Héél kalmpjes wakker worden en de tijd nemen om op te laden. Je creatieve flow vinden en van daaruit in beweging komen. Als dat niet de ideale zondagmorgen van een yogi is! We delen 5 tips voor een fijn zondagochtend ritueel.
Zo ontwikkel je een zondagochtend ritueel
1. Slow starten
Van de nacht langzaam overgaan naar de dag… Geen zin om meteen je bed uit te springen? Maak een zachte landing in een Restorative yogahouding zoals Child’s Pose (Balasana). Zo geef je je lichaam alle tijd om wakker te worden. Ondersteun jezelf met lekker veel props, leg als geruststellende verzwaring eventueel nog een deken of kussen op je onderrug. En op koude ochtenden: warme sokken aan.
2. Kopje troost
Nog een beetje wakkerder worden met je favoriete warme drank. Thee, heet water met gember, munt en/of citroen, of koffie natuurlijk. Een variant daarop is dadelkoffie, gemaakt van geroosterde dadelpitten. Een cafeïnevrije energiebooster vol antioxidanten.
3. Creatiekracht
Zondag heeft de energie van de zon, van levenskracht en creatie. Heerlijk moment om je creatieve hobby op te pakken of een behapbaar projectje te doen. Tip: beplak een houten doosje met kralen, glitters en steentjes in kleuren waar je blij van wordt. Om je kristallen in te bewaren, of een briefje waarop je hebt geschreven wat je de komende week wilt manifesteren.
4. Zachtheid dragen
Onze huid houdt van natuurlijke stoffen, om te dragen en op te rusten. Bij kalme yogavormen zoals Restorative en Yin yoga draag je liefst comfortabele kleding van stoffen zoals (bio)katoen en bamboe. Die ‘ademen’ en voelen zacht op de huid. Omdat je niet zult zweten heb je ook geen kleding nodig die snel droogt. Polyamide en polyester hebben wel die eigenschap, en dat is weer prettig voor intensievere vormen zoals Poweryoga of Hot yoga. Dit zijn synthetische vezels die niet biologisch afbreekbaar zijn, maar wel goed te recyclen.
5. Stook je vuurtje op
Zin in wat meer actie? De perfecte ademhaling om op te starten is de vuurademhaling, Kapalabhati, een oefening uit de Kundalini yoga. Deze krachtige ademtechniek geeft een flinke energieboost. De nadruk ligt op de uitademing: daarbij trek je de buikspieren kort en krachtig naar binnen, waarop de inademing vanzelf volgt. Met je hand bij je navel kun je de ademhaling begeleiden. Adem zo 10 tot 20 keer en sluit de oefening af door langzaam en volledig uit te ademen.
Beeld: fotografie door Chantal Arnts, styling door José Spaans, visagie door Vera Dirkx / NCL Representation. Model: Farrieda Smit / Bullet Models
*Dit artikel kom uit Yoga #4 2023 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine bij jou op de mat.
0 reacties
Geef je reactie