Meditatie: het is simpel en gezond! Wat is mediteren precies, wat zijn de effecten en hoe begin je? Je leest het hier.
Wat is meditatie?
Mediteren (dhyana) is louter zijn, in het hier en nu. Volg je adem, tel in- en uitademing, of zeg in stilte een mantra. Bij mediteren observeer je je gedachten zonder ze te veroordelen: zo probeer je tot je ware kern te komen. Er zijn enorm veel manieren om te mediteren en ook allerlei redenen om ermee te beginnen: om te ontspannen bijvoorbeeld, om bij jezelf te komen, of om leren om te gaan met (negatieve) emoties…
Waarom mediteren?
Muziek klinkt mooier, diĆ«ten werken beter, oorsuizen wordt minder: de lijst met bewezen positieve effecten van mediteren is eindeloos. āMensen reageren wel eens sceptisch op die lange lijst,ā vertelt Marloes Huijbers. Ze onderzoekt mindfulnesstraining bij depressie aan het Radboud UMC. āMaar ik vind het helemaal niet vreemd dat meditatie positief uitwerkt op allerlei vlakken. Meditatie draait om het aandachtig observeren van je ervaringen in het moment. Zonder jezelf te veroordelen voor die ervaringen en de reacties die ze teweegbrengen. Dit kun je heel veelzijdig inzetten.āĀ Wetenschappers mijden liever de term meditatie, vanwege de religieuze bijklank. Ze spreken liever van mindfulness of aandachtsoefeningen. Marloes: āBeide termen beschrijven hetzelfde principe, wat mij betreft mag je ze door elkaar gebruiken.ā Hieronder een greep uit de wetenschappelijke bevindingen.
Het verzacht pijn
Oorspronkelijk is de oosterse meditatietherapie naar het Westen gebracht om mensen te helpen leven met chronische pijn. Dat bleek te werken. Marloes: āWaarschijnlijk doordat meditatie mensen helpt fysiek minder te verkrampen van de pijn. Dat vermindert de pijnrespons. Daarnaast biedt meditatie een manier om het gepieker over de pijn ā Kan ik wel blijven werken? Heb ik hier de rest van mijn leven last van? ā te doorbreken.ā Er was dus ook een flinke verbetering in stemming meetbaar bij mediterende chronisch pijnpatiĆ«nten.
Het redt je relatie
Mindfulness geeft een boost aan romantische relaties, zo blijkt uit een aantal studies. Mensen die leerden mediteren en dat geregeld oefenden waren meer tevreden met hun relatie. Ze voelden zich meer verbonden met hun partner. En ze vonden het makkelijker om de imperfecties van hun partner en de ups en downs in de relatie te accepteren. Dit komt omdat je vermogen om met mildheid en compassie naar jezelf en de ander te kijken toeneemt, concluderen de wetenschappers.
Iedereen kan het, je hebt er niets voor nodig en het kan overal: ook op een stoel, in een trein, of zelfs staand of lopend. Met je ogen open of dicht. Mediteren doe je met je geest. Meditatiedocent en coach Sandra van Nispen geeft drie tips:
Ga makkelijk zitten, ontspannen rechtop. Niet te strak, niet te losjes. Ogen gesloten of net iets geopend. Adem een paar keer diep in en langzaam uit. Hierdoor ontspan je vanzelf dieper. Je aandacht blijft helder en alert.
Richt je aandacht op het natuurlijke ritme van je adem. Als je merkt dat je bent af- geleid, laat de afleiding los en breng je aan- dacht terug naar de adem in het hier en nu.
Mediteer iedere ochtend als je wakker wordt, en dan regelmatig gedurende de dag een minuutje. Zo leer je jezelf beter kennen en managen. Je eigen geest is de ultieme bron van geluk!
Mediteren met Yoga by Happinez
Op Yoga by HappinezĀ vind je meer dan 300 yoga- en meditatielessen. Zo kun je meteen beginnen met mediteren: gewoon thuis, wanneer het jou uitkomt, via bijvoorbeeld je computer, smartphone of tablet.
Probeer een van de meditatielessen of doe een audio-oefening mee.
Onbeperkt yoga en meditatie
Meer dan 25 yogastijlen en 400 videoās, zonder reclame onderbrekingen
Met de beste Nederlandstalige docenten
Kies lessen voor ontspanning, een soepel lichaam of meer energie, meditaties, mindfulness- en ademoefeningen