Ze werd uitgeroepen tot een van de honderd duurzaamste jonge ondernemers van het afgelopen jaar. Lisa Stel, beter bekend als foodblogger Lisa goes Vegan is een vrouw met een missie. ‘Ik wil plantaardig eten en duurzaam leven voor een groot publiek aantrekkelijk maken.’ We delen twee van haar heerlijke comfort food-recepten. 

Haar populaire vegan lifestyle-blog lisagoesvegan.com had ze al. Daarnaast besloot Lisa Stel eigenhandig, dus zonder hulp van een uitgeverij, twee kookboeken uit te geven. ‘Als je in een paar maanden tijd tien jaar ouder wilt worden, geef dan vooral je eigen boek uit,’ zegt ze met een grote glimlach. En alsof dat nog niet genoeg was, besloot de 28-jarige duizendpoot (die afstudeerde in de klinische neuropsychologie) nog een tweede bedrijf te beginnen, genaamd Smarter Food Choices.

‘Met Lisa goes Vegan wil ik plantaardig eten en duurzaam leven voor een groot publiek aantrekkelijk maken. Met Smarter Food Choices zijn we bezig om grotere bedrijven en organisaties te helpen in het verduurzamen van de kantine, zodat ze meer plantaardige opties aanbieden. Veel bedrijven willen wel, maar weten niet goed hoe en waar ze moeten beginnen.’ 

Ingewikkeld hoeft het niet te zijn, vindt Lisa: die ‘vette hap’ op vrijdag kan gewoon op het lunchmenu blijven staan. ‘Maar dan wel de veganistische variant in plaats van de vleeskroket. We willen mensen kennis laten maken met een nieuwe manier van eten.’ 

Met al haar projecten hoopt ze op grotere schaal impact te maken en bewustwording te creëren over ons voedingspatroon en de gevolgen daarvan. ‘Onze planeet, met alle mooie dieren en natuur, is ons thuis. Ik zie het als mijn missie om anderen te informeren over hoe belangrijk het is dat we zuinig zijn op dat thuis.’ 

Lisa eet vegan, koopt weinig spullen, draagt eerlijk geproduceerde kleding, bankiert bij een duurzame bank en neemt zo vaak mogelijk de trein in plaats van het vliegtuig. Zo probeert ze zelf haar steentje bij te dragen. ‘Ik ben net bezig mijn gebruik van plastic te verminderen, en ik vind het nog best lastig! Laatst moest ik nog even naar de supermarkt om twee komkommers en wat koekjes voor een dessert te halen.

Maar ik kon geen enkele komkommer zonder plastic vinden. En de koekjes die ik had gekocht bleken ook nog eens apart verpakt te zijn in plastic. Ik ga dit jaar een “plastic dieet” proberen, waarbij ik minder tot geen plastic gebruik en beter voorbereid ben op dit soort momenten.’ Zoals ze zelf zegt: duurzaam leven gaat niet om het perfect willen doen, maar om bewuste keuzes maken waar mogelijk.

Maar laten we wel wezen. Een van de meest verrukkelijke manieren om dat te doen, is door middel van eten. Lisa’s laatste kookboek Vegan Comfortfood helpt je hier goed mee op weg. Je vindt in het boek geen op wortels of sla­blaadjes knagende Lisa. In plaats daarvan zie je de schrijfster in een prachtig broekpak op een Amsterdams binnenplaatsje van een glutenrijke pizza genieten. De gerechten die ze deelt zijn makkelijk en vullend. Denk aan pasta’s, burgers, ovenschotels en vegan varianten van klassiekers als eiersalade en broodje shoarma. ‘Mijn vader heeft veel gerechten voorgeproefd en was echt mega­enthousiast. En hij is vrij kritisch, dus als hij het lekker vindt, zit het wel snor.’ Wij geloven hem graag.


Lisa Stel: ‘Sommige mensen zien veganisme als een opoffering. Ergens begrijp ik dat wel, want dat dacht ik voorheen ook. Maar dat is het allesbehalve, vegan eten is voor mij juist een verrijking; ik eet gevarieerder en lekkerder dan ooit. Ik geniet nu nog meer van mijn eten en het leven, omdat ik weet dat ik kan bijdragen aan een schonere aarde, dierenwelzijn en een goede gezondheid. 

