Het vijfde chakra, ook wel bekend als het keelchakra of Vishuddha, is het centrum van communicatie, expressie en waarheid. Het helpt je om je gedachten en gevoelens duidelijk en eerlijk te uiten. Voel je je bijvoorbeeld onbegrepen, heb je moeite met communiceren of ben je niet eerlijk tegen jezelf? Dan is het tijd om het vijfde chakra te verkennen.

Wat is een chakra?

Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam, plekken waar volgens de chakra-filosofie energie in je lichaam samenkomt. Ze worden in het hindoeïsme beschreven als kolkende, ronddraaiende wielen van energie, chakra betekent dan ook ‘wiel’ of ‘rad’ in Sanskriet.

Je hebt wel meer dan honderd chakra’s, maar zeven hoofdchakra’s. Deze lopen van je kruin naar je staartbeen, langs de as van je wervelkolom. Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Voel je een disbalans? Dan kan het goed zijn om te verkennen welke chakra wat extra aandacht verdient.

Tip: doe ook eens de test ‘zijn jouw chakra’s in balans?‘ om te ontdekken welke chakra’s aandacht behoeven!

Alles over je vijfde chakra

Waar zit je vijfde chakra?

Het vijfde chakra bevindt zich in je keelgebied. Dit chakra wordt geassocieerd met de keel, de stembanden en de schildklier. Het is de bron van communicatie en zelfexpressie.

Chakra kleur

De kleur die bij het vijfde chakra hoort is blauw. Bij dit chakra passen ook blauwe edelstenen, zoals blauwe calciet, lapis lazuli en aquamarijn.

Voeding

Het vijfde chakra vraagt om voeding die het keelgebied kalmeert en verzorgt. Denk aan blauwe bessen, bramen, kelp en zeewier. Kruidentheeën zoals kamille en pepermunt kunnen ook helpen om dit chakra te ondersteunen.

Lees hier meer over voeding om je chakra’s te openen >

Symbool en mantra

Elk chakra heeft een symbool dat erbij past. Voor het vijfde chakra is dat een lotus met zestien bladeren. In het midden van dit symbool vind je een mantra — voor het vijfde chakra is dat ‘Ham’ – Ik spreek. Herhaal dit mantra een aantal keer om je keelchakra te activeren.

Kenmerken van een (dis)balans in het vijfde chakra

Wanneer het vijfde chakra uit balans is, kun je moeite hebben met communiceren, je onbegrepen voelen of niet eerlijk zijn. Fysieke symptomen zoals keelproblemen, stemverlies of schildklierproblemen kunnen ook wijzen op een disbalans in dit chakra.

  • Duidelijke communicatie en expressie
  • Waarheid en eerlijkheid
  • Gezonde keel en schildklier

Yoga-oefeningen voor het vijfde chakra

De oefeningen die bij dit chakra passen zijn oefeningen die je keelgebied openen en de energie in je keel stimuleren.

Wil je een yogales volgen, specifiek gericht op je vijfde chakra? Nanda van Praag heeft een reeks opgenomen die je helpt om je communicatieve vaardigheden en zelfexpressie te verbeteren. In deze les leer je om vanuit je waarheid te spreken en te handelen.

Naar de chakrareeks van Nanda van Praag >

Chakra meditatie

Je kunt je vijfde chakra ook in balans brengen met een chakra-meditatie. Voor je vijfde chakra focus je je op het gebied van je keel. De geleide meditatie van Seth Kamphuis neemt je mee door de zeven energiecentra van je lichaam.

Ontdek de chakrameditatie >

Meer weten over chakra’s? Bekijk ook: