Ook zo’n last van schuldgevoel als je verlepte groenten of rottend fruit moet weggooien? Met deze tips tegen verspilling en vóór handig gebruik komen we stap voor stap dichter bij zero waste.

zero waste tips

Als de lente aanbreekt, staat ‘gezonder eten’ elk jaar wel ergens boven aan ons lijstje. Dat betekent vaak een koelkast tjokvol verse groenten en fruit. Vervolgens blijken we iets te enthousiast te zijn geweest en zien we – met pijn in ons hart – een groot deel van dat eten in de vuilnisbak verdwijnen. Zonde!

Gelukkig is dit iets waar we zelf invloed op hebben. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen al helpen om minder voedsel te verspillen. Zero waste, helemaal geen verspilling, zou natuurlijk ideaal zijn. Maar zoals @zerowastechef Anne-Marie Bonneau zei: ‘We hebben geen handvol mensen nodig die zero waste perfect doen. We hebben miljoenen mensen nodig die het imperfect doen.’

De volgende aanpassingen zijn simpel en laagdrempelig, maar hebben wel even tijd nodig om onderdeel van een vaste routine te worden. Je zou het kunnen zien als een vorm van yoga: een practice van eerbied voor de overvloed aan eten die elke dag tot onze beschikking staat.

Met deze zero waste tips draag je je steentje bij aan een duurzamer huishouden:

  • Kies voor lokaal en seizoensgebonden voedsel, zodat het niet van ver getransporteerd hoeft te worden. Dat voorkomt veel verspilling onderweg. Koop groenten en fruit bijvoorbeeld direct bij een boerderij of tuinderij in de buurt.
  • Sommige winkels verkopen ‘misvormde’ of gerimpelde groenten voor een fractie van de prijs. Van gebutste aubergines maak je heerlijke baba ganoush. Een paprika met een klein lelijk plekje is perfect geschikt voor geroosterde-paprikasoep.
  • Maak elke week een maaltijdplan. Zo koop je alleen wat je nodig hebt.
  • Maak van (bijvoorbeeld) zondag een restjesdag, waarbij je alleen kookt met de groenten of producten die je in de (koel)kast hebt liggen.
  • Bewaar je eten goed, dan heb je er langer plezier van. Sluit lang houdbare producten, zoals granen en bonen, luchtdicht af in glazen potten of Tupperware. Gebruik de meest rijpe groenten eerst.
  • De diepvries is je beste vriend. Restjes kun je invriezen in handige ijsbloktrays of Tupperware-bakjes. Je kunt overrijp fruit invriezen om er later een heerlijke compote of smoothie van te maken. Ook schillen en snijresten van groenten zijn makkelijk in te vriezen, zodat je er bouillon van kunt trekken.
  • Bijna alles is eetbaar. De schil van sinaasappel kun je raspen en in een cake verwerken. Van de schillen van aardappelen maak je ovenchips. De peulen van tuinbonen zijn, wanneer slowcooked, heerlijk in een ovenschotel. Het loof van radijs, wortel en bieten is eetbaar en vervangt rucola in pesto. Ook van een bruine overrijpe avocado kun je pesto maken. En van leeggegeten maïskolven trek je een zalige zoete bouillon.

We hebben geen handvol mensen nodig die zero waste perfect doen. We hebben miljoenen mensen nodig die het imperfect doen


Kweek je eigen groenten van restjes

zero waste recept

Van een aantal groenten kun je de afgesneden onderkant opnieuw planten. Deze groenten zijn makkelijk om mee te beginnen als het ‘kontje’ er nog aan zit: kropsla, paksoi, lente-ui, bleekselderij, prei en venkel. Hoe? Volg onderstaand ‘recept’.

Stap 1

Snij een stuk van ongeveer 5 centimeter af, met de onderkant of wortels er nog aan.

Stap 2

Maak dit wortelige gedeelte van de plant goed schoon en zet het in een ondiep bakje met 2-3 centimeter water.

Stap 3

Wacht tot de plant begint te groeien. Dit duurt 2 à 3 dagen.

Stap 4

Ververs elke dag het water of voeg wat extra toe.

Stap 5

Plant je nieuwe groente in de aarde.


Zero-waste recept: spaghetti met buitenste rodekoolblad

zero waste recept

Voor 2 porties, duur: 25 minuten

Gooi je ook vaak automatisch de buitenste bladeren weg van bijvoorbeeld kool of venkel? Zonde! Laat je inspireren door een heerlijk buitenblad-recept.

Ingrediënten:

  • 150 gram spaghetti
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • Een paar harde buitenste rodekoolbladeren, fijngesneden handjevol wortel- of radijsloof, fijngesneden
  • 30 gram feta, verkruimeld

Bereiding:

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Verhit in de tussentijd de olie in een kleine koekenpan op matig vuur.
  3. Bak de knoflook en kool 6-7 minuten, tot de kool zacht begint te worden.
  4. Breng op smaak met zout en peper, en voeg het wortel- of radijsblad toe.
  5. Schep de spaghetti erdoor, strooi de feta erover en serveer.

Beeld: Deirdre Rooney, tips en recept afkomstig uit De kunst van no-waste, door Giovanna Torrico en Amelia Wasiliev, Karakter Uitgevers, ISBN 9789045218342, € 19,99