De Vayu’s zijn vijf energie richtingen die in ons naar binnen en naar buiten bewegen. Vayu staat voor ‘wind, adem & levensenergie’. Vyana vayu is één van de vijf richtingen. Je kunt vayu’s beïnvloeden door yogahoudingen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama), reinigingsoefeningen (kriyas), maar ook door voeding. Deze vyanische linzensoep met wortel en rijst stimuleert je kracht en energie.
Energierichtingen
De levensenergie (prana) in ons lichaam beweegt zich in vijf verschillende richtingen. We noemen dit ook wel de vayu’s of ‘winden’. Zoals het weer westenwind en oostenwind kent, zo kent het lichaam prana vayu, apana vayu, samana vayu, udana vayu en vyana vayu. Elk van deze vayu’s heeft zijn eigen thuisbasis. Zo beheerst prana vayu het bovenste deel van de romp, waar zich de longen en het hart bevinden. Wanneer deze vijf vayu’s in balans zijn, voel je je gezond, helder van geest en energiek. De vijf vormen van prana kunnen beïnvloed worden door yogahoudingen (asana), ademhalingsoefeningen (pranayama), reinigingsoefeningen (kriyas) en voeding.
Vyana vaya
Vyana vayu coördineert de vier andere vayu’s. Daardoor blijven ze in balans en goed gevoed. De energie van vyana vayu beweegt naar buiten. Je zou het kunnen zien als ‘uitstralen’. Vyanisch eten werkt stimulerend. Vyanische producten vergroten de kracht en energie in het lichaam. De betreffende planten zijn vaak ‘kruipers’. Denk aan meloenen, pompoenen, bonen en tomaten. De stengels daarvan kruipen over de grond, waar van nature ook de vruchten groeien.
Linzensoep met wortel en rijst
Linzen stimuleren de ontwikkeling van lichaam en hersenen. Sommige mensen krijgen een opgeblazen gevoel en winde- righeid door het eten van linzen. Dit is een teken van veel lucht (vata). Deze reactie kan verminderd of verholpen worden door ze te bereiden met specerijen en er voldoende olie aan toe te voegen.
Voor 6 personen, bereidingstijd: 35 minuten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Doe de linzen met de bouillon in een pan en kook ze in totaal in dertig minuten gaar (gedurende de kooktijd worden de overige ingrediënten toegevoegd). Schrap de wortel en snijd hem in blokjes. Verhit de olie in een steelpan en voeg de mosterdzaadjes toe. Doe er als ze beginnen te springen, de koenjit en wortels bij. Schep na tien minuten kooktijd de wortelblokjes, peper en korianderpoeder in de pan met de linzen en laat alles zachtjes pruttelen. Roer na twintig minuten kooktijd de rijst door de soep en kook de soep nog tien minuten. Haal de soep van het vuur en pureer grof met een staafmixer. Breng op smaak met zout. Dien de soep warm op.
Tekst: Kyra De Vreeze, beeld: Harold Pereira
0 reacties
Geef je reactie