Het kruinchakra bevindt zich bovenop je hoofd. Als het geopend is, voel je je verbonden met een diepe wijsheid. Je voelt je één met de wereld. Yoga-oefeningen vormen daarvoor een belangrijke basis.

kruinchakra oefeningenOnze geest is 24 uur per dag bezig met de meest uiteenlopende taken: indrukken verwerken, piekeren over een conflict, bedenken wat we gaan koken. Maar er gebeurt nog veel meer. Denk aan liefhebben, het voelen van inspiratie of je verwonderen over het schitterende gezang van een vogel. Deze activiteiten hebben volgens de yogafilosofie te maken met ons kruinchakra: het energiecentrum dat staat voor verbinding en zorgt dat we ervaren dat alles in de wereld met elkaar verbonden is. De oude yogateksten beschrijven hoe we ons kruinchakra kunnen activeren om dit gevoel van eenheid waar te nemen. Volgens de geleerde Patanjali is het belangrijk dat we eerst met yogaoefeningen ons fysieke lichaam onder controle brengen. Daarna verleg je stapsgewijs je aandacht naar een hoger bewustzijn. Eerst door het trainen van je concentratievermogen en daarna door te mediteren. Tijdens de meditatie focus je je ononderbroken op het gebied van het kruinchakra, in het Sanskriet sahasrara chakra genaamd. Zo krijg je uiteindelijk inzicht in de ware aard van het bestaan. Dit wordt ook wel verlichting of samadhi genoemd. Verlichte mensen laten zich niet snel van de wijs brengen en ervaren gelijkmoedigheid en onverstoorbare rust.

Zo vind je je jouw kruinchakra

Volgens de yogi’s bezitten we een onzichtbaar energetisch lichaam. Het ontvouwt zich langs de wervelkolom middels een netwerk van zeven energiecentra – onze chakra’s – die belangrijke processen in het lichaam en de geest aansturen. We kunnen de chakra’s niet zien, maar wel ervaren: ze zijn onderdeel van onze ‘subtiele anatomie’. Leg je hand maar eens boven je hoofd, bij je kruinchakra. Het voelt hoogstwaarschijnlijk warm. Het chakra-netwerk lijkt qua structuur op het zenuwstelsel; het loopt van je staartbeen naar je hoofd en heeft vertakkingen ter hoogte van de organen. Helemaal onderaan bevindt zich het aardecentrum, dat staat voor stabiliteit. Het kruinchakra staat bovenaan de chakra-ladder. Het wordt vaak afgebeeld als een duizendbladerige lotusbloem, een bekend symbool voor spirituele groei en verlichting. De lotusplant groeit vanuit de modder naar het licht en produceert daar een schitterende bloem. Voor veel gelovigen is de kruin een belangrijke plek. De joden bedekken hem met een keppeltje, om de schepper te eren die boven de mens staat. In het christendom worden heiligen vaak met een aureool afgebeeld. Ook binnen de yogafilosofie wordt waarde toegedicht aan de kruin. Kundalini yogi’s dragen een tulband. Volgens hen verzamel je hiermee rond de kruin energie die tijdens de practice door de wervelkolom omhoog stroomt.

Oefeningen voor je kruinchakra

Met het trainen van je concentratievermogen en daarna door te mediteren, verleg je je aandacht naar een hoger bewustzijn. De Hoofdstand is de belangrijkste yogahouding voor het kruinchakra. Als bonus kun je na afloop een korte meditatie doen. Dan kun je voelen hoe je waarneming steeds gevoeliger en verfijnder wordt.

  • Brahmari Pranayama (Zoemende Ademhaling)
    Bij deze oefening train je je concentratievermogen door je af te sluiten van je zintuigen (Pratyahara). Sluit je ogen. Leg vervolgens je vingers over je ogen; met je duim sluit je ook je oren af. Adem langzaam in en maak vervolgens op de uitademing een zacht zoemend geluid, een beetje zoals een zoemende bij. Herhaal tien keer.
  • Trataka (Reinigende Blik)
    Train je concentratie nog verder met deze oefening. Kies een punt om je op te concentreren, bijvoorbeeld een brandende kaars of een stip die je op de muur plakt. Zit in een gemakkelijke meditatiehouding en hou ongeveer een meter afstand van je focuspunt. Sluit je ogen en open ze vervolgens langzaam. Staar gedurende enkele minuten naar de kaars of de stip. Probeer zo min mogelijk te knipperen.
  • Sirsasana (Hoofdstand)
    Zet je ellebogen op schouderbreedte op de mat, vouw je vingers in elkaar en maak een kommetje van je handen. Breng je kruin op de vloer terwijl je de ellebogen en onderarmen stevig in de mat duwt. Til je knieën van de vloer en loop langzaam een stukje dichterbij. Trek nu voorzichtig een voor een je benen op en strek ze. Focus je aandacht op je kruin; het punt waar je hoofd de mat raakt. Blijf in het begin een minuut in de hoofdstand en bouw de tijd langzaam verder op.
  • Meditatie
    Zit rechtop in een comfortabele meditatiehouding. Sluit je ogen en focus je aandacht eerst kort op je ademhaling. Vervolgens breng je je aandacht naar je kruinchakra en focus je op het gevoel van ruimte. In deze ruimte komen de gedachtes op en gaan ook weer weg. Maak de ruimte geleidelijk steeds groter. Je beschouwt de wervelingen van de geest en relativeert je eigen gedachten. 

 

Do’s & Don’ts als je gaat oefenen

Doen

  • Maak van meditatie een dagelijkse gewoonte door alledaagse dingen bewust te doen. Loop als je loopt en zit als je zit, zei een beroemde meditatiemeester eens.
  • Om bewust te worden van je kruinchakra kun je deze plek insmeren met een activerende ayurvedische olie. Je kruin kan er zelfs een beetje van gaan tintelen.
  • Oefen jezelf in onverstoorbaarheid. Bijvoorbeeld door je niet boos te maken als iemand voordringt bij de bakker of een gemene opmerking maakt.

Niet doen

  • Meditatie is niets meer dan aanwezig zijn in het moment. Vermijd daarom ingewikkelde meditatietechnieken maar kies voor een simpele aanpak, bijvoorbeeld focussen op je ademhaling.
  • Vermijd verzamelwoede. Hoe meer we begeren, hoe meer we ook vergeten dat waar geluk van binnenuit komt.
  • Wees terughoudend met het stellen van doelen. Te veel of onbereikbare doelen kunnen je ervan weerhouden te accepteren wat er al is.
  • Sper je ogen niet te ver open als je oefent met het staren naar een vlam of stip. Hierdoor gaan ze eerder tranen en ben je sneller afgeleid.