Nog geen kwartiertje duurt deze serie oefeningen uit de Tibetaanse yoga. Ze brengt de vijf elementen in je lichaam en geest in balans en laat frisse energie door je heen stromen.
Goed voor je ruggengraat
Tulku Lobsang Rinpoche, boeddhistisch leermeester en arts in de Tibetaanse geneeskunde, bracht de Tibetaanse yogavorm Lu Jong naar het Westen. Volgens de leringen van Lu Jong lopen er drie hoofdkanalen van energie in ons, die zich steeds fijner vertakken tot een totaal van maar liefst 72.000. Lu Jong opent de energiekanalen én verhelpt blokkades.
Mariette de Kroon geeft de Lu Jong- docentenopleiding en doet de oefeningen zelf elke dag. Mariette: ‘Het gunstigste moment om de serie te doen is de ochtend. Dan is het element ruimte het actiefst. Maar wees praktisch bij het inpassen in je dag. Het is altijd beter de oefeningen wel te doen, dan niet. Je hebt er de hele dag profijt van.’ De serie is een combinatie van vorm en beweging, en werkt als een massage. Met deze bewegingen zorg je ook goed voor je ruggengraat. Belangrijk, want Lu Jong gaat ervan uit dat die je hele lichaam van energie voorziet. De ruggengraat heet in Lu Jong dan ook de ‘bewaker van het welzijn’. ‘Zie het als je energiebox,’ zegt Mariette.
Aan de slag
Ga je de serie proberen, breng dan een kalm ritme in je bewegingen. Luister naar je lichaam en hou lengte in je ruggengraat. Na elke oefening gebruik je de ‘ha’-klank om volledig uit te ademen. Dit doe je drie keer. Ga hiervoor ontspannen staan, je voeten op heupbreedte. Je kunt je armen meenemen bij deze ademhaling. Je handen zijn ter hoogte van je navel, een paar centimeter van elkaar, je ellebogen wijzen opzij en je handpalmen omhoog. Terwijl je diep – tot in je buik – inademt door je neus, breng je je handen omhoog. Je schouders blijven laag en ontspannen. Ter hoogte van je neus gekomen, draai je je handpalmen omlaag. Je ademt volledig uit door neus en mond, terwijl je een zachte ‘ha’-klank maakt. Intussen bewegen je handen terug naar navelhoogte. Met die aanwijzingen in je achterhoofd, ben je klaar om te beginnen. Een kwartiertje per dag en je kunt fris je dag in!
Tibetaanse yoga en de 5 elementen
Herhaal elke oefening zeven keer. Sluit telkens – dus na elke herhaling – af door driemaal de ademhalingsoefening op de mantra ‘ha’ te doen, die hierboven is beschreven.
1 Het element ruimte
De Tibetaanse Gans die water drinkt
Met ruimte begint alles, want alleen als er ruimte is, kan je energie stromen. Buigen is loslaten, ontspannen, ruimte om er alleen maar te zijn. Maar ook door je heerlijk op te strekken, ervaar je de ruimte.
2 Het element aarde
De Yak die zijn schouder naar de aarde brengt
Aarde staat voor de stabiliteit en kalmte die we nodig hebben om nieuwe energie te krijgen. De wilde Yak is een Tibetaans rund, dat in het hooggebergte leeft en de voordelen van het jezelf aarden van nature opzoekt. Op een warme dag verzacht het dier de hitte door zijn schouders naar de koele aarde te brengen. Geen wonder dat de Yak hier symbool staat.
3 Het element wind
Het wilde Paard dat gaat liggen
Vloeiend en licht in beweging zijn, maar ook kunnen gaan liggen: de wind kent de sleutel tot een goede omgang met energie. Wilde paarden in de natuur bewegen licht, vlot en wendbaar, maar weten ook wanneer het tijd is om te rusten. Dat is de diepere betekenis waarom het hier gaat.
4 Het element vuur
De Valk die de kracht van de wind onder zijn vleugels voelt
Laat je door je natuurlijke kracht aanvuren om je ambities waar te maken: vuur is je motor! De moedige, sterke valk die naar de zon vliegt en doelbewust naar zijn prooi duikt, staat symbool voor de kracht van het vuur.
5 Het element water
Een nieuwe Berg die uit vier continenten oprijst
Moeiteloos als water meebewegend met alles wat er op je pad komt, put je jezelf niet uit door rigiditeit en vastklampen. De vier grote rivieren van Azië ontspringen in het Tibetaanse hooggebergte. Richt je op als een nieuwe berg die verrijst en laat het water stromen!
Meer weten over Tibetaanse yoga?
tulkulobsang.org is de officiële website van Tulku Lobsang Rinpoche. Op kiflow.nl en lujong.org/mariette vind je Lu Jong-docent en Teacher Trainer Mariette de Kroon.
Tekst: Willem don en Astrid Maria Boshuisen, Beeld: Bonnita Postma
3 reacties
Geef je reactie
Je vergeet te melden dat je tussen elke oefening luidop 3x de ha-klank moet zeggen. Dat is bij tibetaanse yoga of LuJong minstens zo belangrijk als de oefeningen zelf. Ofwel heb ik iets over het hoofd gezien… Ik doe deze vorm van yoga heel vaak en heb er een opleiding in gevolgd. Zonder de ha-klank tussen de oefeningen in is het geen tibetaanse yoga want dit geeft juist het energetisch effect ervan.
Toch wel, Marie, ik lees dat helemaal in het begin voor de uitleg van de oefeningen.
Hoi Marie, bedankt voor je reactie. Het staat inderdaad in de tekst aan het begin van de oefeningen. We hebben het nu nog wat duidelijker verwoord. Fijne dag!