Heb jij je wel eens afgevraagd welke yoga bij jou past? Kom erachter met deze test. Draait yoga voor jou bijvoorbeeld om ontspanning of zie je de yogales meer als een work-out? Duik in de verschillende soorten yoga en doe de test om te ontdekken welke yogastijl het best bij jou past. Lees daarna meer over jouw yogastijl en ontvang tips voor bijpassende Yoga by Happinez-lessen die je thuis kunt volgen.
Verschillende soorten yoga
Hatha yoga
Hatha yoga is de oudste yogastijl waar veel yogastijlen van zijn afgeleid. De verbinding tussen lichaam en geest is heel belangrijk binnen deze stijl. Yogahoudingen (asana’s) worden gecombineerd met ademhalingsoefeningen (pranayama). Hatha is geschikt voor mensen van alle leeftijden. Het is ook zeer geschikt voor beginners omdat het een rustig tempo heeft waarbij je houdingen 6 tot 10 ademhalingen vasthoudt. Het doel is om flexibiliteit, kracht en ontspanning te bevorderen.
Yin yoga
Yin yoga is een rustige en meditatieve vorm van yoga. Houdingen worden voor langere tijd aangehouden en zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten. De houdingen rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. In plaats van je spieren actief aan te spannen, wil je in yin yoga je spieren juist ontspannen. Yin yoga is geschikt voor iedereen die op zoek is naar een minder actieve vorm van yoga. Het helpt bij het verminderen van stress en het kalmeren van de geest.
Ashtanga yoga
Ashtanga is een krachtige, dynamische yogastijl. Het volgt een vastgestelde reeks houdingen, die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend. Je doet de houdingen op het ritme van je ademhaling. Doordat je elke keer dezelfde serie doet, krijgen de fysieke oefeningen een meditatief karakter. Alleen zijn meditatie, mantra’s en ademhalingsoefeningen geen standaard onderdeel van de les. Ashtanga is een echte fysieke work-out en geschikt voor ervaren yogi’s of sportievelingen die op zoek zijn naar een uitdaging. Ben je beginner? Dan kan deze yogastijl nog wat uitdagend zijn.
Vinyasa yoga
Vinyasa yoga is de meest voorkomende stijl en staat ook wel bekend als Flow yoga. Het kenmerkt zich door vloeiende bewegingen die synchroon lopen met de ademhaling. Je flowt als het ware van de ene naar de andere houding in een reeks. Het lijkt daarin erg op Ashtanga waar het ook op gebaseerd is. Het grootste verschil is dat Vinyasa yoga geen vaste series en volgordes van houdingen kent waardoor er meer ruimte is voor creativiteit. Verschillende thema’s kunnen leidraad zijn voor de les. Deze thema’s lopen uiteen van specifieke gebieden van het lichaam tot meer spirituele thema’s zoals loslaten. De lessen kunnen pittig zijn en zijn geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een meer actieve yogastijl.
Poweryoga
Poweryoga is een dynamische yogastijl die bestaat uit krachtige oefeningen die je continu herhaalt. Je zult minder snel een meditatie tegenkomen in een Poweryogales. Het is veel meer gericht op het fysieke aspect. Het maakt je sterker en flexibeler en je krijgt er een betere conditie van. Onder de naam Poweryoga wordt meestal een verkorte les in Ashtanga yoga verstaan. Het grootste verschil is dat Poweryoga minder streng is in het volgen van vaste series met yogahoudingen die altijd in dezelfde volgorde uitgevoerd moeten worden. Doordat Poweryoga hier minder streng in is, is het toegankelijker voor beginners die houden van een lichamelijke uitdaging.
Yoga Nidra
Letterlijk betekent Yoga Nidra ‘yoga slaap’ en is de rustigste vorm van yoga. Tijdens Yoga Nidra lig je op je rug en word je begeleid naar de staat tussen waken en slapen, een staat die je normaal gesproken alleen bereikt in je diepe slaap. Een Yoga Nidra sessie bestaat vaak uit het focussen op verschillende delen van het lichaam, ademhalingstechnieken, visualisaties en het stellen van een intentie. Het kan helpen bij het verminderen van stress, verbeteren van slaap, verhogen van concentratie en versterken van je immuunsysteem. Yoga Nidra biedt dus veel voordelen en is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een rustige yogastijl.
Kundalini yoga
Kundalini yoga staat ook wel bekend om de yoga van bewustzijn. Het combineert fysieke houdingen, ademhalingstechnieken, het zingen van mantra’s en meditatie. Door deze combinatie van technieken wakker je de Kundalini-energie aan om die door je lichaam te laten stromen. Dit is een levensenergie die rust bij de basis van de wervelkolom. Hiermee kun je een hogere staat van bewustzijn bereiken, wat ook het doel is met Kundalini yoga. De oefeningen hebben in korte tijd al effect en zijn voor iedereen toegankelijk. Typisch voor Kundalini yoga is dat er in de houdingen veel bewogen wordt om de Kundalini-energie aan te wakkeren. Dit in tegenstelling tot Hatha yoga, waar de houdingen veelal statisch zijn.
