Wat betekent Namasté eigenlijk en waarom wordt het zo vaak gebruikt in de yogawereld? Als je overweegt om met yoga te beginnen, ben je het woord ‘Namasté’ vast al eens tegengekomen. In dit artikel duiken we dieper in de betekenis en oorsprong van deze bekende yogagroet.

Wat betekent Namasté?

Namasté komt uit het Sanskriet (Oudindische taal) en betekent letterlijk: “Ik buig voor jou”. Maar in de yogawereld heeft Namasté echter een diepere betekenis. ‘Ik buig voor jou’ klinkt namelijk alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl het binnen yoga juist gebruikt wordt als een teken waarbij je elkaar groet op gelijkwaardig niveau en respect naar elkaar toont.

Daarom betekent Namasté het in de yogawereld: “Het licht in mij, groet het licht in jou”. Het staat voor het erkennen en respecteren van het licht, de wijsheid en de goedheid in de ander en in jezelf. Het licht in jou betekent dat je zonder te oordelen en met liefde en respect naar jezelf kijkt en zo ook naar de ander kijkt.

Namaste

De oorsprong van Namasté

Nu je weet wat Namasté betekent, ben je wellicht ook benieuwd naar de oorsprong. Het vindt zijn oorsprong in India. Hier heeft het een spirituele en culturele betekenis. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als een teken van wederzijds respect en eerbied. In India is het een alledaagse begroeting, vergelijkbaar met hoe wij “hallo” of “goedendag” zeggen.

In de geschiedenis van India is Namasté diep geworteld in religieuze en spirituele tradities, zoals het hindoeïsme en het boeddhisme. Het wordt gebruikt bij gebeden, rituelen en als een teken van respect voor leraren, ouders en oudere mensen. Na verloop van tijd is Namasté wereldwijd bekend geworden, vooral door populariteit van yoga en meditatie.

Hoe zeg je Namasté?

Als je Namasté wilt zeggen, breng je je handpalmen samen voor je borst, ter hoogte van je hart. Je vingers wijzen omhoog en je duimen rusten licht tegen je borst. Buig je hoofd lichtjes naar voren en sluit eventueel je ogen. Spreek het woord “Namasté” zachtjes uit. Het handgebaar dat je maakt tijdens dat je Namasté zegt, heet Anjali Mudra. Lees meer over het gebruik en betekenis van Anjali Mudra.

Het is belangrijk om te onthouden dat Namasté meer is dan alleen een fysieke handeling. Het gaat om de intentie en de betekenis erachter. Wanneer je Namasté zegt, doe je dit met oprechtheid, respect en waardering voor de ander en jezelf.

Namasté in de yogales

Wanneer je een yogales volgt, zul je merken dat de yogadocent vaak Namasté zegt aan het einde van de les. Dit is een moment van dankbaarheid en verbinding tussen de docent en de studenten. Het is ook een erkenning van de gedeelde ervaring en de energie die tijdens de les is opgebouwd.

Als student kun je Namasté terugzeggen naar de docent en naar je medestudenten. Het is een mooie manier om de les af te sluiten en de verbondenheid te vieren die je tijdens de yogales hebt gevoeld. Maar je bent niet verplicht om het terug te zeggen. In yoga staat voorop dat je doet wat goed voelt voor jouw lichaam en geest. Dit geldt ook voor Namasté. Wanneer je je er ongemakkelijk bij voelt dan hoef je niets terug te zeggen. Dan zou het namelijk een gebaar zijn zonder gevoel.

Probeer Yoga by Happinez 14 dagen gratis.

Kortom, als beginnende yogi is het goed om de betekenis van Namasté te begrijpen en te omarmen. Het kan je helpen om met meer intentie en aandacht op de mat te staan en de yogafilosofie te integreren in je beoefening. Dus de volgende keer dat het gezegd wordt in de yogastudio of tijdens een online les, neem dan een moment om de betekenis van Namasté in je op te nemen.

Namasté!