Als er één relatie is die je hele leven meegaat, dan is het die met jezelf. Ergens weten we het heus wel, maar vaak geven we tóch nog prioriteit aan die ene afspraak met een vriendin of dat zakelijke telefoontje. Natuurlijk is dat ook belangrijk, maar als je daarin geen grenzen stelt is de kans groot dat je jezelf voorbij rent. Tijd dus voor zelfliefde, deze Yin houdingen helpen je om naar binnen te keren en de relatie met jezelf liefdevolle aandacht te geven. 

 

Zelfliefde - yin yoga

Yin yoga en zelfliefde

Leuk hoor, al dat gepraat over zelfliefde. Maar hoe kan Yin yoga ervoor zorgen dat je méér liefde voelt voor jezelf? Daar heeft yogadocent Mariah Mansvelt Beck wel een antwoord op: ‘Yin is een yogavorm waarbij je langer in een houding zit en daardoor tijd hebt terug te keren naar jezelf. Om te voelen dat je nergens heen hoeft en niets hoeft te doen. Tussen de houdingen door zorg ik ook gewoon voor een moment van even zijn. Juist in die tussentijd creëer je ruimte om dingen te laten gebeuren. Dat geldt op de yogamat, maar ook in het gewone leven’.

 


De liggende held (Supta Virasana)

In deze houding – Saddle pose in de Yin yoga – kantelen we ons heiligbeen. Dat kan een ontlading geven van vastgehouden spanningen. Het stimuleert de nier-energiebaan die onder meer verantwoordelijk is voor onze energiehuishouding.

liggende held

  1. Ga op je knieën zitten.
  2. Leun achterover en steun op je handen. Je voelt een lichte buiging in de onderrug.

  3. Leun op je ellebogen. Als dat ook goed voelt kun je proberen je armen recht naast je te leggen.
  4. Het is belangrijk dat je je kunt ontspannen in deze pose. Je kunt hulpmiddelen gebruiken om je rug te ondersteunen.

De Vlinder(Baddha Konasana)

Dit is een houding waardoor je meteen naar binnen keert. Ook maak je direct contact met de achterkant van je lichaam. Een plek die we soms vergeten, omdat we zo gericht zijn op vooruitgaan.

De Vlinder Yin

  1. Ga rechtop zitten met je voetzolen tegen elkaar, je gebogen knieën vallen naar buiten. Ondersteun ze met een dekentje indien nodig.
  2. Laat je zachtjes naar voren zakken.

  3. Je hoeft niets te forceren, het gaat er juist om dat je deze pose laat ontstaan.

Hoofd-naar-knie-buiging(Janu Sirsasana)

Een vooroverbuiging kan confronterend zijn. Wat veel mensen niet beseffen, is dat de bouw van je heup veel invloed heeft: het is niet altijd een kwestie van lenigheid. Bij Yin gaat het om wat je voelt, niet hoe het eruitziet. Als je merkt dat je in een houding frustratie voelt, is het interessant om jezelf waar te nemen. Stop je? Ga je jezelf afleiden door om je heen te kijken? Probeer je jezelf te pushen? Zoals je je houdingen doet, doe je alles.

Hoofd-naar-knie-buiging

  1. Ga zitten met je benen recht voor je. Buig je linkerbeen en breng je linkervoet tegen je rechterbovenbeen.
  2. Als het fijner voelt, kun je je gebogen been over je gestrekte been brengen. Daarmee voel je ook een strekking in je heup.

  3. Buig langzaam naar voren en ontspan. Je voet mag ontspannen naar buiten of naar binnen vallen.

De liggende draai (Supta Matsyendrasana)

De afwisseling van samenballen en strekken van je torso brengt je lijf en vooral je rug in evenwicht. Een fijne manier om je Yin practice te eindigen voordat je tot slot een aantal minuten de totale ontspanning in Savasana ervaart.

De-liggende-draai

  1. Ga rustig liggen op je rug en neem een twist aan die voor jou prettig is. Als het fijn voelt kun je je ene been over het andere heen brengen en dan in de twist komen.
  2. Strek je arm weg van je benen op een manier die voor jou prettig is.

  3. Voel je vrij om bolsters of dekens te gebruiken om ondersteuning te zoeken.


Online yogales met Mariah

Wil je meer ontspannen met Yin yoga? Op Yoga by Happinez geeft Mariah een heerlijke les waarin je naar binnen keert en je focust op je innerlijke balans.


Tekst: Marlies Kieft, beeld: Harold Pereira, styling: Nicole de Werk, visagie: Clayton Leslie, kleed: elramlahamra.nl, docent: Mariah Mansvelt Beck.