Yoga is een prettige manier voor ouderen om de spieren en gewrichten soepel te houden en tegelijkertijd het lichaam en de geest te ontspannen. Het is rustig van aard en daarom fijn en laagdrempelig voor ouderen om te beoefenen. De oefeningen hebben lage impact en kunnen aangepast worden aan individuele behoeften en beperkingen. Dit maakt yoga geschikt voor alle leeftijden en fitnessniveaus. In dit artikel lees je welke voordelen yoga voor ouderen heeft, hoe je begint en wat voor houdingen geschikt zijn. Of je nou 40+ bent, 60+ of de 70 gepasseerd bent, yoga is zeer geschikt voor iedereen die wil werken aan vitaliteit, balans en geestelijke gezondheid.

Wat zijn de voordelen van yoga voor ouderen?

Yoga biedt eindeloos veel voordelen voor ouderen. Volgens wetenschappelijk onderzoek, houdt het regelmatig beoefenen van yoga je jong. Laten we dieper ingaan op deze voordelen:

Flexibiliteit en mobiliteit
Yoga helpt bij het behouden en verbeteren van de flexibiliteit in gewrichten en spieren. Dit is essentieel voor de mobiliteit van senioren. Hierdoor kunnen zij gemakkelijker dagelijkse activiteiten uitvoeren en actief blijven.

Goede lichaamshouding, coördinatie en balans
Verschillende yogahoudingen dragen bij aan een betere lichaamshouding, balans en coördinatie. Dit kan het risico op vallen verminderen, wat veel voorkomt onder ouderen en wat kan leiden tot botbreuken en kneuzingen.

Verbeterde ademhaling
Bij ouderen komt het vaak voor dat ze een korte en hoge ademhaling hebben. Daardoor zijn ze geneigd om sneller en vanuit de borst te ademen, terwijl de ademhaling idealiter vanuit de buik komt en rustiger gebeurt. De ademhalings- en ontspanningstechnieken die je bij yoga leert, helpen ouderen om rustiger en dieper te ademen. Een verbeterde ademhaling brengt vervolgens weer andere voordelen met zich mee.

Geestelijke gezondheid en stressvermindering
De ademhalingstechnieken en meditatie tijdens de yogales kunnen stress, angst en depressie onder ouderen verminderen. Dit leidt tot een beter algemeen welzijn.

Sociale interactie
Yoga creëert een gelegenheid voor sociale interactie, vooral als senioren deelnemen aan groepsyoga klassen in een studio of sportschool. Dit zorgt voor een gevoel van gemeenschap en kan eenzaamheid tegengaan.

Kortom, en is een holistische benadering van gezondheid en welzijn die ouderen helpt hun fysieke en mentale gezondheid te behouden en te verbeteren.

Yoga voor ouderen

Beginnen met yoga op latere leeftijd

Het starten met yoga kan spannend lijken, maar met de juiste aanpak kan het heel verrijkend zijn. Hier zijn enkele tips om veilig te beginnen:

Vraag je huisarts
Voordat je met yoga begint, is het slim om je arts te raadplegen, vooral als je gezondheidsproblemen hebt. Je huisarts kan jou het best adviseren over of het verstandig is om aan yoga te doen. Wellicht kan je huisarts je ook adviseren en welke oefeningen wel en niet geschikt zijn voor jou.

Gebruik hulpmiddelen
Yogablokken, riemen en yogakussens kunnen helpen bij het ondersteunen van je lichaam en het comfortabeler maken van de houdingen.

Kies een geschikte yogastijl
Er zijn verschillende yogastijlen die geschikt zijn voor senioren, zoals Hatha yoga, Yin yoga, en Stoelyoga. Deze stijlen zijn rustig en minder intensief. Hieronder lees je meer over de verschillende soorten yoga die geschikt zijn voor ouderen.

Luister naar je lichaam en forceer niets
Bij yoga draait het echt om luisteren naar je eigen lichaam. Voelt het voor jou pijnlijk? Doe het dan niet, want yoga moet nooit pijnlijk voelen.

Bouw het op
Begin eens thuis met om de dag vijftien minuten. Bouw het geleidelijk op in duur en intensiteit.

Zoek een gekwalificeerde docent
Ga op zoek naar een docent die ervaring heeft met lesgeven aan ouderen. Diegene weet precies wat wel en niet geschikt is.

Welke yoga is geschikt voor ouderen?

Ouderen kunnen volledig zelf invullen welke oefeningen zij wel en niet willen doen. Bij yoga geldt namelijk de regel dat je doet wat voor jou goed voelt. Wel zijn er een aantal yogavormen die meer geschikt zijn voor ouderen.

