Het blok is een belangrijke prop bij yoga. Als je extra ondersteuning nodig hebt tijdens je practice, beter in balans wilt blijven of je volledig wilt overgeven aan een houding, dan is het blok er voor jou.
Een yogablok is een fysiek steuntje dat je helpt om bepaalde asana’s beter uit te voeren. Door het blok op de mat te leggen, breng je de grond iets dichterbij. Dit maakt het makkelijker om in een houding te komen, helpt je beter in balans te blijven en voorkomt blessures.
Veelzijdig gebruik van het blok
Je kunt het blok op drie verschillende manieren plaatsen: liggend op het grootste vlak, liggend op een lange, smalle zijde of staand op de korte kant. Dit stelt je in staat te spelen met hoogte. Heb je in een asana lichte ondersteuning nodig omdat je net niet met je billen bij de grond komt? Dan is de eerste, liggende stand prettig. Wil je meer lengte creëren? Dan komt de tweede stand goed van pas. De derde stand zorgt voor de meeste verhoging en is handig in bijvoorbeeld staande poses waarbij het je (nog) niet lukt om je bovenlichaam naar de grond te brengen. In dat soort poses steun je met een hand op het staande blok.
Het is handig om tijdens je sessie twee blokken te gebruiken. Als je aan elke kant van je mat een blok legt, voorkom je onnodig gedraai dat je uit de flow haalt.
Jouw blok: schuim of kurk
Er zijn blokken van schuim en van kurk. Een blok van schuim is zacht en voelt prettig aan op gevoelige plekken, zoals de rug. Een blok van kurk biedt stevigheid en is prettig om je handen of benen op te plaatsen. Een (huismerk) blok van schuim, bijvoorbeeld van Decathlon, heb je al voor 6 euro. Kies je voor een merkblok van kurk, bijvoorbeeld van Lotus, dan betaal je zo’n 20 euro.
Voor balans
Lukt het je (nog) niet om je hand op de mat te plaatsen in een staande balanshouding, zoals de Halve Maan? Dan helpt het blok je meer lengte te creëren in je lichaam. Tegelijkertijd helpt deze prop je om in balans te blijven. Plaats het blok recht onder de hand die naar de grond reikt en steun erop.
Halve Maan (Ardha Chandrasana) met blok
- Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte.
- Draai je linkervoet 90 graden en stap er verder mee uit.
- Buig door naar links met een gebogen linkerknie.
- Laat je linkerhand op het blok rusten en breng je gewicht op de linkervoet. Zet je rechterhand in je zij, zodat je de borst opent.
- Til je rechterbeen gestrekt op en strek je rechterarm naar het plafond. Blijf hier een aantal ademhalingen.
- Kom uit de houding en herhaal aan de andere kant.
Voor ondersteuning
Aardende houdingen zoals Malasana lijken zo simpel, maar zijn voor velen een uitdaging. Heb je moeite om je rug recht te houden of je hielen op de grond te krijgen? Plaats dan een blok onder je billen voor extra steun. Vanuit hier kun je proberen om telkens iets minder op het blok te leunen.
Hurkhouding (Malasana) met blok
- Zet je voeten, een beetje uitgedraaid, op heupbreedte.
- Ga op een uitademing in de hurkhouding zitten. Raken je hielen de mat niet? Plaats dan een blok onder je billen.
- Breng je handen voor je borst met de handpalmen tegen elkaar.
- Duw met je bovenarmen tegen de binnenkant van de knieën, zodat je borst opent. Blijf 30 seconden in de houding, of zo lang als comfortabel voelt.
Hier lees je nog meer over de houding.
Voor overgave
Soms kan het heerlijk zijn om je over te geven en de zwaartekracht haar werk te laten doen. Dit kan met een blok, bijvoorbeeld in een ondersteunde Brug. In die houding is je hart hoger dan je hoofd, waardoor angst, stress en vermoeidheid afnemen.
Brug (Setu Bandha Sarvangasana) met blok
- Ga op je rug op de mat liggen. Buig je knieën en zet je voeten op heupbreedte, zo dicht mogelijk tegen je zitbotjes aan. Je armen liggen langs je lichaam.
- Adem in en breng je bekken omhoog, zodat je bovenbenen ongeveer parallel aan de mat zijn.
- ‘Loop’ vervolgens met je schouderbladen naar elkaar toe.
- Plaats het blok, op de zijde die voor jou prettig voelt, tussen je onderrug en je billen. Staar naar het puntje van je neus.
- Blijf 1 tot 3 minuten in die houding. Haal het blok weg, adem uit en rol je ruggenwervels vanaf de nek als schakels van een ketting terug naar de mat.
- Blijf nog even op je rug liggen met je knieën opgetrokken en je handen om je knieën geslagen.
Ervaar een yoga practice met het blok
In deze les van Daphne Koken ervaar je hoe deze prop ondersteuning kan bieden. Doe je mee?
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
*Dit artikel is verschenen in Yoga #3 2024 en iets aangepast en ingekort voor online.
0 reacties
Geef je reactie