Smaak speelt een sleutelrol in de gezondheidswetenschap Ayurveda. ‘Rasa’ is in veel landen veel meer dan ‘lekker’ of ‘vies’ zoals wij het kennen. De juiste smaken kunnen helend of zelfs genezend werken. Meera Sodha maakt vegan recepten vol smaak.
Spannende vegan recepten
Smaak speelt een grote rol in het leven van kookboekenmaakster Meera Sodha. Jaren geleden werd haar gevraagd een column over veganisme te schrijven voor de Britse krant The Guardian. Deze vraag verraste Meera, aangezien ze zelf geen doorgewinterde veganist is. Toch besloot ze de uitdaging aan te gaan. ‘In die tijd waren veel van de recepten die voor veganisten bedoeld waren niet bepaald verleidelijk. Ik kreeg de indruk dat het plezier in eten en het belang van een lekkere, goede smaak helemaal werd vergeten. Dus het leek me wel een uitdaging om als niet-veganist eens wat nieuwe, spannende vegan recepten samen te stellen. Juist omdat ik vleeseters begrijp en weet welke texturen ze missen als er een vegan maal wordt voorgezet.’ En zo ging Meera aan de slag, met als doel om veganistische recepten eens een flinke dosis rasa – wat in Ayurveda ‘smaak’ en ook ‘de essentie van het leven’ betekent – te geven.
Weer in balans
Ayurveda erkent zes rasa’s die elk een unieke rol spelen in hoe we functioneren. Dit zijn zoet, zuur, zout, pittig, bitter en samentrekkend. Door te zorgen dat elke maaltijd voldoende van al deze smaken bevat, kunnen we het principe van rasa zelf, zonder hulp van een arts, toepassen. Net als wijzelf en alles om ons heen bestaat elke smaak uit een combinatie van vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether.
Die elementen kunnen worden beïnvloed door smaak. Door bijvoorbeeld veel bitter te eten (koolsoorten, bittere bladgroenten, koffie, chocola) vergroot je de elementen lucht en ether. Als je al veel lucht in je constitutie hebt (zoals wanneer je dosha ‘vata’ overheerst) of als je luchtklachten hebt (winderigheid, duizeligheid, droge huid) dan kan dat je verder uit balans brengen. De smaak zoet – een combinatie van aarde en water – geeft in zo’n geval weer evenwicht.
In welke hoeveelheden we zelf bepaalde smaken nodig hebben, hangt af van wie je bent en hoe het op dat moment met je gesteld is. En dat is waar je yoga practice weer goed van pas komt. Want tijdens de oefeningen, in de stilte en verbinding met jezelf, hoor je wat je werkelijk nodig hebt. Maar dat het smaakvol moet zijn, dat is een ding dat zeker is!
Smaken op een rij
Vegan recepten met een Aziatische twist
Kookboekenschrijfster Meera Sodha voegt een flinke dosis smaak aan haar maaltijden toe door middel van de helden uit de Aziatische voorraadkast. Denk daarbij aan gefermenteerde, ingelegde en gezouten producten zoals kimchi (gefermenteerde kool), zoete miso (sojabonenpasta) en gochujang (Koreaanse chilipasta). Toevoegingen die een maaltijd in een oogwenk een grote portie extra smaak geven.
Vegan recepten boordevol smaak
Dorayyakipannenkoeken met blauwebessenroom
6 sandwiches (12 pannenkoeken), 60 minuten
Meera: ‘De Portugezen hebben in veel landen een liefde voor gebak geïntroduceerd. Op Sri Lanka kennen ze de liefdestaart en in Goa (India), de uit laagjes bestaande bebinca. In Japan de castella. Die werd in de zestiende eeuw door Portugese kooplieden naar Nagasaki gebracht. Hij werd aangepast aan de lokale dorayaki, twee zachte, cakeachtige pannenkoeken, die door middel van een vulling zijn samengevoegd. Ik heb hier een dikke, koude room van blauwe bessen als vulling gebruikt, maar als je geen tijd hebt om die te maken, kun je een paar eetlepels jam door de mascarpone mengen.’
Ingrediënten
Voor de blauwebessenroom
Voor de pannenkoeken
Bereidingswijze
Pad thai met paarse broccolini en pindasaus
4 porties, 40 minuten
Meera: ‘Deze vegan interpretatie van het klassieke Thaise gerecht roemt de genialiteit van het origineel, terwijl er ook iets nieuws is toegevoegd: paarse broccolini of bimi. Pad Thai is het lekkerst en smaakvolst met zo veel mogelijk garnituren. Versier jouw versie met kant-en-klaar gebakken uitjes, ingelegde Thaise radijs, taugé en gehakte geroosterde pinda’s.’
Ingrediënten
Bereidingswijze
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur Meera Sodha Fotografie David Loftus
2 reacties
Geef je reactie
Mascarpone, eieren, honing… de pannenkoekjes lijken me heerlijk, maar vegan zijn ze absoluut niet!
Ha Marlies, Je hebt helemaal gelijk! Hoe één letter het verschil kan maken. We hebben het aangepast, dank voor je oplettendheid!