Stoelyoga: laagdrempelig yoga voor ouderen

Wanneer uitgebreide yogahoudingen op de mat geen optie (meer) zijn, helpen simpele oefeningen op de stoel al voor het gezond houden van gewrichten, spieren en de hersenen. Daarom is stoelyoga ook een laagdrempelige stijl voor ouderen. Zoals het woord al doet vermoeden, voer je de yogahoudingen uit op een stoel. Stoelyoga is een rustige yogastijl en daardoor is het voor iedereen makkelijk uit te voeren, ongeacht je ervaring, leeftijd en lenigheid. Je werkt tijdens stoelyoga aan je lenigheid en spierkracht. Tegelijkertijd helpt het je ook om meer ruimte en rust te ervaren. Je zou deze stoelyogales eens kunnen proberen.

stoelyoga

Hatha yoga: de basis voor elke senior

Hatha yoga is een rustige yogastijl waarbij de focus ligt op eenvoudige yogahoudingen en bewuste ademhaling. Zo vergroot je op een ontspannen manier je flexibiliteit, balans en spierkracht. Hatha yoga helpt je ook om bewuster in het hier en nu te zijn en om beter om te gaan met stress. De oefeningen zijn mild voor je lichaam en worden op een rustig tempo uitgevoerd waarbij je houdingen 6 tot 10 ademhalingen vasthoudt. Het rustige tempo maakt het ideaal om op latere leeftijd mee te beginnen!

Yin yoga: ontspanning voor lichaam en geest

Wil je graag ontspannen en tegelijk soepeler worden? Dan is Yin yoga een goede optie. In deze meditatieve yogastijl houd je houdingen voor langere tijd vast, soms wel enkele minuten. Hierdoor komen je spieren en bindweefsel op een soepele manier los. Dat is niet alleen goed voor je flexibiliteit, maar het werkt ook kalmerend. In plaats van je spieren actief aan te spannen, wil je in yin yoga je spieren juist ontspannen. Het is dus geschikt als je op zoek bent naar een minder actieve vorm van yoga.

Yoga oefeningen voor ouderen

Yoga oefeningen voor ouderen zijn oefeningen die bijdragen aan flexibiliteit, kracht, balans en verbeterde mobiliteit. Tegelijkertijd is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met eventuele gezondheidsproblemen of fysieke beperkingen. Dit zijn een aantal oefeningen die geschikt zijn voor ouderen:

Krijgerhoudingen

De Krijger is een klassieker binnen de yoga. Krijger I (Virabhadrasana I) en Krijger II (Virabhadrasana II) versterken de benen, openen de heupen en verbeteren de balans. Het is ook mogelijk om deze houdingen op een stoel uit te voeren. Heb je een heupoperatie gehad? Open de heupen dan extra voorzichtig.
Docent Patrick Vermeulen legt in deze video je stap-voor-stap uit hoe je de Krijger I doet.

Boomhouding

De Boomhouding (Vrikshana) is een evenwichtsoefening die je focus en concentratie verbetert. Tegelijkertijd train je hiermee ook je core en beespieren. Lees hoe je de houding uitvoert en wat het effect ervan is.

De Kat-Koe houding

De Kat-Koe houding (Marjaryasana-Bitilasana) is ideaal voor het versoepelen van de wervelkolom en het verbeteren van de mobiliteit van de rag.

Deze oefening kan helpen om rugpijn te verlichten en je rug flexibeler te maken. Lees meer over yoga oefeningen voor je rug die kunnen helpen bij rugpijn.

De neerwaartse hond

De neerwaartse hond (Adho Mukha Svanasana) is een goede stretch voor de achterkant van het lichaam, inclusief de hamstrings, kuiten en rug. Deze houding kan helpen om spanning in de rug en benen te verlichten en de bloedsomloop naar het hoofd te bevorderen. Lees en bekijk hier hoe je in de neerwaartse hond komt en wat voor effect deze oefening heeft.

De Zittende Twits (Torsie)

De zittende twist is een waardevolle toevoeging aan yogapraktijk voor ouderen. Deze houding helpt bij het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit van de wervelkolom. Dit is belangrijk voor ouderen om een goede houding te behouden en rugklachten te voorkomen. Bovendien is de houding eenvoudig aan te passen waardoor de houding goed uit te voeren is zonder overmatige belasting van gewrichten en spieren. Lees hier hoe je de houding uitvoert.

Ontspanningsoefeningen

Yoga kent ook oefeningen die specifiek bijdragen aan ontspanning. Deze oefeningen helpen je bij het creëren van rust in je hoofd, waardoor je spanning los kan laten en in balans kan komen. Deze vijf ontspanningsoefeningen helpen bij stressafname, lichamelijke klachten, angst en slaapproblemen.

Doe zelf aan yoga vanuit huis

Je bent nooit te oud om te beginnen met yoga. Na het lezen van dit artikel kun je gelijk aan de slag met alle tips, houdingen en het uitproberen van verschillende stijlen. Dus rol je mat uit, adem diep in en ontdek de wereld van yoga gewoon vanuit huis. Probeer Yoga by Happinez 14 dagen gratis en ontdek meer dan 400 verschillende yogalessen, meditaties en ademhalingsoefeningen door bekende en ervaren Nederlandse yogadocenten.