Welke energie brengen de planeten deze zomer naar jou en je matje, en hoe maak je daar optimaal gebruik van? Welke houding is heilzaam voor jouw zonneteken? Je leest het in deze ‘yogascoop’.

 

Ram

Ram: licht en energie

De maand mei begint fantastisch als Mars, de planeet die bij Ram hoort, jouw eigen teken aandoet. Dat kan voelen als een energiebom die vanuit je stuitje opstijgt en explodeert in elke cel van je lichaam. Mars blijft in Ram tot 8 juni. Gebruik deze energieke periode om dingen gedaan te krijgen, veel in beweging te zijn en aan intensieve vormen van yoga te doen, extra trainingen te volgen of de nadruk te leggen op spieropbouw.

Van 14 juli tot 2 augustus maakt Mars een harmonieuze verbinding met de Zon, waardoor je letterlijk of figuurlijk het licht kunt zien en vol zelfvertrouwen bent. Het is een fijne periode om te reizen, omdat je alles ervaart vanuit je hart, op een blije, kinderlijke manier.

Jouw houding

Je creativiteit zoekt nu een uitlaatklep – een goed moment om een eigen yogaroutine te ontwerpen, die jou helemaal op het lijf is geschreven. Vergeet dan niet om daarin de Hoofdstand (Sirsanana) op te nemen, voor meer helderheid en concentratie. Is deze pose te lastig, dan is de Kaars (Sarvangasana) een goed alternatief.

StierStier: wijsheid en romantiek

Als je er gelegenheid voor hebt, ga er dan even tussenuit in mei. Met Jupiter nog tot 28 mei in het teken Stier beleef je de maand van je leven. Nu een reis maken kan je leven veranderen, vooral als je het geluk hebt dat de energie van Jupiter tot je komt in de figuur van een leraar die jou op een andere manier naar het leven laat kijken. Je zou kunnen leren om meer de nadruk te leggen op de immateriële schatten die je bezit en minder op wat je mist, wat je zou willen hebben. Dat kan voor een duurzaam gevoel van geluk en tevredenheid zorgen.

Van 21 tot en met 25 mei maakt jouw persoonlijke gids Venus contact met de spirituele en romantische planeet Neptunus. Dan is het alsof alles omgeven wordt door een zachtroze randje. De liefde kan je leven binnenwandelen en je ervaart dat het fijn is om gevoelens te delen. Je voelt je veilig en gezien door de ander.

Jouw houding

Asana’s om de komende maanden te beoefenen zijn de Leeuw (Simhasana) en de Vis (Matsyasana). Deze houdingen stimuleren het keelchakra, het chakra dat ‘hoort’ bij Stier.

Tweelingen

Tweelingen: grenzeloze vreugde

De zomer is een bijzondere periode voor Tweelingen, omdat ze vaak geboren worden in de maand waarin de zon jaarlijks haar hoogste punt bereikt. Misschien kennen we Tweelingen daarom als zonnig en vrolijk, al heeft ook dit teken natuurlijk weleens mindere momenten.

In de zomer van 2024 is het leven één grote vreugdedans, omdat Jupiter, de planeet van groei en geluk, op 28 mei het teken Tweelingen binnengaat. Dat luidt een fantastische periode in om te reizen en te studeren. Misschien voel je dat het tijd is om je kennis van yoga verder uit te diepen tijdens een retreat.

De zomer kent ook een paar dagen waarin het wat lastig is om innerlijke rust te vinden. Tussen 15 en 23 juni liggen de Zon en de planeten Mercurius én Venus op ramkoers met Neptunus, waardoor het moeite kan kosten je grenzen aan te geven. Het kan echt nodig zijn om je even terug te trekken, afstand te nemen van mensen en dingen die energie slurpen. Maar gedurende een zomer die verder zo feestelijk en positief verloopt, is dat misschien wel een welkome afwisseling.

Jouw houding

Een uitstekende asana voor jou is de driehoek (Trikonasana), die ruimte maakt in het longgebied, de gevoelige plek van Tweelingen.

Kreeft

Kreeft: liefde en stilte

Maar liefst twee keer legt liefdesplaneet Venus jou deze zomer in de watten. Eerst van 23 juni tot 3 juli, als ze zich verbindt met de energieke planeet Mars. De samenwerking van deze planeten wordt vaak voorgesteld als een dans van het mannelijke en vrouwelijke in jezelf, die elkaar afwisselen en beide tot hun recht komen. Dat is een heerlijke periode om met je partner door te brengen of om verliefd te worden. Maar het is ook goed om jezelf te koesteren, door extra tijd uit te trekken voor yoga of een andere manier om de balans tussen body en mind te versterken. Venus maakt verder een mooie verbinding met Neptunus van 9 tot 12 juli. Dat zijn dagen om je agenda vrij te houden en de natuur in te gaan. Alleen of samen met een geliefde die je behoefte aan stilte begrijpt en bereid is je hand vast te houden zonder te praten.

Jouw houding

De Krijger II (Virabhadrasana II) opent je hartchakra voor kwetsbaarheid, moed en verbinding. Deze houding stimuleert de afvoer van lymfe via de oksels, wat goed is voor de gezondheid van de borsten, de lichaamsdelen die horen bij Kreeft.

