Tantra, dat gaat toch over seks? Dat is inderdaad wat de meeste mensen in het Westen denken. Maar tantra gaat veel verder dan dat. Tantra leert je om je volledig te verbinden met álle aspecten van het leven. En het mooie is: iedereen kan, op elk moment van de dag, tantra beoefenen!
Tantra
Het wordt zo mooi gezegd, dat de yogales pas echt begint zodra je van de mat afstapt. In de praktijk is dat verrekte lastig, want in het gewone leven laat je je zó snel meesleuren in de waan van alledag. Zo is je chagrijnige collega misschien helemaal niet bezig met de yogische benadering van het leven. Neem je je aan het begin van de dag nog voor om deze keer écht bij jezelf te blijven, betrap je je halverwege de werkdag toch weer op een moppertirade. Missie mislukt. Gelukkig ervaar je de diepe rust, eenheid en liefde weer zodra je op de mat of op je meditatiekussentje klimt. Even de dag van je af laten glijden. Het is een zegen voor jezelf en je omgeving dat je de mogelijkheid hebt gevonden om diep te rusten. En de tweedeling die er is in je leven? Dat is dan maar zo.
Bewust ademen
Tantra begint nu. Op de plek waar je dit zit te lezen. De eerste stap om kennis te maken met de filosofie van tantra is je adem. De adem is niet alleen de verbinding tussen lichaam en geest, maar ook de verbinding met alles om je heen. Als je bewust ademt, kun je namelijk niet anders dan er echt zijn. En met dat beetje ademen, verander je al heel veel in je leven. Je gaat beter slapen, je ervaart minder stress, je voelt je kalm, je bent meer in contact met je lichaam en je kunt meer genieten van wat er nu in je leven gebeurt. Op het moment dat je automatisch adem-halen inruilt voor bewust ademhalen, vindt er een enorme verandering plaats en kan jij de wereld waar nemen zoals die echt is.
Als je automatische ademhaling inruilt voor tantrische ademhaling, vindt er een enorme verandering plaats
Het doel van tantra
Er is een verschil in het volgen van je adem volgens tantra en het volgen van de adem in andere stromingen, zoals Hatha yoga. In tantra hoef je niks te bereiken. Alles wat je doet, doe je voor het moment, nú. Je hoeft aan niets te voldoen om tantra te kunnen beoefenen. Er is geen purificatie, asana of ritueel nodig, je lichaam en je adem zijn de weg. Jij bent precies goed zoals je bent. De eerste stap in tantra is dan ook het herstellen van het contact met het leven, met de adem. Begin daarom eerst met bewust ademen. Als je het lastig vindt om je aandacht erbij te houden, kun je ook oefenen met de verbonden ademhaling. Bij de verbonden ademhaling laat je geen pauze vallen tussen je in- en uitademing. Je verbindt ze met elkaar waardoor er een flow van adem ontstaat. En begin niet meteen met een halfuur achter elkaar. Dan wil je weer iets bereiken en iets bereiken is totaal niet belangrijk in tantra. Je hoeft niet je best te doen, je moet het gewoon doen. Kijk eens of je een week lang tien keer per dag een minuut bewust kunt ademen. Je zult merken dat als je dit een tijd volhoudt, je het ook spontaan gaat doen. Bouw het de weken erna uit naar bijvoorbeeld elk uur twee minuten, totdat je je vanzelf, dus zonder dwang of er ernstig over na te denken, de hele dag bewust bent van je ademhaling. Zie het als een speelse beweging. Je bent met iets bezig en voelt ineens hoe heerlijk het is om bewust en diep adem te halen. Soms voelt een langzame, bewuste en diepe ademhaling zelfs als een minivakantie!
Nieuwe manier van leven
Zodra je het ademen onder de knie hebt, kun je naar stap twee in je tantra practice: de total experience, touching the world. Naast je adem zet je nu ook je lichaam en je zintuigen bewust in bij alles wat je doet. Ook hiervoor geldt: doe het stukje bij beetje. Je energielichaam moet zich aanpassen aan jouw nieuwe manier van leven. Van nul naar honderd zal eerder onrust geven dan een diepe verbinding met het leven.