Restorative yoga
Restorative yoga activeert je zelfherstellend vermogen. Het brengt je lichaam in een diepe staat van rust, waardoor het zenuwstelsel de gelegenheid krijgt om te ontspannen. Door deze vorm van yoga regelmatig te beoefenen kun je je lichaam en geest herstellen van overbelasting. Mensen met burn-out klachten, blessures of voor mensen met chronische pijn of hersenletsel hebben baat bij Restorative yoga. Tijdens een les gebruik je verschillende yogaprops zoals dekens, kussens en blokken om het lichaam in comfortabele, passieve houdingen te ondersteunen. Hierdoor kan men langdurig in de houdingen blijven, vaak enkele minuten tot wel twintig minuten, zonder inspanning of spanning.
Iyengar yoga
Precisie en concentratie zijn sleutelwoorden binnen Iyengar yoga. Deze yogastijl legt de nadruk op het nauwkeurig uitvoeren van yogahoudingen en het langer aanhouden van deze houdingen om kracht, flexibiliteit, stabiliteit en bewustzijn te ontwikkelen. Er wordt veel gebruikgemaakt van yogaprops zoals blokken, riemen, dekens en stoelen. De props helpen om houdingen toegankelijker te maken en correcte uitlijning te bevorderen. Iyengar yoga is voor alle leeftijden en niveaus goed te volgen. Het is geschikt voor mensen die willen werken aan hun houding, blessures willen voorkomen of herstellen, en hun lichaam beter willen begrijpen.
Jivamukti yoga
Jivamukti yoga gaat verder dan fysieke oefening; het verbetert relaties en leidt tot verlichting en blijvend geluk. Het betekent ‘bevrijding tijdens het leven’ en is gebaseerd op vijf grondbeginselen: Ahimsa (geweldloosheid), Bhakti (devotie), Dhyana (meditatie), Nada (geluid) en Shastra (geschriften). Deze principes komen terug in lessen die bestaan uit een combinatie van houdingen, muziek, meditatie, mantra’s en filosofie. Binnen een vast kader worden houdingen gecombineerd in vloeiende vinyasa-reeksen. Het doel is fysieke kracht, flexibiliteit en een dieper spiritueel begrip. Jivamukti yoga benadrukt vriendelijkheid voor alle levende wezens en het toepassen van yoga in het dagelijks leven.
Zwangerschapsyoga
Zwangerschapsyoga is een uitstekende manier om actief te blijven tijdens de zwangerschap, hoewel veel oefeningen moeten worden aangepast aan je veranderende lichaam. Volgens wetenschappelijk onderzoek biedt zwangerschapsyoga veel voordelen, zoals vermindering van stress, depressie en angst, wat bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven. De American Heart Association bevestigt dit en toont aan dat zwangerschapsyoga ook bij kan dragen aan een kortere en minder pijnlijke bevalling. Het is geschikt voor vrouwen in alle stadia van de zwangerschap en kan worden aangepast aan de individuele behoeften. Vermijd echter houdingen waarbij je plat op de buik ligt of omgekeerde houdingen zoals hoofdstanden, omdat deze druk op de maag uitoefenen en het bloed van het hart weg dwingen.
Hot yoga
Zoals de naam al doet vermoeden, wordt hot yoga gegeven in een verwarmde ruimte van tussen de 30 en 40 graden. De warmte helpt spieren te ontspannen, bevordert flexibiliteit en bloedsomloop, en zorgt voor een intensieve, reinigende zweetervaring. Het doel van hot yoga is om zowel fysieke fitheid als mentale focus en ontspanning te verbeteren. Hot yoga omvat verschillende yogastijlen die in een verwarmde ruimte worden beoefend, zoals Vinyasa, Ashtanga of zelfs Power yoga. Naast de verschillende stijlen, biedt Hot yoga ook variatie in houdingen en temperatuur. Het is dus niet beperkt tot een vaste reeks houdingen.
Bikram yoga
Bikram yoga is een vorm van hot yoga. Je beoefent het in een ruimte van veertig graden en een les duurt in totaal negentig minuten. Het heeft dezelfde voordelen als Hot yoga. Het grootste verschil is dat Bikram yoga een vaste structuur kent. Een les bestaat uit 26 traditionele Hatha-houdingen en twee ademhalingsoefeningen in een vaste volgorde. Niet zo gevarieerd, maar wel pittig door de temperatuur en de nauwkeurige lesstijl. De temperatuur en de houdingen kunnen uitdagend zijn voor beginners, maar je lichaam went snel aan de warmte.
Test: welke yoga past bij mij?
Je weet nu welke yogasoorten er zijn. Doe de test om te zien welke yoga het best bij jou past.
Beeld: Harold Pereira
0 reacties
Geef je reactie