 

Leeuw

Leeuw: inspiratie van bovenaf

Jouw zomer staat in het teken van durven dromen én dromen waarmaken. Zonder bang te zijn, zonder je te storen aan beperkingen. The sky is the limit. Jouw persoonlijke planeet (of beter gezegd: ster), de Zon, verbindt zich met Neptunus. Dat opent jouw hart voor de hoogste vibraties in het universum. Voor inspiratie met een goddelijke boodschap. Voor zachtheid en empathie. Het kan zijn dat je sterk voelt dat je iets wilt doen voor kinderen of dieren die lijden. En dat je een manier vindt om iets bij te dragen waarbij jij je creativiteit kunt inzetten. De periode waarin je dit het sterkste kunt merken valt tussen 16 en 25 mei. Dan wordt de toon gezet voor de rest van de zomer. Schrijf in die periode elke ingeving op die je hebt. Schenk daarnaast aandacht aan je nachtelijke dromen, ook daarin kunnen boodschappen van je onderbewuste schuilen. Voor een yogavakantie is dit eveneens een heel geschikte tijd.

Jouw houding

Een pose waarmee jij de kracht van deze planeten kunt vangen is de Cobra (Bhujangasana), een krachtige hartopener die de ruggengraat soepel maakt – hart en wervelkolom zijn de lichaamsdelen die bij Leeuw horen.

Maagd

Maagd: helder inzicht

Van alle dierenriemtekens hebben Maagden misschien nog wel het meeste baat bij yoga: het helpt ze uit hun hoofd en in hun lichaam te komen. Yoga kan een element van perfectie bevatten, terwijl je tegelijkertijd leert die drang naar perfectie los te laten. Ideaal voor dit perfectionistisch ingestelde teken. De kunst is om jezelf de tijd te gunnen voor yoga, je werk opzij te zetten en prioriteit te geven aan het voeden van lichaam en geest. In de zomer kan het helpen om je aan te sluiten bij een practice die buiten wordt gegeven, of zelf naar het strand of het park te gaan om je asana’s te doen. Van 2 tot en met 4 juni wordt ‘jouw’ planeet, Mercurius, geholpen door de spirituele planeet Neptunus. Dat kan een gedenkwaardige ervaring opleveren. Een helder inzicht dat jou persoonlijk aangaat en dat ook invloed heeft op het collectief. Dit klinkt misschien vaag, maar te zijner tijd weet je vast wat hiermee wordt bedoeld.

Jouw houding

De Dubbele Beenheffing (Urdhva Prasarita Padasana), met je benen omhoog tegen een muur, is een mooie asana om de gevoelige Maagd-spijsvertering te kalmeren.

WeegschaalWeegschaal: verleiding en een reset

Je bent een charmante vredesduif die het anderen graag naar de zin maakt. Maar soms gaat dat ten koste van je eigen geluk en gezondheid. Daarom is het belangrijk om je zeer bewust te zijn van je lichaam en je grenzen. Yoga kan daarbij helpen. Dat is in de zomermaanden extra van belang, omdat je te maken krijgt met Neptunus, die probeert om jou als ‘Venusdochter’ te verleiden tot het doen van ongezonde dingen. Snoepen, alcohol drinken: het is ontzettend lastig om er nee tegen te zeggen. Vooral in situaties waarin je eigenlijk niet helemaal happy bent of waarin je omgeving te veel van je vraagt, kan de neiging sterk zijn om te vluchten in troosteten of -drinken. Vooral van 15 tot 19 juni kan deze neiging een beetje uit de hand lopen. Probeer weg te blijven van schuldgevoel, en zet 20 juni alvast in de agenda voor een gezonde herstart.

Jouw houding

Bij die frisse start hoort uiteraard je yogaroutine, en laat de Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana) daar vooral onderdeel van zijn. Deze houding is belangrijk voor Weegschaal omdat ze onder andere de doorbloeding van de nieren (die bij Weegschaal horen) stimuleert en bijdraagt aan een goede vochtbalans.

SchorpioenSchorpioen: intense opwellingen

Jouw zomermaanden zullen waarschijnlijk zinderend en intens verlopen. Mars, onder andere de planeet van fysieke en seksuele energie, maakt twee perioden contact met de transformerende kracht van Pluto. Het gaat om 8 tot 15 juni en 21 tot 25 juli. Gedurende die dagen kan de drang om je lichamelijk te uiten erg sterk zijn. Als je boos bent, wil je meteen slaan; als je blij bent, maak je een sprong van vreugde. Elke emotie wordt intens gevoeld en vertaalt zich meteen in een drang om te bewegen. Probeer niet om je in te houden, maar zoek zo veel en zo vaak je maar kunt een (veilige) uitlaatklep voor deze energie. Dansfeesten, sportwedstrijden en yoga, natuurlijk. Yoga kan je ook helpen om deze energie echt te transformeren. Het helpt je te ontdekken waar de heftigheid vandaan komt en erom te glimlachen in plaats van er speelbal van te worden.

