Feestelijk eten waar je je fit bij blijft voelen? Het kan! Volgens yogadocente en voedingsdeskundige Nanneke Schreurs ga je met een plantaardig menu voor voeding vol leven, licht en energie. Precies waar de feestdagen om draaien, toch? Ontdek met deze recepten hoe je er vegan feestdagen van maakt.

vegan feestdagen

‘Voeding, beweging en ontspanning zijn de pijlers voor een fit, sterk en gezond lijf en leven,’ zegt Nanneke Schreurs, schrijfster van het boek Fit Vega(N) Food. Nu is er aan voedsel zélf meestal geen tekort. Zeker niet tijdens de feestdagen, als de tafels vol staan met zware gerechten, veelal vol dierlijke ingrediënten zoals vlees en zuivel. Helemaal niet nodig, vindt Schreurs. ‘Plantaardige voeding is veel lichter te verteren en zit bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen. Denk aan cacao, noten, bessen, tomaten, boerenkool, spinazie en bonen: producten vol antioxidanten. Die zorgen ervoor dat je er jong en stralend blijft uitzien.

Daarbij helpen ze je lichaam om sneller te herstellen, zodat je beter presteert en minder snel blessures oploopt.’
In het klassieke sportvoedingswereldje wordt nog vaak automatisch naar dierlijk eiwit gegrepen. Maar ook met een plantaardig dieet geef je je spieren de energie om die pittige flow les of uitdagende Bikram serie goed vol te houden. Door granen met peulvruchten (bonen), granen met noten of peulvruchten met noten te combineren, ontstaat een volwaardig eiwit. De basis voor een sterk en fit lijf. ‘Die verschillende eiwitbronnen hoef je niet per se tegelijkertijd te eten,’ tipt Nanneke. ‘Kies bijvoorbeeld voor een havermoutontbijtje – dus voor granen – en eet bij de lunch een peulvruchtensalade, eventueel met wat noten.’

Blijf fit met vegan feestdagen

Wil je je fitheid echt naar een hoger plan tillen? Zorg dan dat je lichaam voldoende creatine aanmaakt en binnenkrijgt. Creatine is de enige voedingsstof waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat ze je prestaties aanzienlijk verhoogt tijdens zeer intensieve en kortdurende inspanning. Dit stofje vergroot je spiermassa, zorgt voor meer explosieve kracht en helpt bij het herstel van weefsels. Je lichaam maakt het zelf aan in de lever en de nieren, van de aminozuren arginine, glycine en methionine. Arginine vind je in boekweitmeel, kokos en walnoten. Glycine zit in spinazie, pompoen en bonen, en methionine in sojaproducten, haver en paranoten. Een aantal van deze ingrediënten vind je ook in de volgende recepten voor een vegan feestmaaltijd.

Los van de gezonde, energieverhogende ingrediënten heeft vegan food nog een belangrijke eigenschap: het is helemaal cruelty free. Geen dier heeft ervoor hoeven lijden. En is een Kerst die geweldloos (ahimsa) is, niet per definitie al een geslaagde Kerst?


Vegan feestdagen met deze heerlijke recepten

Olijven-notenbrood met zongedroogde tomaat en rozemarijn

1 brood, 40 minuten

vegan-feestdagen-olijven

Ingrediënten

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 200 ml havermelk
  • 10 zwarte olijven, ontpit
  • 10 groene olijven, ontpit
  • 10 zongedroogde tomaten
  • 100 gram hazelnoten
  • 100 gram pompoenpitten
  • 50 gram havermout
  • 100 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 eetlepel agavesiroop
  • 1 eetlepel rozemarijnnaaldjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Roer het chiazaad door de havermelk en laat 2-3 minuten intrekken.
  3. Snij de olijven doormidden en de zongedroogde tomaten in stukjes.
  4. Meng de hazelnoten, pompoenpitten, havermout en het boekweitmeel in een keukenmachine tot een grof mengsel.
  5. Voeg de bakpoeder, agavesiroop, rozemarijn, olijven, tomaten en het chiamengsel toe aan de droge ingrediënten en roer goed door elkaar.
  6. Verdeel dit deeg over een ronde, platte ovenschaal of een met bakpapier beklede bakplaat en bak het brood in 30 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  7. Laat het brood volledig afkoelen voor je het gaat snijden.

Pizza van pompoendeeg

4 pizza’s,70 minuten

vegan feestdagen-pompoen

Ingrediënten

  • 1 hokkaido pompoen
  • 100 gram pistachenotenmeel (of 100 gram gepelde pistachenoten)
  • 200 gram boekweitmeel
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels tomatensaus

Voor de topping

  • spinazie, courgette in slierten, asperge, tomaat, cherrytomaat, ui, champignon

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Gril de pompoen, met schil en al, 40 minuten in de oven. Verlaag nu de oventemperatuur naar 185 °C.
  2. Snij de pompoen open, verwijder de zaden en zaadlijsten en schep het vruchtvlees eruit.
  3. Meng het vruchtvlees met de andere ingrediënten, behalve de tomatensaus, in een keukenmachine zodat een stevige puree ontstaat.
  4. Verdeel dit ‘pizzadeeg’ over 4 springvormen, of maak ronde vormen van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Bak de pizzabodems eerst 10 minuten in de oven.
  6. Bestrijk ze dan met tomatensaus, beleg ze met een topping naar keuze en bak de pizza’s nog eens 10 minuten.

Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Nanneke Schreurs Fotografie: José van Riele