De Sanskriet naam voor de Koninklijke Duif (King Pigeon Pose) is Sukha Eka Pada Rajakapotasana , afgeleid van de woorden Eka (een), Pada (voet) Raja (koning), Kapota (duif) en Asana (houding). Dit is de basispositie van de Duif, waarbij je de achterste voet in een achteroverbuiging richting het hoofd brengt. Er zijn verschillende variaties mogelijk om de houding toegankelijker te maken, zoals de (Halve) Duif of om een ander effect te bewerkstelligen, zoals de Yinhouding Sleeping Swan.
Het effect van de Koninklijke Duif
Deze houding opent de heup en stretcht de heupflexoren, liezen, psoas en quadriceps. Ook vergt de houding een krachtige core om de heupen recht te houden. Daarnaast is de Koninklijke Duif een achterovertuiging die een diepe rugbuiging en aanzienlijke mobiliteit in de schouders en borst vereist. De Koninklijke Duif verbetert de doorbloeding in het bekken en de eierstokken, zodat je aardt en spanningen loslaat. Deze houding heeft daarom zowel invloed op je energiepeil als op je emotionele balans. Deze houding werkt op de diepere weefsels, daarom is het mogelijk dat emoties als angst, woede of verdriet aan de oppervlakte komen. Adem diep in en laat de emoties los op de uitademing.
Hoe kom je in de Koninklijke Duif?
De houding aanpassen
Sla deze houding over bij knieblessures. Een alternatief voor deze houding is Eye of the Needle.
Om de knie te beschermen, kun je het beste de voet geflext houden voordat je voorover buigt.
Merk je dat je het nog lastig vindt om de juiste uitlijning te vinden in deze positie? Oefen dan eerst rustig met de Halve Duif. Pas als je die goed onder de knie hebt, kun je naar de Koninklijke duif toewerken.