Het kruinchakra bevindt zich bovenop je hoofd. Als het geopend is, voel je je verbonden met een diepe wijsheid. Je voelt je één met de wereld. Yoga-oefeningen vormen daarvoor een belangrijke basis.
Onze geest is 24 uur per dag bezig met de meest uiteenlopende taken: indrukken verwerken, piekeren over een conflict, bedenken wat we gaan koken. Maar er gebeurt nog veel meer. Denk aan liefhebben, het voelen van inspiratie of je verwonderen over het schitterende gezang van een vogel. Deze activiteiten hebben volgens de yogafilosofie te maken met ons kruinchakra: het energiecentrum dat staat voor verbinding en zorgt dat we ervaren dat alles in de wereld met elkaar verbonden is. De oude yogateksten beschrijven hoe we ons kruinchakra kunnen activeren om dit gevoel van eenheid waar te nemen. Volgens de geleerde Patanjali is het belangrijk dat we eerst met yogaoefeningen ons fysieke lichaam onder controle brengen. Daarna verleg je stapsgewijs je aandacht naar een hoger bewustzijn. Eerst door het trainen van je concentratievermogen en daarna door te mediteren. Tijdens de meditatie focus je je ononderbroken op het gebied van het kruinchakra, in het Sanskriet sahasrara chakra genaamd. Zo krijg je uiteindelijk inzicht in de ware aard van het bestaan. Dit wordt ook wel verlichting of samadhi genoemd. Verlichte mensen laten zich niet snel van de wijs brengen en ervaren gelijkmoedigheid en onverstoorbare rust.
Zo vind je je jouw kruinchakra
Volgens de yogi’s bezitten we een onzichtbaar energetisch lichaam. Het ontvouwt zich langs de wervelkolom middels een netwerk van zeven energiecentra – onze chakra’s – die belangrijke processen in het lichaam en de geest aansturen. We kunnen de chakra’s niet zien, maar wel ervaren: ze zijn onderdeel van onze ‘subtiele anatomie’. Leg je hand maar eens boven je hoofd, bij je kruinchakra. Het voelt hoogstwaarschijnlijk warm. Het chakra-netwerk lijkt qua structuur op het zenuwstelsel; het loopt van je staartbeen naar je hoofd en heeft vertakkingen ter hoogte van de organen. Helemaal onderaan bevindt zich het aardecentrum, dat staat voor stabiliteit. Het kruinchakra staat bovenaan de chakra-ladder. Het wordt vaak afgebeeld als een duizendbladerige lotusbloem, een bekend symbool voor spirituele groei en verlichting. De lotusplant groeit vanuit de modder naar het licht en produceert daar een schitterende bloem. Voor veel gelovigen is de kruin een belangrijke plek. De joden bedekken hem met een keppeltje, om de schepper te eren die boven de mens staat. In het christendom worden heiligen vaak met een aureool afgebeeld. Ook binnen de yogafilosofie wordt waarde toegedicht aan de kruin. Kundalini yogi’s dragen een tulband. Volgens hen verzamel je hiermee rond de kruin energie die tijdens de practice door de wervelkolom omhoog stroomt.
Oefeningen voor je kruinchakra
Met het trainen van je concentratievermogen en daarna door te mediteren, verleg je je aandacht naar een hoger bewustzijn. De Hoofdstand is de belangrijkste yogahouding voor het kruinchakra. Als bonus kun je na afloop een korte meditatie doen. Dan kun je voelen hoe je waarneming steeds gevoeliger en verfijnder wordt.
Do’s & Don’ts als je gaat oefenen
Doen
Niet doen
0 reacties
Geef je reactie