De Mula Bandha is het wortelslot wat je activeert als je je bekkenbodemspieren aanspant. Dat heb je je yogadocent vast wel eens horen zeggen tijdens een houding. Dit energieslot ligt onderaan de ruggengraat en komt uit in de bekkenbodem. Getrainde bekkenbodemspieren kunnen veel goeds voor je doen. Wat dacht je van meer levensenergie? Alle reden om te oefenen met Mula Bandha.
Mula Bandha
Het woord Bandha komt uit het Sanskriet en betekent slot. Mula betekent wortel. Mula Bandha bevindt zich onderaan je wervelkolom en betekent letterlijk ‘wortelslot’ of ‘bekkenbodemslot’. Deze Bandha staat ook in verbinding met met je wortelchakra, Muladhara.
Naast Mula Bandha kent je lichaam nog twee energiesloten: Uddiyana Bandha, je middenrifslot en Jalandhara Bandha, je keelslot. Wanneer je alledrie de Bandha’s tegelijk activeert, wordt dit Maha Bandha genoemd. Het gebruik van Mula Bandha geeft je stabiliteit en kracht en ondersteunt het lichaam – voornamelijk in je onderrug – in de yogahouding.
Mula Bandha heeft ook een energetische functie: het zorgt ervoor dat prana, de vitale levensenergie, wordt opgewekt. Door de activatie van het wortelslot te combineren met ademoefeningen, blijft die energie – prana – in het lichaam rondcirkelen. Dit slot wordt door yogi’s daarom gezien als de belangrijkste Bandha en ook wel eens ‘bronslot’ genoemd
Je activeert Mula Bandha door je bekkenbodemspieren aan te spannen en naar binnen te tillen. Eigenlijk bestaat het gebruik van het slot uit twee acties. De eerste is het op en licht intrekken van de sluitspier van de anus. Vervolgens trek je de geslachtsspieren in en op, alsof je je plas even ophoudt.
Sterk getrainde bekkenbodemspieren zorgen voor een mooi evenwicht: zowel lichamelijk als emotioneel. Probeer daarom bij alle actieve yoga oefeningen – zodra je met de onderste buikspieren werkt – de Mula Bandha te activeren.
Volg onze online yogales om Mula Bandha te activeren
In deze les legt Myrna van Kemenade de drie bandha’s uit die het meest voorkomen: de Muladhara bandha, de Udyana bandha en de Jaladhara bandha. Deze zijn alle drie verbonden met een plek in het lichaam. Bekijk de onderstaande video om meteen te starten!
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zo gebruik je Mula Bandha met de Malasana houding
Begin je net met oefenen? Dan is Malasana (hurkzit) een prettige houding om het slot te leren voelen en gebruiken. Brengt deze houding te veel spanning met zich mee, kies dan een willekeurige zittende houding.
Als je dit oefent, wordt de Mula Bandha gemakkelijker voelbaar en kun je hem steeds beter integreren in je les.
Om dit wortelslot tijdens je yoga practice te kunnen activeren, kan het helpen je bewuster te worden van je bekkenbodem. Met deze yogales van Iris Josephina Verstappen op Yoga by Happinez ontdek je yogaoefeningen voor een sterke en stabiele bekkenbodem.
Beeld: Ingrid Bockting
Tekst: Claudia van den Tier, Glow Yogastudio Haarlem
0 reacties
Geef je reactie