Mensen vragen mij vaak naar “hét moment” waarop ik wist dat ik vegan wilde worden. Ik kan daar heel kort over zijn: dat moment was er niet. Van het begin af aan was het niet per se mijn bedoeling om veganist te worden. Ik begon te minderen met het eten van vlees en kwam steeds meer te weten over deze mooie en vriendelijke leefstijl. Dat voelde zó goed, dat ik op een gegeven moment niet anders meer wilde. Met een gevarieerd en volwaardig plantaardig voedings-patroon, aangevuld met vitamine B12, krijg ik alles binnen wat ik nodig heb.’


Comfort food-recepten van Lisa

Flensjestaart

1 taart (12 puntjes), 45 minuten

Ingrediënten

Voor de flensjes (± 18 stuks)

  •  500 gram (spelt)bloem 
  •  1 liter plantaardige melk 
  •  1 theelepel bakpoeder
  •  rasp van 1 citroenschil

Voor de frambozencrème

  •  250 gram bevroren frambozen
  •  200 ml soja- of kokosyoghurt
  •  2 eetlepels ahornsiroop

Toppings (optioneel) 

  •  Oreo’s
  • Granaatappelpitjes,
  • Verse frambozen
  • Ahornsiroop

Bereidingswijze

  1. Meng de speltbloem, bakpoeder en citroenrasp in een grote beslagkom. Voeg beetje bij beetje de plantaar-dige melk toe en blijf met een garde zachtjes roeren totdat alle klontjes eruit zijn.
  2. Verhit wat olie in een pan met antiaanbaklaag en schep een soeplepel van het beslag in de pan. Gebruik niet te veel beslag, want de pannenkoek moet dun blijven.
  3. Bak de flensjes ongeveer 2 minuten totdat luchtbubbels ontstaan. Draai ze voorzichtig om en bak ze nog 2 minuten aan de andere kant. Doe hetzelfde met de rest van het beslag. 
  4. Meng voor de frambozencrème de bevroren frambozen met de plantaardige yoghurt en de ahornsiroop. Gebruik de blender als je een gladde saus wilt.
  5. Beleg een taartplateau met een flensje en besmeer met een laagje frambozencrème. Leg er een nieuw flensje op en herhaal dit totdat je een mooie rechte stapel krijgt.
  6. Verdeel de overgebleven frambozencrème over de bovenkant* en bestrooi die eventueel met toppings, zoals verkruimelde Oreo-koekjes, granaatappelpitjes, frambozen en/of ahornsiroop. Serveer direct. 

* Wil je de taart van tevoren maken? Smeer dan de frambozencrème op de bovenkant van de taart vlak voordat je hem aansnijdt.

Bagels met cream cheese, vegan zalm en kappertjes

4 bagels, 15 minuten + 4 uur wachttijd

Ingrediënten

Voor de vegan zalm

  •  2 wortels 
  •  1 eetlepel sojasaus of tamari
  •  1 eetlepel olijfolie
  •  2 theelepels liquid smoke *
  •  1 theelepel rijst- of appelazijn
  •  30 ml water

Voor de bagels

  •  4 bagels
  •  1 pakje vegan cream cheese **
  •  2 eetlepels kappertjes 
  •  1 rode ui
  •  1 bosje verse dille

Bereidingswijze

  1. Verwijder de schil van de wortels en gebruik een dunschiller om lange, brede wortellinten te maken.
  2. Laat wat water koken, blancheer de wortellinten 2 minuten en schep ze daarna weer uit de pan. Spoel ze af met koud water en dep ze goed droog met wat keukenpapier. 
  3. Meng alle ingrediënten voor de vegan zalm in een kom of vrieszakje. Voeg de wortellinten toe en meng alles goed. Zorg ervoor dat de wortels de marinade goed kunnen opnemen.
  4. Dek de kom af of sluit het zakje en laat alles minstens 4 uur marineren voor het beste resultaat.
  5. Snij de bagels open en toast ze. Besmeer ze met een laag vegan cream cheese en beleg ze met de vegan zalm.
  6. Garneer de bagels met kappertjes, gesneden rode ui en verse dille. 

* Verkrijgbaar bij de toko of online te bestellen. Je hebt er maar weinig van nodig, dus je doet er heel lang mee. 

** Ik koop die van Soyananda.

Fotografie: Silvia Falcomer