Het zesde chakra, ook wel bekend als het derde oog chakra of Ajna, is het centrum van je intuïtie, inzicht en wijsheid. Het helpt je om helder te zien en je innerlijke wijsheid te vertrouwen.

Wat is een chakra?

Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam, plekken waar volgens de chakra-filosofie energie in je lichaam samenkomt. Ze worden in het hindoeïsme beschreven als kolkende, ronddraaiende wielen van energie, chakra betekent dan ook ‘wiel’ of ‘rad’ in Sanskriet.

Je hebt 7 chakra’s, die zich bevinden tussen je kruin en je staartbeen. Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Voel je een disbalans? Dan kan het goed zijn om te verkennen welke chakra wat extra aandacht verdient.

Tip: doe ook eens de test ‘zijn jouw chakra’s in balans?‘ om te ontdekken welke chakra’s aandacht behoeven!

Alles over je zesde chakra

Waar zit je zesde chakra?

Het zesde chakra bevindt zich in het midden van je voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Dit chakra wordt geassocieerd met de hypofyse en het endocriene systeem. Het is de bron van je intuïtie en inzicht.

Chakra kleur en stenen

De kleur die bij het zesde chakra hoort is indigo. Bij dit chakra passen ook indigo edelstenen, zoals sodaliet, lapis lazuli en indigo calciet.

Voeding

Het zesde chakra vraagt om voeding die rijk is aan antioxidanten en die de hersenfunctie ondersteunt. Blauwe bessen, druiven, en donkere chocolade zijn uitstekende keuzes. Ook omega-3 vetzuren uit vis en lijnzaad zijn goed voor dit chakra.

Lees hier meer over voeding om je chakra’s te openen >

Symbool en mantra

Elk chakra heeft een symbool dat erbij past. Voor het zesde chakra is dat een lotus met twee bladeren. In het midden van dit symbool vind je een mantra — voor het zesde chakra is dat ‘Om’ – Ik zie. Herhaal dit mantra een aantal keer om je derde oogchakra te activeren.

Kenmerken van een (dis)balans in het zesde chakra

Wanneer het zesde chakra uit balans is, kun je je verward, besluiteloos of afgesloten van je intuïtie voelen. Fysieke symptomen zoals hoofdpijn, nachtmerries of oogproblemen kunnen ook wijzen op een disbalans in dit chakra.

  • Intuïtie en inzicht
  • Helderziendheid en innerlijke wijsheid
  • Gezond endocrien systeem

Yoga-oefeningen voor het zesde chakra

De oefeningen die bij dit chakra passen zijn oefeningen die je helpen te concentreren en je intuïtie te versterken.

Wil je een yogales volgen, specifiek gericht op je zesde chakra? Nanda van Praag heeft een reeks opgenomen die je helpt om je intuïtie en inzicht te versterken. In deze les leer je om je innerlijke wijsheid te vertrouwen en helder te zien.

Naar de chakrareeks van Nanda van Praag >

Chakra meditatie

Je kunt je zesde chakra ook in balans brengen met een chakra-meditatie. Voor je zesde chakra focus je je op het gebied tussen je wenkbrauwen. De geleide meditatie van Seth Kamphuis neemt je mee door de zeven energiecentra van je lichaam.

Ontdek de chakrameditatie >

Meer weten over chakra’s? Bekijk ook: