Niet alleen met yoga of kleuren kun je je chakra’s openen, ook met voeding! Zo kun je aarden met een linzencurry of je creativiteit laten stromen met een smoothie. Laat je inspireren door de kleuren en energie van deze recepten.

Voeding voor je chakra’s

Chakra’s zijn de energiecentra van ons lichaam. Lang, lang geleden werd de chakrische filosofie mondeling overgedragen, van leraar op leerling. Alles wat je denkt, doet en eet, oefent volgens deze oude Indiase wijsheid invloed uit op deze energiecentra. Net zoals er asana’s, kwaliteiten en kleuren zijn die bij de zeven chakra’s passen, zo is er volgens de overlevering ook voeding die op één of meerdere chakra’s werkt. Kies voeding in de kleur van een chakra en je versterkt de vibratie en daarmee de werking van dat chakra. Maar ook voeding die bij de kwaliteiten van een chakra past, werkt door. Volg vooral ook je intuïtie!

Eerste chakra

Het eerste chakra is het chakra van veiligheid, aanvoelen welke voeding bij jou past en weten hoe te overleven. Aangezien dit chakra je verbindt met de aarde, voed je dit chakra met groenten die dicht bij of in de aarde groeien. Denk aan wortelen, pompoenen, pastinaken en gember. Ook rode voeding helpt je meer stabiliteit en kracht te vinden. Granaatappels, rode appels, rode bietjes, rode paprika’s, ze versterken allemaal het eerste chakra. Ook voeding die wat zwaarder is (en je dus wat meer ‘naar de aarde trekt’) versterkt het eerste chakra. Daar vallen peulvruchten en noten onder.

Tweede chakra

Het tweede chakra is het chakra van plezier, genieten, seksualiteit en creativiteit. Als je daar meer van wilt toelaten in je leven, kies je voor ‘voeding’ die waterig is: thee, soep, smoothies, sapjes… Zoet en sappig fruit versterkt dit chakra ook, net als alles wat oranje van kleur is (zoete aardappel, pompoen, sinaasappel). Vanille en kaneel brengen dit chakra ook in balans, net als intens genieten van alles wat je eet en drinkt.

Derde chakra

Het derde chakra is het chakra van ‘ik wil’, het ego, het vuurelement. Dit chakra wordt ook wel je zonnevlecht chakra genoemd. Op het moment dat je wel wat extra vuur kunt gebruiken (bijvoorbeeld als je een lastige vergadering moet leiden), versterk je jouw zonnevlecht chakra met gele voeding. Denk aan maïs, gele paprika, kurkuma, kamille, gele linzen en bananen. Ook zonnebloempitten en lijnzaad voeden dit chakra.

Vierde chakra

Bij het vierde chakra ontstaat het besef dat we deel zijn van het geheel, dat we één zijn. Opoffering, mededogen, toewijding en onvoorwaardelijke liefde zijn kwaliteiten van het vierde chakra. Het is vooral groene voeding die dit chakra versterkt: sla, spinazie, broccoli, paksoi, snijbiet, boerenkool, selderij, groene thee en verse kruiden zoals munt, koriander en basilicum.

Vijfde chakra

Het vijfde chakra is verbonden met stilte, luisteren, bewust spreken en onthechting. Als je beter wilt leren luisteren en helder wilt spreken, voed je dit chakra met alles wat blauw is: bosbessen, bramen, pruimen, druiven, maar ook met zeegroenten zoals wakame en spirulina.

Zesde chakra

Het zesde chakra is het chakra van inzicht en intuïtie. Voeding die je met aandacht eet, versterkt dit chakra. Goed kauwen. En je niet mee laten slepen door verleidelijke verpakkingen, maar leren vertrouwen op je intuïtie: je lichaam weet wat goed voor je is.

Zevende chakra

In het zevende chakra is alles goed zoals het is. Het is het chakra van tevredenheid, het gevoel je bestemming gevonden te hebben. Af en toe een dagje vasten brengt dit chakra in balans. En verder vooral ontgiftende en plantaardige voeding. Geen koffie, geen zwarte thee, geen suiker, niets wat sterk bewerkt is, niets wat gefrituurd is, niets wat ‘dubbel’ is  gekookt (kliekjes…), geen dierlijke producten.

