Intermittent fasting is inmiddels geen hype, maar nagenoeg onderdeel geworden van onze eetcultuur. Niet alleen celebs en fitgirls praten er lovend over, ook de wetenschap ziet de voordelen in van perioden niet eten. Behalve een lichamelijke boost kan even niet toegeven aan snaaizin je mentaal een flinke oppepper geven.
‘Vasten is iets wat mensen al eeuwenlang doen en waar onze genen nog steeds op ingesteld zijn,’ zegt voedingsdeskundige, personal trainer en yogadocent Nanneke Schreurs. Nanneke begeleidt al jaren cliënten bij intermittent fasting (IF) en schreef er afgelopen jaar een boek over.
‘Voordat we koelkasten hadden of kant-en-klare maaltijden konden afhalen, moesten onze voorouders zoeken naar hun voedsel. Er was altijd sprake van tijden van overvloed en tijden van schaarste. Dit is waar ons lichaam en onze genen nog steeds op zijn ingesteld – alleen kennen wij in het Westen geen schaarste meer en alleen maar overvloed.’ Door intermittent fasting ga je dus eigenlijk leven volgens een eeuwenoud eetritme. Je eet gedurende bepaalde perioden (van de dag of week) niet of weinig, om vervolgens je lichaam weer met hoogwaardig voedsel te voeden. Weinig en meer wisselen elkaar af. Zoals yin en yang, of zoals eb en vloed. Nanneke ziet ook een duidelijke link tussen yoga en IF. ‘Yoga beoefenen zorgt dat we loskomen van het idee en gevoel dat ons geluk en ons zijn afhankelijk zijn van het bezitten van dingen. Voeding gebruiken we vaak als troostmiddel of om ons beter te voelen. Door regelmatig te vasten, zorg je dat dat patroon, het gevoel afhankelijk te zijn van dingen buiten jezelf, doorbroken kan worden.’
Geen guilty pleasures
Het voordeel van intermittent fasting is dat je in principe alles mag eten. Dit maakt de term guilty pleasure betekenisloos en laat alle onhaalbare en strikte diëten naar de achtergrond verdwijnen. ‘Het mooie van intermittent fasting is dat er geen restricties zijn. Het gaat niet meer om wát je eet, maar om wanneer.’ Sommige mensen kiezen ervoor alleen tijdens een bepaald deel van de dag te eten, dit wordt ook wel een ‘eating window’ genoemd. Het meest toegepaste eating window is 16:8. Je eet dan zestien uur per etmaal niet, en acht uur wel, bijvoorbeeld tussen 10.00 en 18.00 uur. Anderen kiezen voor de 5:2 methode, waarbij je twee dagen van de week maximaal zeshonderd kilocalorieën eet. De overige vijf dagen eet je normaal.
Niet alleen de laagdrempeligheid van de methode is aantrekkelijk, ook het effect ervan. ‘Vaak starten mensen omdat ze vet willen verliezen, wat ook altijd gebeurt als het programma op de juiste manier wordt gevolgd. Maar daarnaast heb ik gezien dat bloedwaarden en cholesterolgehalten verbeterden en darmklachten, migraine en hormonale klachten verbeterden of helemaal verdwenen. Mensen krijgen meer energie, slapen beter en voelen zich jonger en fitter,’ aldus Nanneke. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken, te vinden op het gerenommeerde PubMED, ondersteunen haar ervaringen.
Niet eten vóór de yoga
Nanneke: ‘Tijdens mijn yogaopleiding leerde ik al om vóór een les niet te eten. Dan hoeft je lichaam niet bezig te zijn met verteren en kan al je energie naar je practice gaan. Iedereen die weleens met een volle maag yoga heeft gedaan, weet hoe oncomfortabel dat kan voelen.’
Wil je intermittent fasting proberen, dan hoef je je niet halsoverkop op de meest intensieve versie van de methode te storten. Je kunt het ook heel kleinschalig inzetten. Door een eating window in te lassen en een uur of twee vóór je yoga doet even te vasten, haal je het meeste uit je beoefening en pluk je al wat van de vruchten van IF.
‘Het is een soort meditatie’
Resi Lankester werkt op de redactie van Yoga by Happinez en geeft yogales. Ze doet één à twee keer per maand aan intermittent fasting.
‘Voor mij voelt het diner overslaan het beste. Ik lunch dan vrij laat en voedzaam, daarna ga ik naar een yogales en dan lekker op tijd naar bed. Met ruimte in mijn buik. Het viel me de eerste keer meteen op wat er met name in mijn mindgebeurde. Een gevoel van “Ik wil nog wat”, dat ik inmiddels herken als een behoefte aan gezelligheid en troost in plaats van als echte maaghonger. En een soort angst dat ik niet genoeg heb gegeten, terwijl ik toch echt voldoende voedingsstoffen tot me heb genomen die dag. IF is een vorm van leren zitten met een vaag soort ongemak en dan ontdekken dat je dat prima aankunt. Dat het ruimte geeft: letterlijk in je buik en figuurlijk omdat je je mind niet acuut tevredenstelt, maar uitdaagt. In die zin heeft het veel weg van meditatie.’
Wat werkt voor jou?
De 16:8 methode van intermittent fasting is het meest populair. Hierbij sla je het ontbijt over en eet je alleen lunch en diner. Je kunt je eating window ook anders inzetten door het diner over te slaan. Verander de tijd van je eating window daarna bij voorkeur niet meer, aldus Nanneke. ‘Een vast ritme werkt voor veel mensen het prettigst.’
Voorbeeld
7.00 uur: opstaan
7.30 uur: glas water en kop thee of koffie
8.00 uur: ontbijt overslaan
Tussen 12.00 en 13.00 uur: maaltijd 1
15.00 uur: snack
Tussen 18.00 en 19.00 uur: maaltijd 2
20.00 uur: begin vasten
23.00 tot 7.00 uur: slapen en vasten
Nanneke over de recepten:
‘Als je geregeld (twee dagen per week) gematigd of helemaal niet eet, kun je best af en toe genieten van maaltijden die wat overdadiger zijn. Zoals de Snicker Oats en de donuts hiernaast. De parelcouscous daarentegen is juist gematigd en rijk aan voedingsstoffen. Zolang er maar evenwicht is tussen gematigd/onthouding/gezond en weldaad/overvloed. Uiteindelijk gaat het om balans creëren tussen die twee, net zoals yin en yang bij elkaar horen.’
Intermittent fasting recepten
Snicker oats
2 porties, 5 minuten, wachttijd 10-12 uur
Ingrediënten
voor de zure specerijenmix
voor de karamellaag
voor de topping
ook nodig
Bereidingswijze
Je kunt de chocola ook au bain marie smelten en over de karamellaag schenken.
Ziltige venkel-parelcouscous
2 porties, 30 minuten
Ingrediënten
* Vers zeewier, onder andere verkrijgbaar bij Ekoplaza.
Bereidingswijze
Tekst: Kyra de Vreeze Foodfotografie: José van Riele Receptuur: Nanneke Scheurs
1 reacties
Geef je reactie
Heel lekker! Door het artikel op Weet Wat Je Dieet over intermittent fasting (https://www.weetwatjedieet.com/intermittent-fasting/) ben ik ermee begonnen. Nu was ik op zoek naar heerlijke recepten die erbij passen en deze zijn echt top! Dankjewel!