoga by Happinez.