Verruil je yogamat eens voor een SUP plank. Het water en de buitenlucht werken rustgevend en door de wiebelige ondergrond oefen je met SUP yoga automatisch je evenwicht en focus. Maar je kunt het ook gewoon thuis op je matje oefenen!
Een Neerwaartse Hond of een Krijger op een wiebelend board, balancerend op het water. Uitdagend? Ja – maar vooral ontspannend. Want om te voorkomen dat je halverwege je flow in het water belandt, móét je wel in het moment zijn. Automatisch oefen je zo je balans en focus. Daarbij gebruik je tijdens SUP yoga je hele lichaam, want elke spier helpt je om op je board te blijven.
Hou er rekening mee dat je sommige poses iets langzamer moet doen dan op de mat, omdat je anders je evenwicht verliest. Geniet van die vertraging en let extra goed op je ademhaling. Als dat goed voelt, kun je bij elke tussenstap in je pose de tijd nemen om een paar keer rustig in en uit te ademen voordat je naar de volledige houding gaat. Observeer ook eventuele negatieve gedachten wanneer je het lastig vindt (‘Dit kan ik toch niet’, ‘Dit gaat nooit lukken’) en oefen in compassievol en bemoedigend naar jezelf kijken (‘Wat goed dat ik dit probeer!’). Nog meer dan ‘gewone’ yoga kun je SUP yoga zien als een speelse manier om jezelf weer iets beter te leren kennen, zonder dat je het fout kunt doen.
Deze serie SUP yoga kun je in het water op je SUP board doen, maar natuurlijk ook thuis op de mat. Warm je lichaam even op voor je aan de serie begint, bijvoorbeeld door twee of drie keer een Zonnegroet A of B te doen.
SUP yoga voor focus en balans
1. Bird Dog (Dandayamana Bharmanasana)
Deze balanshouding versterkt je schouders, bekkenbodem en buik-, bil-, rug- en beenspieren.
2. Gedraaide Lunge (Parsva Anjaneyasana)
Opent de voorkant van je lichaam, stretcht de heupen en de psoas. Ook versterkt deze milde heupopener de balans en concentratie.
3. Lage Lunge (Anjaneyasana)
Doordat de heupen zich openen en de psoas wordt gestrekt in deze houding, kunnen emoties vrijkomen. Adem diep in en laat de emoties los op een uitademing.
4. Halve Kameel (Ardha Ustrasana)
Deze achteroverbuiging opent de gehele voorkant van je lichaam, van keel tot enkels, daagt je uit om je hart te openen en helpt je los te laten.
5. Boot (Paripurna Navasana)
Versterkt je rugspieren, psoas en buikspieren. Al deze spieren zijn nodig om op je SUP board in balans te blijven.
6. Variant op de Brug (Setu Bandha Sarvangasana)
Je hart is in deze houding hoger dan je hoofd, waardoor angst, stress, vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn en slapeloosheid kunnen verminderen.
7. Liggende Hand-naar-teenstrekking (Supta Padangusthasana)
Als afsluiting is het fijn om je hamstrings, billen en onderrugspieren te stretchen. Zeker als je nog een stukje op je SUP board wilt peddelen.
8. Sluit af met de Lijkhouding (Savasana).
Lig 3 tot 5 minuten rustig op je board of mat, met gesloten ogen en een ontspannen ademhaling. Als je op het SUP board ligt, geniet dan van het rustgevende geluid van het kabbelende water, de wind op je huid en de warmte van de zonnestralen. Voel je even helemaal één met de natuur.
Wil je vaker op een speelse manier oefenen met balans? Bekijk dan ook eens deze serie met balanshoudingen.
Tekst: Crissy Mulder Fotografie: Bonnita Postma Model: Cathy Samé Lottin
0 reacties
Geef je reactie