Het tweede chakra, ook wel bekend als het sacraal chakra of Svadhisthana, speelt een cruciale rol in onze creativiteit, seksualiteit en emoties. Het is de bron van onze passies en verlangens, en het helpt ons om te genieten van het leven en onszelf uit te drukken. Voel je je bijvoorbeeld emotioneel instabiel, lusteloos of heb je moeite om van het leven te genieten? Dan is het tijd om het tweede chakra te verkennen.

Wat is een chakra?

Chakra’s zijn energiecentra in je lichaam, plekken waar volgens de chakra-filosofie energie in je lichaam samenkomt. Ze worden in het hindoeïsme beschreven als kolkende, ronddraaiende wielen van energie, chakra betekent dan ook ‘wiel’ of ‘rad’ in Sanskriet.

Je hebt wel meer dan honderd chakra’s, maar zeven hoofdchakra’s. Deze lopen van je kruin naar je staartbeen, langs de as van je wervelkolom. Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Voel je een disbalans? Dan kan het goed zijn om te verkennen welke chakra wat extra aandacht verdient.

Tip: doe ook eens de test ‘zijn jouw chakra’s in balans?‘ om te ontdekken welke chakra’s aandacht behoeven!

Alles over je tweede chakra

Waar zit je tweede chakra?

Het tweede chakra bevindt zich net onder je navel, in het gebied van je onderbuik. Dit chakra wordt geassocieerd met de voortplantingsorganen, de blaas en de nieren. Het is de bron van onze creativiteit en emoties.

Chakra kleur en stenen

De kleur die bij het tweede chakra hoort is oranje. Bij dit chakra passen ook oranje edelstenen, zoals carneool, oranje calciet en amber.

Voeding

Het tweede chakra vraagt om voedzame en hydraterende voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan water zoals watermeloen, komkommer, sinaasappels en mango’s kunnen helpen om dit chakra in balans te brengen. Ook noten, zaden en vis zijn goed voor het tweede chakra, omdat ze essentiële vetzuren bevatten die helpen bij de hormonale balans.

Lees hier meer over voeding om je chakra’s te openen >

Symbool en mantra

Elk chakra heeft een symbool dat erbij past. Voor het tweede chakra is dat een lotus met zes bladeren. In het midden van dit symbool vind je een mantra — voor het tweede chakra is dat ‘Vam’ – Ik voel. Herhaal dit mantra een aantal keer om je sacraal chakra te activeren.

Kenmerken van een (dis)balans in het tweede chakra

Wanneer het tweede chakra uit balans is, kun je je emotioneel instabiel, lusteloos of overmatig emotioneel voelen. Fysieke symptomen zoals problemen met de voortplantingsorganen, lage rugpijn of blaasproblemen kunnen ook wijzen op een disbalans in dit chakra.

  • Emotionele balans en creativiteit
  • Gezonde seksualiteit en emotionele expressie
  • Genieten van het leven en jezelf kunnen uiten

Yoga-oefeningen voor het tweede chakra

De oefeningen die bij dit chakra passen zijn oefeningen die je flexibiliteit vergroten en de energie in je onderbuik stimuleren.

Wil je een yogales volgen, specifiek gericht op je tweede chakra? Nanda van Praag heeft een serie opgenomen die je helpt om je creativiteit en emoties te verkennen en in balans te brengen. In deze les leer je om vanuit je emoties en verlangens te bewegen.

Naar de chakrareeks van Nanda van Praag >

Chakra meditatie

Je kunt je tweede chakra ook in balans brengen met een chakra-meditatie. Voor je tweede chakra focus je je op het gebied van je onderbuik. De geleide meditatie van Seth Kamphuis neemt je mee door de zeven energiecentra van je lichaam.

Ontdek de chakrameditatie >

Meer weten over chakra’s? Bekijk ook: