Yoga om slimmer te worden: ja, ook dat bestaat! Het leuke is dat je er niet voor hoeft na te denken, je hoeft deze houdingen en oefeningen alleen maar te dóén.

Slimmer

Invloed op je brein

Van yoga word je ontspannen, dat wisten we, maar word je er ook slimmer van? Niemand gaat op zijn matje staan om er intelligenter van te worden. Maar als je er dieper over nadenkt, is het niet zo gek. Bekend is dat de meeste yogavarianten de creativiteit stimuleren, stress verminderen, je bewuster maken en je intuïtie vergroten. Allemaal zaken die een grote invloed hebben op hoe het er in je hersenen aan toegaat.

In het dagelijks leven stimuleren we onze hersenen door cognitief bezig te zijn: we doen computerspelletjes en puzzels, we lezen boeken en kranten, we voeren intelligente gesprekken.

Prikkeling voor het zenuwstelsel

Het leuke van deze yogaserie is echter het paradoxale ervan: om intelligenter te worden, moet je het nadenken juist even loslaten en met je lijf aan de slag gaan. Onze hersenen en het ruggenmerg vormen samen het centraal zenuwstelsel, dat ervoor zorgt dat informatie die via de zintuigen binnenkomt wordt verwerkt. De volgende oefeningen prikkelen het zenuwstelsel of ontspannen het juist. Omgekeerde houdingen en de volledige ademhaling stimuleren de bloedsomloop en zorgen daarmee voor meer zuurstof in je hersenen. Daarnaast werken de houdingen ook allemaal in op het voorhoofd- of Ajna-chakra, wat resulteert in helderder waarnemen en een sneller begrip.


Train je zintuigen     

Deze oefening helpt je helder te denken en waar te nemen.

Luisteren: zit ontspannen met gesloten ogen en luister naar je omgeving. Waarschijnlijk hoor je meerdere geluiden door elkaar. Probeer de geluiden te selecteren, een tijdje naar één geluid te luisteren. Wissel af door een ander geluid te kiezen, en volg ook dit geluid met je aandacht.

Zien: kijk de kamer rond en neem alle kleuren en tinten in je op. Licht er dan een enkele kleur uit, geef bijvoorbeeld alleen maar aandacht aan alles wat groen is. Sluit je ogen en stel je voor hoe alle groene voorwerpen eruitzien. Doe je ogen weer open en kies een andere kleur.

Ruiken: neem een paar stukken fruit en ga rustig zitten. Doe je ogen dicht en volg de luchtstroom die via je neusgaten je lichaam in komt. Neem waar of je iets specifieks ruikt, ‘proef’ de lucht met je neus. Neem dan een stuk fruit en ruik er voorzichtig aan. Vul je hele neus met deze geur en probeer hem voor jezelf te omschrijven. Neem de reactie van de rest van je lichaam waar.

Proeven: pak een mes, snijd wat kleine stukjes van het fruit en leg die op een bord. Ontspan weer in Lotuszit of een soortgelijke houding en sluit je ogen. Pak (met gesloten ogen) een stukje fruit en leg het in je mond. Stel jezelf voor dat je deze smaak voor het eerst proeft. Wat voor sensaties roept het in je op? Proef doelbewust; misschien proef je wel dingen die je normaal niet waarneemt.

Voelen: pak een paar voorwerpen met een voor de tast interessante structuur – een borstel, een rubber balletje. Ga ontspannen zitten, sluit je ogen en stel je voor dat uit je handen voelsprieten groeien. Strijk met deze voelsprieten over de voorwerpen zonder ze echt met je handen aan te raken. Kom dan steeds dichterbij, totdat je met je vingers inderdaad het oppervlak beroert.


Adelaar (Garudasana)

Helpt je te focussen en de beide hersenhelften in balans te brengen.

Adelaar_Slimmer

  1. Sta rechtop met je voeten naast elkaar. Strek je armen naar voren, buig je linkerarm en draai de rechterarm eromheen, de vingers wijzen naar boven.
  2. Je wijsvinger ligt tegen je voorhoofd en je kijkt langs je vinger naar een punt ergens vóór je. Draai dan je rechtervoet voorlangs om je linkerknie heen.

  3. Blijf zo een aantal ademhalingen staan. Wissel van arm en been.

Neerwaartse Hond (Adho Mukha Svanasana)

Zorgt voor een goede doorbloeding van het hoofd en stimuleert de zenuwen in de wervelkolom.

Neerwaartse hond_Silmmer

  1. Ga op handen en knieën zitten. Je handen staan onder je schouders, de vingers zijn gespreid en de wijsvinger wijst recht vooruit. De knieën staan recht onder de heupen.
  2. Krul je tenen op de grond en duw op een uitademing je billen omhoog en naar achteren, zodat je stuit ver omhoog reikt.

  3. Strek je armen en benen. Als dit onprettig voelt in je knieën, buig ze dan licht.
  4. Duw de hielen in de richting van de grond; ze hoeven de grond niet per se te raken. Je hoofd is tussen je armen.
  5. Blijf zo enkele ademhalingen staan en kom dan naar beneden in een ontspannen lig- of zithouding.

Concentratie

De Gyan Mudra stimuleert het wortelchakra en zorgt zo voor gronding, kalmeert en verbetert de concentratie.

Concentratie_Slimmer

  1. Ga in Lotuszit (Padmasana) of een soortgelijke houding zitten. Vorm met je handen de Gyan Mudra: de toppen van duim en wijsvinger raken elkaar, de andere vingers zijn recht maar ontspannen.
  2. Sluit je ogen en neem je ademritme waar. Begin dan je ademhalingen te tellen en ga door tot je bij tien bent. Laat je niet afleiden door andere gedachten. Gebeurt dit toch, dan begin je opnieuw bij één.

  3. Probeer dit een aantal minuten te doen, het is lastiger dan het lijkt!

Dolfijn

Brengt extra bloed naar het hoofd en stimuleert zowel het kruin- als het voorhoofdchakra.

Dolfijn_slimmer

  1. Ga op handen en voeten zitten. Maak van je handen een kommetje en leg ze vóór je op de mat. Plaats je hoofd in dit kommetje en breng je bekken omhoog tot je met gestrekte benen staat.
  2. Loop met kleine stapjes richting je hoofd totdat je niet verder kunt en blijf zo enkele ademhalingen staan.

  3. Loop dan weer met kleine stapjes naar achteren, buig je knieën en ga even zitten in een comfortabele houding.


Superbrain Yoga Move

Brengt energie van de lager gelegen chakra’s omhoog naar de hersenen.

Superbrain Yoga Move_slimmer

  1. Ga staan met je voeten op heupbreedte. Pak met je linkerhand je rechteroorlel vast, met de duim aan de buitenkant.
  2. Pak dan met je rechterduim – met de nagel naar buiten – je linkeroorlel vast. Je rechterarm is de buitenste arm.

  3. Op de volgende inademing zak je door je knieën en op de uitademing kom je weer omhoog. Doe dit zeven keer op het ritme van je adem. Laat je armen weer zakken en voel even na.

   * Doe deze oefening liever niet als je ongesteld bent.


Wisselende neusgat-ademhaling (Nadi Sodhana)

Zorgt voor meer zuurstof in de hersenen en brengt de hersenhelften in balans.

Wisselende neusgat-ademhaling_slimmer

  1. Ga ontspannen zitten in Lotushouding (Padmasana) of kleermakerszit (Sukhasana) en breng je aandacht naar je voorhoofd. Plaats je rechterwijsvinger tussen je wenkbrauwen en laat je duim en je middelvinger elk op een neusvleugel rusten.
  2. Druk met de duim de rechterkant van je neus dicht en adem diep in door je linkerneusgat. Houd je adem even vast, druk dan met je middelvinger je linkerneusgat dicht en haal je duim weg om uit te ademen.

  3. De volgende ademteug neem je door je rechterneusgat, houd weer even je adem vast en adem uit door links. Dan adem je weer in door links; je wisselt bij elke ademteug van neusgat.
  4. Houd dit een aantal minuten vol. Laat dan je hand zakken en adem weer gewoon.

 

Tekst: Femke Bloem, beeld: Harold Pereira, styling: Annemieke Paarlberg, visagie: Calyton Leslie voor HOO, kleding: m.m.v. de Bijenkorf, model: Leah Kline, www.yoga4all-amsterdam.nl