Ademhalen kun je op twee manieren bekijken: als fysiologisch proces, maar ook als beweging om ruimte te maken.
Start deze lesHerken je dat, dat je af en toe (onbewust) je adem stilzet? Door die blokkade van de ademdoorstroom houd je spanning vast. Rob legt uit uit waarom we dat doen. En wat er gebeurt als je ruimte gaat maken.
Je adem is sterk verbonden met je emoties. Door ruimte te maken in je lijf, kom je in contact met wie je bent en kun je gehoor gaan geven aan signalen van je lichaam. Je vergroot je lichaamsbewustzijn en gaat ontdekken wat goed en belangrijk voor je is.
Het toelaten van je adem is het toelaten van je leven
Ga lekker zitten, voor deze video heb je niets nodig.
Met deze oefening ga je ervaren hoe het is om vol en diep te ademen – en wat je tegenkomt aan spanning. Je geeft net wat meer gas dan bij de vorige oefening.
Door de krachtige in- en uitademingen kun je licht ongemak ervaren. Misschien herken je de tintelingen of het lichte gevoel van andere momenten en voelde het toen onprettig. Nu ga je oefenen vanuit ontspanning: wat doet dat met je?
Na afloop voel je na en breng je jezelf terug in balans. Neem daar de tijd voor, het hoort erbij. Dit is namelijk het moment dat je in contact komt met je lichaam.
Doel: wakker en energiek worden, in je lijf komen
Up- of downregulatie: up
Tijdsduur: 3 minuten + een paar minuten navoelen en tot rust komen, bouw daarna langzaam op
Wanneer: ’s morgens of juist na werk, voor nieuwe energie – in elk geval niet voor het slapengaan
Houding: ga achterovergeleund en ontspannen zitten op een stoel of bank, met steun in je rug
Neus of mond: adem in door je neus, uit door je mond
Wil je vaker oefenen? Doe mee met het audio-fragment, zonder de uitleg van Rob. Het navoelen is onderdeel van de oefening. Je kunt het bestand hier downloaden.
Volgende week leert Rob je over de optimale ademhaling.