Koken met paardenbloem? Ja! Paardenbloemen zijn bijzonder voedzaam en lekker. De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. 

Het is niet alleen heel gezond, maar ook nog eens hartstikke leuk. Want de paardenbloemblaadjes haal je zelf uit de natuur. Zo heb je die wandeling ook weer in je pocket. De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog. Of stoom, wok of verwerk in een soep het bittere randje er gewoon af.

Salade van paardenbloemblaadjes

Lunch- of voorgerecht voor 4 porties, 25 minuten

Salade Paardenbloemblaadjes

Ingrediënten

  • 150 gram jonge paardenbloemblaadjes (molsla)
  • 1 teen knoflook, gepeld en doormidden gesneden
  • 8 sneetjes stokbrood
  • 100 ml olijfolie extra vergine
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel witte basterdsuiker
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 kleine rode ui
  • 4 eieren

Bereidingswijze

Was de paardenbloemblaadjes en droog ze met behulp van een slacentrifuge. Wrijf de stokbroodsneetjes in met de stukjes knoflook en bestrijk ze met olijfolie. Klop een dressing van de rest van de olie, het citroensap, de suiker, de mosterd en zout en peper. Pers de stukjes knoflook uit en klop ze door de dressing. Pel de ui en snijd deze in heel dunne partjes. Roer ze door de dressing. Verwarm de grill voor en rooster de stokbroodjes aan beide kanten bruin. Breng water aan de kook en kook de eieren in ca. 6 minuten net hard. Spoel ze af met koud water, pel ze voorzichtig en halveer ze. Schep de dressing door de paardenbloemblaadjes. Verdeel over vier bordjes en leg op elk bord twee stokbroodjes en twee halve eitjes.

Andere zomerse recepten? Ontdek de kersensorbet met cranberry’s, de zomerse havermout voor onderweg of deze (ayurvedisch goedgekeurde) wraps voor op reis.