De herfst is in de Ayurveda, de Indiase geneeskunde, het seizoen waarin de dosha Vata overheerst. Hierdoor kun je flink uit balans raken. De belangrijkste tip: verlaag de Vata-energie voor een zachte, rustige en gave huid.

Dosha, je persoonlijkheidstype volgens de Ayurveda, betekent in het Sanskriet ‘dat wat verandert’. Dit betekent dat de dosha’s constant onderhevig zijn aan verandering. Door het seizoen en de tijd van de dag, maar ook onder invloed van voeding en levensstijl kan een bepaald dosha meer of minder worden. Je voelt je het beste als alle dosha’s in balans zijn.

Uit balans in de herfst

Volgens de Ayurveda vormen de drie dosha’s, Vata, Pitta en Kapha, de drie basiskrachten waaruit niet alleen de natuur, maar ook ieder mens opgebouwd is. De verhouding – prakriti – verschilt per persoon en bepaalt je constitutie. Zo heeft de een meer Vata, de ander meer Pita of Kapha. In de herfst, onder invloed van regen en kou, is de Vata-energie bij ieder mens hoger. Hierdoor kun je in het najaar sneller uit balans raken. Het maakt daarbij niet uit of je nu meer Pita, Vata of Kapha bent.

Bewegende kracht

Vata is de dosha die allerlei lichaamsfuncties aanstuurt die verbonden zijn met de elementen lucht en ether (ruimte). Je kunt Vata zien als de bewegende kracht achter alles in lichaam en geest: ze gaat over fysieke beweging, maar ook over een beweeglijke, flexibele en creatieve geest.

Droge, trekkerige huid

Een te veel aan Vata-energie kan in de herfst door elementen als kou, wind, droogheid en ruwheid verschillende klachten geven. Denk aan verkoudheid, pijnlijke gewrichten, lage rugpijn en verstopping. Ook heeft Vata invloed op je huid. In de herfst en het begin van de winter kan deze extra droog, gevoelig en trekkerig worden. Daarom is een extra liefdevolle huidverzorging met milde en pafrumvrije producten in de herfst een must.

Vata-energie verminderen

Om Vata in balans te krijgen, moet je deze energie verminderen. Dat doe je met het tegenovergestelde: stabiliteit, rust, warmte, olie en zachtheid. Ook bij je huidverzorging kun je dit goed toepassen. We geven je een aantal fijne tips uit de Ayurveda:

Routine en structuur

  • Kies voor routine en structuur als het gaat om je huidverzorging. Plan in de ochtend en avond op vaste tijdstippen je verzorgingsrituelen. Het helpt Vata, dat juist staat voor beweging en wind, weer in balans te brengen.

Vertraag

  • In het najaar is het extra belangrijk om je tempo wat te verlagen, ook bij het verzorgen van je huid. Doe alles met liefde en aandacht. Van het zacht inmasseren van de shampoo in je haar tot de tijd nemen voor het aanbrengen van je dagcrème. Focus daarbij op je ademhaling, daarmee breng je Vata nog meer tot rust.

Warm jezelf op

  • Net als je lichaam heeft je huid in de herfst meer behoefte aan warmte. Denk aan een fijne lichaamsmassage met een verwarmende olie. Of pas het toe tijdens het reinigen van je huid. Draai bijvoorbeeld de reinigingsgel of -schuim met draaiende bewegingen in. Neem daarna nog een warm bad of douche voor de ontspanning. Dit helpt je ook beter in slaap te vallen

Verzorg je huid

  • Zorg voor ingrediënten die je huid energie geven, zoals bijvoorbeeld heilzame Dode Zee Mineralen en wees kritisch op ingrediënten die je huid extra energie kosten zoals bijvoorbeeld parfum. Dit droogt de huid namelijk onnodig uit.

Yogales om je Vata in balans te brengen

Op Yoga by Happinez kun je ook een fijne yogales volgen voor deze tijd van het jaar. Met deze Ayurvedische yogaserie Feeling Whole and Full Again van Victoria (Tory) Hyndman breng je je dosha Vata weer in balans. Door de langzame bewegingen voel je je weer compleet en geaard in je eigen lichaam.

BEKIJK DE LES ‘AYURVEDISCHE YOGA VOOR JE VATA’