Oppervlakkig en westers, yoga doen voor strakke billen? Niet per se. Ga met een gerust hart de mat op. Natuurlijk niet alléén voor een zomerklaar figuur, maar wel een beetje.
In februari 2000 vroeg het Amerikaanse tijdschrift InStyle aan actrice Julia Roberts waarom ze aan yoga was begonnen. ‘Yoga hoeft mijn leven niet te veranderen,’ antwoordde Julia fijntjes, ‘maar wel mijn achterwerk.’ Oei, yoga doen voor een mooie ‘yoga butt’. Zo’n statement is al gauw tegen het zere been. Want yoga is toch een verheven geestelijk pad, uit het spirituele Oosten? Yoga doen voor een goed uiterlijk, dat hebben alleen wij oppervlakkige westerlingen ervan gemaakt!
Spirituele groei voorop
Ho, stop. Dat is wat te kort door de bocht. De Yoga Sutra’s noemen vier levensdoelen, de purusartha. Ze worden verschillend uitgelegd, maar globaal kun je het zo bekijken. Hogere doelen zijn Dharma, oftewel bewust een spiritueel pad volgen, en Moksha, ontstijging van het wereldse en verlichting. Op een wat minder verheven plek staan Kama, genot of plezier – bijvoorbeeld van wat je bereikt hebt – en Artha, materieel welzijn. Dat we ook dergelijke doelen hebben, wordt niet afgekeurd. Als je het hoofddoel, spirituele groei, maar vooropstelt. Aardse verlangens worden dan vanzelf geleidelijk minder belangrijk, maar zonder krampachtige zelfcensuur.
Ethisch verantwoord
En Julia Roberts? Ook zij ontkwam er niet aan. InStyle Magazine klopte in 2014 weer aan en vroeg hoe het met de yoga ging. ‘Ik ben bezig met een van de elementen van yoga-ethiek, pratyahara,’ vertelde ze enthousiast – inderdaad, ook uit de Yoga Sutra’s. Julia begon een verhaal over loslaten, niet hebberig zijn en andere mooie geestelijke doelen. Dus zie je haar fraaie achterste in die cosmeticareclame, weet dan dat dat goed samen kan gaan met geestelijke ontwikkeling. En houd het ook zelf voor ogen als je tijdens yoga weleens aan je yoga butt denkt.
7 yogahoudingen voor een goed figuur
1. De Boot (variatie)
Paripurna Navasana
Wie een platte buik wil, is niet veroordeeld tot die eeuwige sit-ups. Integendeel: de Boot is een beter alternatief. Harvard Medical School adviseerde een paar maanden geleden zelfs ronduit om liever voor een yogaoefening te kiezen dan voor sit-ups. Je spreekt je spiergroepen evenwichtiger aan, en loopt minder kans op rugblessures.
2. Dolfijn Plank
Makara Adho Mukha Svanasana
Helaas, je borsten bestaan niet uit spieren, maar uit klieren en vet, plus verstevigende weefsels: je natuurlijke beha. Hoe goed die ‘innerlijke beha’ z’n werk doet, is deels erfelijk. Maar ook oefeningen helpen. Onder je borsten liggen spieren die je borsten wat kunnen optillen. Ook raakt je natuurlijke beha door deze houding doorbloed en gevitaliseerd.
3. Opwaartse Plank (variatie)
Purvottanasana
Hij is al bijna beroemd, de ‘yoga butt’ oftewel de strakke billen die je van yoga kunt krijgen. Deze variant op de Opwaartse Plank verstevigt je billen extra.
4. De Dolfijn
Kipfiletjes, de beruchte flapjes onder aan je bovenarmen, ontstaan deels door veroudering. Noem het de prijs van de wijsheid. Bij vrouwen werken hormonale veranderingen ook nog tegen. We gebruiken de armspieren in het dagelijkse leven vaak te weinig, wat verslapping verergert. Daar kun je wel degelijk iets aan doen.
5. De ‘hip dip’
Nauwelijks één op de tien vrouwen heeft een zandloper-figuur. Schrijf die wespentaille dus maar af als onlogisch ideaal. Toch kun je je taille altijd wat stroomlijnen. Pakweg de helft van onze lichaamsvorm zit in de genen, de rest is aan onszelf! Yoga is dé manier, omdat je niet alleen actief bent, maar ook ontstrest. Volgens onderzoekers lijkt stress namelijk niet alleen tot snacken te leiden, maar ook tot extra vetafzetting in je taille. Weg ermee!
6. De Stoel (variatie)
Utkatasana
Utkatasana is een effectieve maar zachtere variant van nog zo’n sportschoolklassieker: de squat. Je dijen werken hard, je gewrichten worden ontzien.
7. De Berghouding
Tadasana
In een experiment van de Universiteit van Louisville keken proefpersonen naar andere mensen. Hadden die een goede lichaamshouding, dan werden ze door de proefpersonen jonger geschat én kilo’s lichter. Hoe krijg je een goede lichaamshouding? De Berghouding is het antwoord.
Online training Slank met yoga
In de online training Slank met yoga leer je nog meer over fit, slank en gezond worden met yoga en meditatie.
Ontdek hoe je gezonde keuzes maakt op gebied van beweging, ontspanning en voeding en volg online yogalessen van yogadocente Danielle Raats: actieve Yang-lessen afgewisseld met ontspannende Yin-sessies. Zo leer je in 7 weken (of meer) oude gewoontes loslaten, zelfvertrouwen opbouwen en kiezen voor een gezond eetpatroon. Naast de video’s krijg je recepten, achtergrondinformatie en reflectievragen.
Beeld: Harold Pereira
0 reacties
Geef je reactie