Men neme: de zeven belangrijkste energiecentra van de mens. Voeg daar de juiste voedingsmiddelen aan toe, en je hebt een uitstekend recept om jezelf in balans te brengen. Wij delen twee vegetarische recepten om je chakra’s te voeden.
Lichaam en geest in balans brengen, kan met yoga, maar ook met voeding. Hoe dat werkt, legt de Australische natuurgeneeskundige Kimberly Parsons uit in haar boek
De Yoga Keuken. Parsons koppelt elk van de zeven energiecentra (chakra’s) van de mens aan een actie die je helpt om de energie ervan in balans te brengen. Zo is je onderste chakra (bij je stuitje) verbonden met ‘aarden’. Het tweede energiecentrum (onderbuik) is verbonden met ‘stromen’, het derde (middenrif) met ‘vitaliseren’, het vierde (hart) met ‘voeden’, het vijfde (keel) met ‘versterken’, het zesde (voorhoofd) met ‘kalmeren’ en het zevende chakra (kruin) met ‘zuiveren’. Die acties zijn op hun beurt gekoppeld aan specifieke voedingsmiddelen; om te aarden zul je dus iets anders moeten eten dan wanneer je je lichaam wilt laten stromen.
Om het proces te ondersteunen, is het volgens Parsons belangrijk dat je van onder naar boven werkt. We zullen eerst sterke wortels moeten kweken door te aarden, voordat we ons richting zuiveren, onze ware aard, kunnen bewegen.
1. Aarden
Heb je behoefte aan een gevoel van ‘saamhorigheid’ of ‘ergens thuis horen’? Of ben je op zoek naar je roots? Dan is het belangrijk om gerechten te eten die je een stevige basis geven, zoals wortelgroenten en plantaardige eiwitten. Door te aarden, voelen we ons zelfverzekerd, veilig, energiek, stabiel, levendig en gepassioneerd.
2. Stromen
Als onze energie stroomt, kunnen we groeien, bewegen en veranderen. Voel je je daarentegen uitgeput en heb je een trage spijsvertering, of wil je meer levenslust en enthousiasme ervaren? Gerechten met geweekte granen of gefermenteerde producten kunnen je helpen om alles weer lekker te laten stromen!
3. Vitaliseren
Vitaliteit is levenskracht – een vitaal persoon voelt zich sterk, gelukkig en hoopvol. Een gebrek aan wilskracht en vastberadenheid, of pieken en dalen in je energiehuishouding kun je oplossen door jezelf te vitaliseren. Dat doe je door gerechten te eten met complexe koolhydraten, die je onder andere vindt in volkorengranen en vezelrijke groenten.
4. Voeden
Wil je je geliefd, als nieuw of intelligent voelen? Of verlang je naar meer gezelligheid en samenzijn? Door jezelf te voeden, kun je jezelf de aandacht, liefde en tederheid geven die je graag wilt. Gerechten met fytonutriënten (plantaardige stoffen met medicinale eigenschappen die je onder meer in bessen, broccoli en zeewier vindt) kunnen je helpen om te helen en zo op elk niveau gevoed te worden.
5. Versterken
Voelen we ons sterk, dan reageren we rustig en evenwichtig. Als je voelt dat lichaam en geest met elkaar in conflict zijn, kun je jezelf versterken. Dat helpt je bovendien om je beter te kunnen uiten en om vanuit meer authenticiteit te leven. Gerechten met zeekraal, zeewier en eieren bevatten jodium, een essentieel mineraal dat de plekken versterkt die kracht nodig hebben.
6. Kalmeren
Als we het kalmeren onder de knie hebben, voelen we ons gefocust, begrepen en wijs. Mis je zelfreflectie en wijsheid, of heb je een ander perspectief nodig, dan kun je gerechten eten met stemmingsbevorderende producten als cacao, matcha en koffie. Kamille, haver, rooibos en citroenmelisse brengen het zenuwstelsel tot rust en helpen je dus ook om kalm te worden.
7. Zuiveren
Door onszelf te zuiveren, voelen we ons licht, sterk en in harmonie. Wil je jezelf beter begrijpen, of wil je je herboren, schoon en puur voelen? Eet dan gerechten die rijk zijn aan omega vetzuren. Dat zijn onverzadigde vetten die het lichaam niet zelf kan aanmaken en die je helpen bij het zuiveringsproces doordat ze ervoor zorgen dat je hersenen optimaal werken.
Vegetarische recepten voor je chakra’s
Om je energie te laten stromen:
Gebakken aubergines met miso satésaus
Rood en paars fruit, zoals frambozen, bramen en blauwe bessen, zijn krachtige aromataseremmers (het enzym aromatase speelt een rol in de de aanmaak van oestrogeen) die je helpen de testosteron- oestrogeenbalans gezond te houden.
4 porties, 45 minuten
Ingrediënten
basis
miso-satésaus
Benodigdheden
Bereidingswijze
Om tot rust te komen:
Sperziebonen met salsa van bosbes, feta en hazelnoot
Maca is een superfood voor de vrouwelijke hormoonbalans. Wanneer er te veel of te weinig van een bepaald hormoon wordt aangemaakt, zorgt maca ervoor dat de productie geremd dan wel gestimuleerd wordt. De perfecte balansbrenger, dus.
4 porties, 20-25 minuten
Ingrediënten
dressing
bosbessensalsa
sperziebonen
Bereidingswijze
*Het originele recept wordt gemaakt met de stelen van de boerenkool. Je kan er dus ook voor kiezen om die te gebruiken, of de sperziebonen te vervangen door groene asperges.
Meer vegetarische recepten vind je bijvoorbeeld hier.
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur Kimberly Parsons Fotografie Lisa Cohen en Ali Allen
0 reacties
Geef je reactie