Kies bijvoorbeeld een moment dat je met je dikke jas in het lentezonnetje zit en kijk eens echt met je volle aandacht om je heen. Is het je weleens opgevallen hoe mooi de veertjes van een koolmeesje gerangschikt zijn? Dat grassprietjes wuiven van boven naar onder? Voel de zachte streling van de wind op je wangen en neem de voorzichtige warmte van de zon waar. Als je vervolgens een slokje van je thee neemt, proef je voor het eerst dat er ook jasmijn in zit. Door je hier bewust in te oefenen, ontwikkel je een diepe verbinding met het leven. En ja, daar mag je enorm van genieten, en ook van seks, chocola en je nieuwe wollen trui. Juist het verlangen naar dit soort zaken is in tantra heel belangrijk.
Verlangen
Door onze consumptiemaatschappij zijn wij gewend dat een verlangen iets is wat direct vervuld moet worden. We hebben er eerder last van dan dat we ervan kunnen genieten. Heb je enorm veel zin in een stuk chocola of een wijntje? Dan eet je binnen no time de hele reep op en is die fles ook zo leeg. En in plaats van dat je er werkelijk van hebt genoten, voel je je schuldig. Tantra leert je dat het verlangen naar iets je ook een fijn gevoel kan geven. Want van het verlangen an sich heb je geen last. Je hebt last van het idee dat er iets incompleet is. Door je verlangen helemaal te voelen in plaats van het snel weg te werken door iets te pakken, te kopen of te doen, ervaar je het cadeau dat in het verlangen schuilt.
Zuiver verlangen voelt als volmaakt geluk; het is niet voor niets dat het boeddhisme een verlangen als verlichting bestempelt. Op die manier kan elk moment een moment worden van verwondering en extase. Is tantra dan een vrijbrief om de lusten van het ego te beleven? Nee, zeker niet. Tantra is geen nieuw excuus om helemaal los te gaan. Zie het als het onderscheid tussen impulsiviteit en spontaniteit. Impulsiviteit is het losbandige ego dat alles pakt wat het pakken kan. Spontaniteit is een beweging van lichtheid en verwondering, een kracht die niemand zal schaden. Dat kan ook niet, omdat datgene wat je vanuit spontaniteit benadert, ontstaat vanuit zuiver bewustzijn, een kracht die van zichzelf puur is.
Probeer ook: drie korte basisoefeningen in Tantra yoga
Zuiver bewustzijn
Door de beoefening van tantra ga je dus vanzelf leven vanuit zuiver bewustzijn, op elk moment van de dag. Er bestaat geen goed of slecht meer, het ‘is’. En zo doorzie je de illusie van dualiteit. Je hoeft het leven niet meer te verklaren of te begrijpen. Het enige wat je doet, is het werkelijk beleven.
Als je met deze bril op je yoga practice start, zul je merken dat deze anders wordt. Houdingen verdiepen, weerstand is welkom en de stilte in jou breidt zich steeds verder uit. Op het moment dat alles er mag zijn, dat elke gewaarwording een onpersoonlijke ervaring is die jij bewust doorleeft, valt de ogenschijnlijke tweedeling weg. En dan wordt zelfs een werkdag met die chagrijnige collega voor jou total bliss!
Tantra en seksualiteit
Ook al draait tantra niet om seks, door tantra te beoefenen kun je de seksuele energie tussen jou en je partner wel versterken.De mindset bij tantrische seks is anders: het gaat niet om het willen ‘verzilveren’ van een verlangen door een orgasme, maar juist het ervaren en genieten van het verlangen zelf.
Dat kun je proberen in de Yab Yumhouding. Daarmee ervaar je elkaars energie, wat kan leiden tot meer… of niet.
Ben je benieuwd naar meer tantrische oefeningen voor het versterken van je seksualiteit? Probeer dan eens deze tantra oefening voor meer (seksuele) energie.
0 reacties
Geef je reactie