Jouw houding

Neem in je yogaroutine de Krachtige Hoekhouding op (Utkata Konasana, ook wel Goddess Pose genoemd). Deze asana versterkt en opent het tweede chakra, de bron van seksuele en creatieve energie die bij Schorpioen hoort.

 

Boogschutter

Boogschutter: spirituele invallen

De zomermaanden krijgen al een voorproefje op 12 mei, als Jupiter en Neptunus samenkomen om jou te inspireren en je tot hogere inzichten te brengen. Een invloed die tot 31 mei voelbaar blijft en die je aanspoort om de komende periode iets te doen om anderen te helpen, trouw te zijn aan je idealen en mensen te vergeven die jou hebben benadeeld. Het is een prachtige en positieve energie, maar soms kan het een beetje zoeken zijn hoe je er vorm aan geeft. Dan voel je al die mooie emoties, het vertrouwen in de ander, de hoop dat alles goedkomt, en even later denk je: maar hoe dan? Vertrouw erop dat je het antwoord vindt als de tijd rijp is. Reizen naar of over zee past ook bij deze planeetstand. Een zeiltocht, een yoga retreat aan het strand, een cruise misschien? Het helpt je je hoofd leeg te maken en op te laden.

Jouw houding

Als Boogschutter is het belangrijk om je heupen goed te verzorgen. Dat doe je onder andere met de Liggende Vlinder (Supta Baddha Konasana) als onderdeel van je practice.

SteenbokSteenbok: actieve vormkracht

Het is een zomer om met toewijding en discipline aan een groot project te werken. De krachten van Mars en Saturnus komen samen om jou daarbij te steunen. Mars bezorgt je energie en Saturnus helpt je om de vorm te vinden, vooral van 2 tot 9 juli. Dat project zou weleens je eigen lichaam kunnen zijn: door te werken aan meer kracht, soepelheid en uithoudingsvermogen verandert je lichaam in de prachtige tempel die je je wenst.

En vakantie dan? Je hebt waarschijnlijk de neiging om je discipline en werkroutine voort te zetten tijdens je vakantie. Als je daardoor niet kunt ontspannen, is dat niet zo verstandig. Maar als het om een yogaroutine gaat, is dat niet bezwaarlijk; voor Steenbok is soepelheid in de gewrichten namelijk vaak een punt van aandacht. Dit teken kan last hebben van pijn en stijfheid, vooral in de knieën. Maar Steenbokken die yoga hebben ontdekt, kunnen op latere leeftijd juist een toonbeeld van jeugdige souplesse worden.

Jouw houding

De Stoel (Utkatasana) versterkt de spieren rond het kniegewricht – erg heilzaam voor Steenbok, dus.

WatermanWaterman: onrustige energie

Voor Watermannen is het altijd wat lastig om rust te vinden. Zowel innerlijk als uiterlijk razen er talloze stormen – druk met vrienden, reizen, plannen en ideeën. Vaker dan je lief is schieten yoga en meditatie erbij in, terwijl die juist je weerbaarheid tegen stress vergroten. De zomermaanden van 2024 worden sterk gekleurd door deze onrust. Vooral tussen 11 en 19 juli, wanneer Mars ‘jouw’ planeet Uranus van een snufje peper voorziet. Dan is het net alsof je wordt gejaagd door de wind. Tussen 11 en 19 juli zal je telefoon niet stilstaan. Uitzetten of niet opnemen is geen optie; je kunt niet gemist worden! Er is te veel aan de hand. Het is daarom prettiger om je vakantie in een andere periode te plannen. Dan kun je echt tot rust komen.

Jouw houding

Een manier om tegenwicht te bieden aan alle onrust is Yin yogales volgen. Een asana die zowel kalmte brengt als de kuiten traint (het zenuwstelsel en de kuiten horen bij Waterman) is de Piramide (Parsvottanasana). Maak die tot een dagelijks onderdeel van je practice.

VissenVissen: soepelheid en actie

De maand mei begint met een planetair duwtje in de rug. Van 1 tot en met 3 mei stimuleert de energieke planeet Mars jouw sensitieve planeet Neptunus. Je kunt merken dat dit je helpt om uit je comfortzone te komen, ook – en misschien wel vooral – tijdens je yoga practice. Daarmee is de toon gezet voor een zomer waarin je souplesse en kracht ervaart, niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. Normaal gesproken kun je je soms te veel een deurmat voelen, maar nu ben je meer als de spreekwoordelijke twijg in de wind. Je buigt wel mee, maar je breekt niet. En dat kan je veel brengen. Je durft meer initiatief te tonen, meer van jezelf te laten zien. Je bent ook actiever, hebt meer zin om in beweging te komen, of dat nu op reis is of thuis. Van 11 tot en met 23 juli krijg je opnieuw een portie energie van Mars. Een ideale periode voor een actieve vakantie. Lekker wandelen, fietsen of duiken, bijvoorbeeld.

Jouw houding

Om de gevoelige Vissen-voeten te stretchen, is de Held (Virasana) aanbevolen. Een houding die ook aansluit bij de energie van Mars – ideaal voor deze zomer.