Een heerlijk (Yin) les van Irene le Roy voor je spijsvertering.
Start deze lesIn India gebruiken ze de wisseling van seizoenen om lichaam en geest te vernieuwen. Dat doen ze met een ayurvedische detox. Een ayurvedische herfst-detox met Kitchari reinigt je lichaam op een diep niveau: fysiek, mentaal en emotioneel. We delen hier het Kitchari recept en tips om de detox door te komen. Maar voordat je van start gaat: doe de test om te kijken welke detox bij jou past. Dit kun je ook na de herfst-detox inzetten.
Intermittent fasting, een sapkuur of toch een detox retreat; er zijn zoveel verschillende manieren om te detoxen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Ben jij benieuwd welke detox het beste bij jou past? Doe de test en ontvang tips en inspiratie.
Moeilijk is het niet. Maar het effect is groot! Na afloop voel je je gezonder, energieker en uitgeruster. Dit zijn de drie fases van deze ayurvedische herfst-detox:
Kitchari is een traditioneel Indiaas gerecht dat van oudsher wordt gebruikt voor haar reinigende en voedende kwaliteiten. Kitchari is een uitgebalanceerd gerecht vol eiwitten, op basis van basmatirijst en mungbonen (of linzen). Het is makkelijk verteerbaar, vegetarisch en glutenvrij, voedzaam en geeft energie.
Was de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukjes van 1-2 cm.
Verhit de ghee of sesamolie in een ruime pan op middelhoog vuur en doe het mosterd- en komijnzaad erbij. Blijf roeren tot ze ‘poppen’ en voeg de rest van de specerijen toe. Bak 2 minuten mee. Roer dan de rijst en mungbonen of linzen erdoor. Voeg 500 ml water toe, breng aan de kook en laat 10 minuten koken op laag vuur met de deksel op de pan.
Doe de pompoen, wortel en het zout erbij en laat nog zo’n 10 minuten koken of tot de groenten gaar zijn. Schep de laatste 2 minuten de paksoi erdoor. Laat de kitchari 5 minuten staan en serveer met de verse koriander.
We delen een aantal tips in hoe je je dag kunt indelen en zo het effect van je detox vergroot.