De Sanskriet naam voor de Boog (Bow Pose) is Dhanurasana, afgeleid van de woorden Dhanu (boog) en Asana (houding). Andere namen voor de Booghouding zijn de Opwaartse Boog of het Opwaartse Wiel.
Het effect van de Boog
Deze achteroverbuiging maakt rug, heupen en schouders leniger, opent de gehele voorkant van het lichaam en versterkt de rug. Ook is de Boog goed voor de psoasspieren, quadriceps, liezen en keel. Door de compressie in de onderrug verminderen rugklachten en worden de organen in het bekkengebied gestimuleerd. Dit zorgt voor een goede spijsvertering en nieuwe energie. Deze houding verbetert de bloedsomloop en is een goede voorbereiding op diepere achterovertuigingen, zoals het Wiel en de Kameel.
Hoe kom je in de Boog?
De houding aanpassen
Bij nek- of rugblessures kun je deze houding beter overslaan. Ook is het niet verstandig deze houding te beoefenen als je last hebt van hoofdpijn, slapeloosheid of als je een lage of hoge bloeddruk hebt. Vraag bij twijfel altijd advies aan een ervaren yogadocent.
Als het niet lukt om de benen van de vloer te tillen, kan het helpen om een bolster of opgerolde deken onder de dijen te plaatsen.
Als de houding oncomfortabel aanvoelt, plaats dan een dekentje onder het bekken.
Is de houding een makkie voor je? Ga dan schommelen op je buik. Deze schommeling is een krachtige massage van de inwendige organen.
Video: zo doe je de Boog
Wil je de Boog oefenen? De precieze instructies krijg je in deze video. Yogadocent Patrick Vermeulen neemt je stap-voor-stap mee, zodat je de asana veilig en correct kunt uitvoeren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."