Zelf granola maken is leuker, lekkerder en gezonder dan de voorverpakte variant. Je kunt deze lekkernij over je smoothie bowl strooien voor een heerlijk ontbijt vol goede energie. Haver zorgt namelijk, in tegenstelling tot andere graansoorten, voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel. Het bevat tryptofaan, de grondstof voor het gelukshormoon serotonine. De kaneel helpt je bloedsuiker stabiel te houden. Bovendien zit deze granola bomvol gezonde vetten, zodat je je lang verzadigd voelt. De variaties zijn eindeloos, maar onderstaand recept is absoluut een aanrader!
Granola voor meer energie
1 pot granola, 55 minuten
Ingrediënten:
150 gram havervlokken
100 gram pitten, zoals pompoen- en zonnebloempitten
100 gram gehakte noten, als cashet- en walnoten
50 gram kokosvlokken
½ theelepel kaneel
½ theelepel vanillepoeder
rasp van een (biologische) citroen
50 ml (agave)siroop
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 120º C.
Meng de havervlokken, pitten, noten en kokosvlokken in een grote kom.
Meng in een klein kommetje de kaneel, vanille, citroenrasp en agave.
Giet de agavemix bij de havervlokkenmix en meng goed.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de mix gelijkmatig over de bakplaat.
Verwarm de granola circa 45 minuten in de oven totdat hij droog is. Heb je een kleinere bakplaat, schep dan tussendoor de mix met een houten lepel een keer om.
Laat langzaam afkoelen in de oven.
Bewaar de granola in een luchtdichte pot.
Ook lekker met cacaopoeder of gedroogd fruit! Wat is jouw favoriete variatie? Recept: Marjolein Dubbers Beeld: Saskia Lelieveld
0 reacties
Geef je reactie