Het is een van de meest voorkomende houdingen tijdens de yoga practice. Voor de een een rustpunt, voor de ander een gevecht. Yogadocente Anat Geiger vertelt waarom bij ieder lichaam een eigen versie van de neerwaartse Hond past.

Kritische blik op de Hond

‘De neerwaartse Hond is een van de meest voorkomende houdingen in de huidige yogabeoefening, vooral bij vormen in de hoek van Power yoga – zoals Vinyasa en Ashtanga yoga. Ik zie veel schouderproblemen bij mensen die een van deze stijlen beoefenen. Dat vraagt om een kritische blik op de neerwaartse Hond.

Volgens het esthetisch perfecte plaatje zou je hoofd naast je armen uit moeten komen. Maar veel mensen beschikken niet over die bewegingsuitslag. Dat kan te maken hebben met stijfheid in de schouders. Die wordt bij een goede, regelmatige practice op een gegeven moment minder. Dat kan een half jaar duren, of een jaar. Als je dan nog steeds niet kunt ontspannen in de neerwaartse Hond, is er wat anders aan de hand.

Misschien heeft dat te maken met hoe het bot van je bovenarm en het dakje van je schouderblad zich tot elkaar verhouden. Als je je arm voorwaarts optilt, komen die twee op een gegeven moment tegen elkaar aan. Iedereen zal dat compressiepunt ervaren, maar bij de een zit dat heel hoog en ver naar achteren en bij de ander niet.

Als je het compressiepunt al bereikt vóórdat je hoofd en armen naast elkaar zijn in de neerwaartse Hond en je gaat dat forceren, dan kun je langzamerhand een slijmbeursontsteking ontwikkelen. Je kunt ook zenuwpijnen ervaren. Een slapende arm of felle pijnscheuten, omdat er precies op dat punt zenuwen lopen.

Sta jij ontspannen in de Hond?

Als je aan mensen die botcompressie ervaren bij de neerwaartse Hond vraagt waar ze pijn voelen, dan wijzen ze heel specifiek het punt in hun schouders aan waar de botten op elkaar drukken. Door de handen iets verder uit elkaar te zetten, kun je net voorbij dat drukpunt komen en tóch ontspannen in de houding.’


Welke Downward Facing Dog past bij jou?

Om dit te ontdekken, is het belangrijk om na te gaan waar jouw compressiepunt ligt. Test hier welke arm stand bij jouw lichaam past door je armen omhoog te brengen, de handpalmen wijzen naar elkaar. Hoe ver reiken jouw armen? Kijk en vergelijk met de modellen Tess en Sabina:

Armstand 1

Als model Tess haar armen omhoog brengt gaat dit heel vloeiend en reikt ze tot achter haar hoofd. Haar compressiepunt zit hoog en ver naar achteren. Zij zal geen moeite hebben om te ontspannen bij het schoudergebied.

Armstand 2

Als model Sabina haar armen omhoog brengt bereikt ze het compressiepunt al voordat haar armen bij haar hoofd zijn. Zij ervaart spanning. Daarom plaatst ze haar handen wat breder in de hond, zodat ze net voorbij het drukpunt komt en kan ontspannen.

Meer weten over Anat?

 

En? Hoe ontspannen sta jij in de Neerwaartse hond?