Recepten voor je chakra’s

Al deze gerechten werken in elk geval op het tweede, zesde en zevende chakra. Dat heeft te maken met de belangrijkste eigenschappen van deze chakra’s.

  • tweede chakra = genieten van wat je eet en dat kun je met deze gerechten.
  • zesde chakra = discipline en kiezen voor wat bij jouw past.
  • zevende chakra = plantaardig eten, detoxing.

Beautiful breakfast bowl

breakfastbowl - chakra's recept

2 personen, 15 minuten 

Chakra’s: voornamelijk 5, maar ook 1, 2, 6 en 7

Globale werking: stevigheid, helderheid, genieten

Ingrediënten:

  • ⅓ kop havermout
  • 1 kop water
  • 3 rijpe bananen
  • 1 theelepel tarwegras poeder
  • 1 theelepel maca poeder
  • ⅓ theelepel lucuma poeder
  • ½ theelepel chlorella poeder
  • ½ theelepel spirulina poeder
  • ¼ theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kurkuma
  • ¼ theelepel gember poeder
  • 1 kop bramen
  • 1 theelepel hennep zaad
  • 2 eetlepels kokos boter/crème

Kook de havermout op laag vuur in het water gaar. Maak in de tussentijd de groene smoothie. Voeg de bananen en alle poeders toe aan de blender en mix tot het een vloeibaar mengsel wordt.  Verdeel eerst de groene smoothie en daarna de havermoutpap over twee kommen. Garneer met de rest van de ingrediënten.

Miso-gembersoep

miso gember soep - chakra's recept

2 personen, 20-30 minuten

Chakra’s: 1,2, 4, 6,7

Globale werking: weerstand, warmte, comfort

Ingrediënten:

  • Een handje zwarte rijstnoedels
  • 1 ½ kop water
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • ½ eetlepel gemalen citroengras
  • 3 limoen bladen
  • 1 theelepel mirin
  • ½ theelepel mosterd zaad
  • 1 grote wortel
  • 1 zoete aardappel
  • 4 plakken lotuswortel
  • 1 theelepel vijfkruidenpoeder
  • ½ eetlepel misopasta
  • ½ kop gekookte kikkererwten
  • 2 koppen verse spinazie
  • Verse koriander
  • Verse munt
  • Optioneel: kimchi (gepekelde groenten)

Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg de noedels toe aan de pan en kook ze zoals aangegeven op de verpakking. Was de kikkererwten tot ze niet meer schuimen en laat goed uitlekken. Was de spinazie en laat ook deze goed uitlekken. Maak ondertussen een bouillon met de gember, citroengras, limoenbladen, mirin, mosterd zaden en 1,5 kop water. Schil de wortel en zoete aardappel en snij in plakken. Kook de groente in de bouillon tot ze beetgaar zijn. Voeg dan de lotuswortel, vijfkruidenpoeder, misopasta en kikkererwten toe en verwarm 5 minuten door op laag vuur. Verdeel de spinazie en de zwarte rijstnoedels over twee diepen borden of kommen en voeg daarna de saus toe. Garneer met verse koriander, munt en (optioneel) kimchi.

Choco coco matchabars

recept - chakra's

8 repen, 20-30 minuten

Chakra’s: voornamelijk 4, 
maar ook 2, 6 en 7
Globale werking: energie

Ingrediënten:

  • 105 gram amandelmeel
  • 85 gram kokosrasp
  • 180 ml agavesiroop
  • 2 eetlepels + 125 ml gesmolten rauwe cacaoboter
  • 150 gram verse kokos of rasp
  • 1 / 3 eetlepels matchapoeder
  • 1 vanillestokje
  • sap en rasp van ½ limoen

Meng voor de bodem het amandelmeel, de kokosrasp, de helft van de agavesiroop en 2 eetlepels cacao­boter tot een kleverige massa met een keukenmachine of met de hand.
Druk het mengsel aan in een rechthoekige bakvorm. Meng de rest van de ingrediënten met een keuken­machine tot een gladde massa. Giet het matchamengsel over de bodem in de bakvorm en strijk glad met een lepel of spatel. Zet minstens zes uur in de koelkast of twee uur in het vriesvak, zodat het matchamengsel kan opstijven. Bestrooi voor het serveren met wat extra matcha­poeder en snij in brede repen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."