Feestelijk eten waar je je fit bij blijft voelen? Het kan! Volgens yogadocente en voedingsdeskundige Nanneke Schreurs ga je met een plantaardig menu voor voeding vol leven, licht en energie. Precies waar de feestdagen om draaien, toch? Ontdek met deze recepten hoe je er vegan feestdagen van maakt.
‘Voeding, beweging en ontspanning zijn de pijlers voor een fit, sterk en gezond lijf en leven,’ zegt Nanneke Schreurs, schrijfster van het boek Fit Vega(N) Food. Nu is er aan voedsel zélf meestal geen tekort. Zeker niet tijdens de feestdagen, als de tafels vol staan met zware gerechten, veelal vol dierlijke ingrediënten zoals vlees en zuivel. Helemaal niet nodig, vindt Schreurs. ‘Plantaardige voeding is veel lichter te verteren en zit bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen. Denk aan cacao, noten, bessen, tomaten, boerenkool, spinazie en bonen: producten vol antioxidanten. Die zorgen ervoor dat je er jong en stralend blijft uitzien.
Daarbij helpen ze je lichaam om sneller te herstellen, zodat je beter presteert en minder snel blessures oploopt.’
In het klassieke sportvoedingswereldje wordt nog vaak automatisch naar dierlijk eiwit gegrepen. Maar ook met een plantaardig dieet geef je je spieren de energie om die pittige flow les of uitdagende Bikram serie goed vol te houden. Door granen met peulvruchten (bonen), granen met noten of peulvruchten met noten te combineren, ontstaat een volwaardig eiwit. De basis voor een sterk en fit lijf. ‘Die verschillende eiwitbronnen hoef je niet per se tegelijkertijd te eten,’ tipt Nanneke. ‘Kies bijvoorbeeld voor een havermoutontbijtje – dus voor granen – en eet bij de lunch een peulvruchtensalade, eventueel met wat noten.’
Blijf fit met vegan feestdagen
Wil je je fitheid echt naar een hoger plan tillen? Zorg dan dat je lichaam voldoende creatine aanmaakt en binnenkrijgt. Creatine is de enige voedingsstof waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze je prestaties aanzienlijk verhoogt tijdens zeer intensieve en kortdurende inspanning. Dit stofje vergroot je spiermassa, zorgt voor meer explosieve kracht en helpt bij het herstel van weefsels. Je lichaam maakt het zelf aan in de lever en de nieren, van de aminozuren arginine, glycine en methionine. Arginine vind je in boekweitmeel, kokos en walnoten. Glycine zit in spinazie, pompoen en bonen, en methionine in sojaproducten, haver en paranoten. Een aantal van deze ingrediënten vind je ook in de volgende recepten voor een vegan feestmaaltijd.
Los van de gezonde, energieverhogende ingrediënten heeft vegan food nog een belangrijke eigenschap: het is helemaal cruelty free. Geen dier heeft ervoor hoeven lijden. En is een Kerst die geweldloos (ahimsa) is, niet per definitie al een geslaagde Kerst?
Vegan feestdagen met deze heerlijke recepten
Olijven-notenbrood met zongedroogde tomaat en rozemarijn
1 brood, 40 minuten
Ingrediënten
Bereidingswijze
Pizza van pompoendeeg
4 pizza’s,70 minuten
Ingrediënten
Voor de topping
Bereidingswijze
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Nanneke Schreurs Fotografie: José van Riele
0 reacties
Geef je reactie