Sterker, soepeler, meer ontspannen: yoga heeft natuurlijk allerlei gunstige lichamelijke effecten. Maar wist je dat het ook goed kan werken bij mentale klachten?

Zomaar een post op Instagram: ‘De seizoensblues hebben me al flink te pakken en de winter is nog niet eens begonnen. Twee keer per week in een kamer van 40 graden zitten en de moeilijkste (maar ontspannende) houdingen doen terwijl ik doe alsof ik op Bali ben, helpt echt.’ De afzender is Leen Peeters. “Ik ben gevoelig voor seizoensgebonden somberheid,” vertelt ze. “Ik kan niet goed tegen winterdagen waarop het amper licht wordt, en ook niet tegen kou. In het najaar verkleum ik al tot op het bot omdat ik als personal trainer vaak buiten werk en veel door de regen fiets. Een warme ruimte, zoals bij Hot yoga, doet mijn lichaam deugd.” Ook kalmeert de yoga haar centrale zenuwstelsel. “Ik denk dat dit onder meer komt doordat mijn hoofd helemaal leeg raakt tijdens de les. De docent doet de poses niet voor. Hij spreekt alleen maar. Je kunt dus niet anders dan je aandacht erbij houden.”

De kracht van yoga

Er zijn talrijke onderzoeken die aantonen dat yoga het gemoed kan verlichten. “Als er een medicijn was dat de effecten van yoga kon nabootsen, zou het waarschijnlijk het bestverkochte middel ter wereld zijn,” aldus de Amerikaanse neurobioloog en psychiater Murali Doraiswamy in 2021. Hij en zijn team analyseerden 124 studies naar de effecten van yogabeoefening op psychische aandoeningen. De conclusie? Het werkt. Yoga brengt volgens Doraiswamy een ontspanningsreactie teweeg die vergelijkbaar is met kalmeringsmiddelen. Het kan angst remmen, helpen bij een milde depressie, slapeloosheid en ADHD.

Verlichting van symptomen

Door de combinatie van inspanning, ontspanning en aandacht voor de ademhaling, verlaagt yoga de hoeveelheid stresshormonen, cholesterol en ontstekingsstoffen in het bloed. Allemaal stoffen die in verband worden gebracht met zowel lichamelijke als psychische aandoeningen. Onlangs nog volgden onderzoekers van de Harvard Medical School 65 volwassenen met een depressie. De helft van hen woonde acht weken lang minstens twee Hot yoga-sessies bij van negentig minuten per week. Vergeleken met de andere helft had een groot deel van de mensen in de yogagroep aan het eind van het onderzoek duidelijk minder last van depressiesymptomen, zelfs als ze maar één yogales per week volgden. Hun klachten namen gemiddeld af met zo’n 50 procent.

Antidepressivum: de Liggende Vlinder

Een asana die volgens de oude yogateksten een therapeutische werking heeft, is de Liggende Vlinder. Deze houding is effectief bij angstklachten en milde depressies. Je opent heupen en liezen ermee, verlengt de rug én stimuleert buik- en voortplantingsorganen. Daarnaast geeft de Liggende Vlinder het hart een boost en verbetert de bloedcirculatie. Zo gaat de houding vermoeidheid, stress en menstruatiekrampen tegen. Door te ontspannen en de adem richting de flanken te sturen, versterk je het effect van deze asana. Bekijk in de video hieronder hoe je de Liggende Vlinder uitvoert:

*Dit artikel kom uit Yoga #4 2024 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine cadeau.