Het zevende chakra, ook wel bekend als het kroonchakra of Sahasrara, is het centrum van spiritualiteit, verlichting en verbinding met het universum. Het helpt je om je spirituele bewustzijn te ontwikkelen en een diepere verbinding met het goddelijke te ervaren. Voel je je bijvoorbeeld afgesneden van spiritualiteit, depressief of spiritueel leeg? Dan is het tijd om het zevende chakra te verkennen.

Wat is een chakra?

Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam, plekken waar volgens de chakra-filosofie energie in je lichaam samenkomt. Ze worden in het hindoeïsme beschreven als kolkende, ronddraaiende wielen van energie, chakra betekent dan ook ‘wiel’ of ‘rad’ in Sanskriet.

Je hebt wel meer dan honderd chakra’s, maar zeven hoofdchakra’s. Deze lopen van je kruin naar je staartbeen, langs de as van je wervelkolom. Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Voel je een disbalans? Dan kan het goed zijn om te verkennen welke chakra wat extra aandacht verdient.

Tip: doe ook eens de test ‘zijn jouw chakra’s in balans?‘ om te ontdekken welke chakra’s aandacht behoeven!

Alles over je zevende chakra

Waar zit je zevende chakra?

Het zevende chakra bevindt zich op de kruin van je hoofd. Dit chakra wordt geassocieerd met de pijnappelklier en het zenuwstelsel. Het is de bron van je spirituele verbinding en verlichting.

Chakra kleur

De kleur die bij het zevende chakra hoort is violet of wit. Bij dit chakra passen ook violet of witte edelstenen, zoals amethist, seleniet en bergkristal.

Voeding

Het zevende chakra vraagt om lichte en voedzame voeding die de geest helder houdt. Denk aan fruit zoals vijgen en dadels, maar ook kokos en avocado. Kruidentheeën zoals lavendel en jasmijn kunnen helpen om de geest te kalmeren en te verhelderen.

Lees hier meer over voeding om je chakra’s te openen >

Symbool en mantra

Elk chakra heeft een symbool dat erbij past. Voor het zevende chakra is dat een lotus met duizend bladeren. In het midden van dit symbool vind je een mantra — voor het zevende chakra is dat ‘Ah’ – Ik begrijp. Herhaal dit mantra een aantal keer om je kroonchakra te activeren.

Kenmerken van een (dis)balans in het zevende chakra

Wanneer het zevende chakra uit balans is, kun je je afgesneden van spiritualiteit, depressief of spiritueel leeg voelen. Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, duizeligheid of zenuwstelselproblemen kunnen ook wijzen op een disbalans in dit chakra.

  • Spirituele verbinding en verlichting
  • Bewustzijn en wijsheid
  • Gezond zenuwstelsel

Yoga-oefeningen voor het zevende chakra

De oefeningen die bij dit chakra passen zijn oefeningen die je helpen om je spirituele bewustzijn te vergroten en je verbinding met het universum te versterken.

Wil je een yogales volgen, specifiek gericht op je zevende chakra? Nanda van Praag heeft een serie opgenomen die je helpt om je spirituele verbinding en verlichting te ervaren. In deze les leer je om je bewustzijn te vergroten en een diepere verbinding met het universum te ervaren.

Naar de chakrareeks van Nanda van Praag >

Chakra meditatie

Je kunt je zevende chakra ook in balans brengen met een chakra-meditatie. Voor je zevende chakra focus je je op het gebied van je kruin. De geleide meditatie van Seth Kamphuis neemt je mee door de zeven energiecentra van je lichaam.

Ontdek de chakrameditatie >

Meer weten over chakra’s? Bekijk ook: