Veel mensen hebben wel eens te maken met pijn in de onderrug. Overbelasting of een verkeerde lichaamshouding is vaak de oorzaak. Yoga helpt je lief te zijn voor je rug.
Eén ondoordachte beweging en plotseling schiet het in je rug. Je kunt geen kant meer op; alleen met de hulp van een ander kun je opstaan en gaan zitten. Dit is spit, een klacht die meestal na enkele dagen overgaat. De meeste gevallen van pijn in de onderrug hebben een minder duidelijke oorzaak. Volgens de website van Nederlandse fysiotherapeuten is negentig procent van de lage rugklachten ‘aspecifiek’, wat wil zeggen dat er geen duidelijke reden voor de pijn is aan te wijzen. Veelgehoorde oorzaken zijn overbelasting door een slechte lichaamshouding, zwaar lichamelijk werk en onvoorbereid gaan sporten. Maar rugpijn kan ook een gevolg zijn van degeneratie, gespannen gewrichtsbanden, een (aangeboren) afwijking van de wervelkolom, gebrek aan beweging of stress. Door stress kun je ongemerkt je lichaamshouding veranderen en op die manier je lichaam te zwaar belasten.
Yoga leert je een goede houding aan (zoals in de Berghouding of Tadasana) en creëert daarmee ook ‘houdingsbewustzijn’. Je leert vooral ook beter met stress om te gaan. Allemaal goed voor je rug, want spanning zet zich nu eenmaal vaak vast in de onderrug.
Spanning zet zich vaak vast in de onderrug
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Anatomie
Er zijn tal van spieren die in verbinding staan met de onderrug. Willen we onze onderrug gezond houden, dan moeten we verder kijken dan de rugspieren. Ook de spieren in benen, billen en heupen moeten flexibel zijn, en de buikspieren sterk. Om er een paar te noemen: de lange rugspieren (erector spinae) zorgen ervoor dat we rechtop kunnen staan en voorover kunnen buigen. De grote bilspier (gluteus maximus) speelt een rol bij het stabiliseren van de onderrug. De buikspieren helpen bij het beschermen van de onderrug: ze houden de natuurlijke kromming van je rug in stand. Je hebt de rechte buikspier (rectus abdominis) en de schuine buikspieren, die er samen voor zorgen dat je met je romp alle kanten op kunt buigen. De quadriceps, de vierhoofdige dijspier aan de voorkant van de bovenbenen, en de hamstrings aan de achterzijde zorgen mede voor een goede stand van het bekken en zijn dus belangrijk voor je houding.
Veelvoorkomende rugklachten
Spit kan op veel manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging. Het ‘schiet in je rug’. Het beste is om in beweging te blijven, zij het voorzichtig. De arts schrijft in de acute fase vaak pijnstillers voor. Spit gaat altijd over.
Ischias heet zo omdat er druk staat op de langste zenuw in je lichaam, de ischiaszenuw, die via je bil over de achterkant van het been loopt. Daarom straalt de pijn van de onderrug uit naar het been. Ischias is bijna nooit blijvend.
Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervel-kolom. Deze kan ontstaan door een verkeerde houding of eenzijdige belasting, bijvoorbeeld als je een zware tas altijd over dezelfde schouder draagt. Vaak ontstaat een scoliose al in de jeugd (het kan erfelijk zijn). Dan kun je door oefeningen de spieren versterken. Daardoor verandert de stand van de wervelkolom niet, maar kan de pijn wel verminderen.
Do’s en Dont’s
Niet doen:
Wel doen:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Oefeningen voor de onderrug
Kathouding (Bidalasana)
Een zachte, dynamische beweging om je onderrug soepel en warm te houden.
Cobra (Bhujangasana)
De Cobra houdt je wervelkolom soepel en kan helpen je wervels weer op de juiste plaats te krijgen.
Sprinkhaan (Salabhasana)
Versterkt de onderrug en helpt bij ischias.
Bevrijdende houding (Apanasana)
Geeft verlichting bij rugpijn en stijfheid.
Gedraaide buikhouding (Jathara Parivartanasana)
Maakt de onderrug soepel, verlengt de ademhaling en werkt ontspannend.
Beeld: Saskia van Osnabrugge, beeld: Martien Holtzappel, Freddy Vermeulen, model: Ehud Neuhaus, www.yogagarden.nl
.
14 reacties
Geef je reactie
Bedank
Door deze oefeningen heb ik echt mijn innerlijke rust weer terug gevonden, ook kan ik het hierdoor langer volhouden tijdens het peggen want dit was eerder voor mij altijd een issue door de rugklachten