Ook zo’n last van schuldgevoel als je verlepte groenten of rottend fruit moet weggooien? Met deze tips tegen verspilling en vóór handig gebruik komen we stap voor stap dichter bij zero waste.
Als de lente aanbreekt, staat ‘gezonder eten’ elk jaar wel ergens boven aan ons lijstje. Dat betekent vaak een koelkast tjokvol verse groenten en fruit. Vervolgens blijken we iets te enthousiast te zijn geweest en zien we – met pijn in ons hart – een groot deel van dat eten in de vuilnisbak verdwijnen. Zonde!
Gelukkig is dit iets waar we zelf invloed op hebben. Zelfs de kleinste aanpassingen kunnen al helpen om minder voedsel te verspillen. Zero waste, helemaal geen verspilling, zou natuurlijk ideaal zijn. Maar zoals @zerowastechef Anne-Marie Bonneau zei: ‘We hebben geen handvol mensen nodig die zero waste perfect doen. We hebben miljoenen mensen nodig die het imperfect doen.’
De volgende aanpassingen zijn simpel en laagdrempelig, maar hebben wel even tijd nodig om onderdeel van een vaste routine te worden. Je zou het kunnen zien als een vorm van yoga: een practice van eerbied voor de overvloed aan eten die elke dag tot onze beschikking staat.
Met deze zero waste tips draag je je steentje bij aan een duurzamer huishouden:
We hebben geen handvol mensen nodig die zero waste perfect doen. We hebben miljoenen mensen nodig die het imperfect doen
Kweek je eigen groenten van restjes
Van een aantal groenten kun je de afgesneden onderkant opnieuw planten. Deze groenten zijn makkelijk om mee te beginnen als het ‘kontje’ er nog aan zit: kropsla, paksoi, lente-ui, bleekselderij, prei en venkel. Hoe? Volg onderstaand ‘recept’.
Stap 1
Snij een stuk van ongeveer 5 centimeter af, met de onderkant of wortels er nog aan.
Stap 2
Maak dit wortelige gedeelte van de plant goed schoon en zet het in een ondiep bakje met 2-3 centimeter water.
Stap 3
Wacht tot de plant begint te groeien. Dit duurt 2 à 3 dagen.
Stap 4
Ververs elke dag het water of voeg wat extra toe.
Stap 5
Plant je nieuwe groente in de aarde.
Zero-waste recept: spaghetti met buitenste rodekoolblad
Voor 2 porties, duur: 25 minuten
Gooi je ook vaak automatisch de buitenste bladeren weg van bijvoorbeeld kool of venkel? Zonde! Laat je inspireren door een heerlijk buitenblad-recept.
Ingrediënten:
Bereiding:
Beeld: Deirdre Rooney, tips en recept afkomstig uit De kunst van no-waste, door Giovanna Torrico en Amelia Wasiliev, Karakter Uitgevers, ISBN 9789045218342, € 19,99
0 reacties
Geef je reactie