Ego crushers, noemde yogadocente Anat Geiger balanshoudingen. Deze uitspraak inspireerde haar leerling Katrin Kögel, die naast zangeres ook yogadocent is, tot deze serie. ‘Balanshoudingen dagen je uit om te durven vallen en leren je met plezier en lichtheid naar jezelf te kijken.’
Oefening baart kunst
Je evenwichtsgevoel zetelt in de kleine hersenen, die onze balans en coördinatie regelen. Met balanshoudingen train je dit gebied, waardoor je meer zekerheid en zelfvertrouwen zult ervaren. Toch is er een factor die je niet kunt controleren: het leven zelf. Heb je slecht geslapen, ben je verkouden of heb je een offday, dan werkt je evenwichtsorgaan meestal niet optimaal, waardoor je je wankel en onzeker kunt voelen. Volgens Katrin is het dan ook een illusie om een staat van volledige balans na te streven. ‘Je komt er vanzelf achter dat balans en onbalans elkaar voortdurend afwisselen. Als je dat accepteert, heb je een grote stap gezet.’
In deze serie balanshoudingen gaat het erom dat je net genoeg werkt, maar vooral niet te veel. Dan ben je perfect in evenwicht.
7 balanshoudingen om te oefenen met vallen
1. Zijwaartse plank
Vasisthasana variatie
Een mooie oefening voor balans, kracht én sterke armen.
Breng je gewicht op je rechterhand, draai je rechtervoet zo dat die op de buitenkant (de kant van de kleine teen) steunt.
Draai de linkerkant van je lichaam een kwartslag omhoog, plaats je linkerbeen op het rechterbeen en strek je linkerarm omhoog. Is dit te zwaar? Zet dan je linkervoet voor je gestrekte rechterbeen op de grond, ter hoogte van de knie.
Plaats nu je linkervoet op je rechterdij (of lager als dat makkelijker is).
Wissel na een paar ademhalingen van kant.
2. Kleine danser
Natarajasana variatie
Een sierlijke houding ter voorbereiding op de wat meer uitdagende asana’s. Deze Kleine Danser is zowel een achteroverbuiging als een balanshouding, en nog lekker voor je schouders ook.
Strek je rechterbeen naar achteren en je linkerarm naar voren. Span je buikspieren aan om je rug te beschermen.
Sta je stevig, buig dan je rechterbeen en pak met je linkerhand je rechtervoet. Gebruik een riem als het niet lukt.
Rol je linkerschouder naar achteren en duw met je voet tegen je hand. Breng je been dan omhoog door tegen je hand te blijven duwen. Sta stabiel met je rechterhand stevig op de mat.
Adem een paar keer rustig in en uit. Doe dan de andere kant.
Breng je rechtervoet naar voren en plaats hem tussen je handen.
Breng je gewicht op je linkerhand en strek je rechterarm omhoog. Draai je schouderbladen naar elkaar toe, zodat je de borstkas optimaal opent. Houd je achterste been gestrekt en actief.
Kom terug in de Neerwaartse Hond voor je wisselt van kant.
4. Boom
Vrksasana
De Boom zorgt er niet alleen voor dat je stevig op de aarde staat, maar ook dat je goed gecentreerd bent. Geen windstoot kan jou nog omver krijgen.
Sta in de Berghouding (Tadasana). Concentreer je op een punt voor je op de grond.
Breng je gewicht op je linkerbeen en plaats je rechtervoet tegen de binnenkant van je bovenbeen, zo hoog mogelijk bij je lies. Lager mag ook, maar niet tegen de knie. Voet en been duwen krachtig tegen elkaar.
Breng je handen eerst in Gebedshouding (Namaste) voor je hart.
Sta je stevig genoeg? Strek dan je armen zijwaarts omhoog.
Volg je ademhaling en blijf zo lang in de houding als jij prettig vindt. Wissel daarna van been.
Tip: Lukt het je niet om stil te staan in deze houding, oefen dan eerst met één hand tegen een muur.
5. Vliegende Draak
Stel je voor dat je een draak bent, een wezen dat kan vliegen en geen angst kent. Zweef en geniet van het mooie landschap onder je. Let wel: je bent geen vuurspuwende draak, maar een vriendelijk exemplaar dat de natuur intact laat.
Vanuit de Berghouding breng je je gewicht op je rechtervoet. Je rechterbeen is krachtig gestrekt. Strek je armen zijwaarts op schouderhoogte.
Buig dan naar voren terwijl je linkerbeen gestrekt naar achteren en omhoog komt, tot je parallel bent aan de grond.
Laat de rugspieren werken om te kunnen vliegen, om je achterste been op te tillen en de armen te spreiden.
Na een paar ademhalingen wissel je van kant.
6. Suikerriethouding
Arda Chandra Chapasatna, variatie op de Halve Maan
Deze balanshouding is een asymmetrische achteroverbuiging én een hartopener. Dat maakt haar zo uitdagend. Zorg dat je stevig staat en laat de energie vrij rondstromen. Op die manier kan deze houding je veel energie geven.
Stap met je rechtervoet tussen je handen. Plaats de vingertoppen van je rechterhand zo’n twintig centimeter voor je rechtervoet op de grond of op een blok.
Draai je linkerheup uit richting het plafond, strek je linkerbeen op tot die parallel is aan de vloer en flex je voet. Zo maak je je been heel actief.
Strek je linkerarm omhoog en open je borst. Probeer ook je staande been zo ver mogelijk te strekken. Nu sta je in de Halve Maan (Ardha Chandrasana).
Voor Chapasana buig je je linkerknie en pak je met je linkerhand je wreef of je enkel. Duw je voet tegen je hand, zodat je nog verder achterover buigt.
Kom terug in de Neerwaartse Hond en wissel van kant.
7. Danser
Natarajasana
De houding van de dansende god Shiva kun je alleen doen in opperste concentratie. De Danser bevordert focus en controle, balanceert je zenuwstelsel en is goed voor je lichaamsbewustzijn en voor mooie soepele benen.
Begin in de Berghouding en concentreer je op een punt voor je op de grond of op de muur.
Maak je rechterbeen sterk, breng het gewicht daarop en buig je linkerbeen naar achteren.
Pak met je linkerhand je linkervoet beet, duw hem tegen je bil en blijf zo staan tot je het gevoel hebt dat je stevig staat.
Duw je knieën tegen elkaar, op die manier activeer je je benen en het buikgebied.
Breng je been omhoog door met je voet in je linkerhand te duwen. Strek je rechterarm naar voren en omhoog.
Je kunt je hand in de chin mudra doen door duim en wijsvinger op elkaar te zetten. Zo verbind je symbolisch jouw ego met het universum.
Doe de houding ook aan de andere kant, en ontspan ten slotte in de Kindhouding (Balasana).
Beeld: Harold Pereira Model en productie: Katrin Kögel, Katandthecats.com
0 reacties
Geef je reactie