We koken nogal eens op basis van wat wij willen eten in plaats van ons te laten sturen door wat de natuur ons op dat moment geeft. Met de bijzondere recepten van De Kas wordt dat anders. Zo koop en kook je helemaal in sync met het seizoen! Wij delen een heerlijk seizoensrecept voor oktober.
Koken, dat betekent toch meestal: kookboek openslaan, recept selecteren en met een boodschappenlijstje op zak op zoek naar alle ingrediënten. Maar wat als je het eens omdraait en je laat leiden door wat er op dat moment is, door wat het land te bieden heeft aan ingrediënten? Want eten dat hier en nu is verbouwd, verbindt je met het hier en nu. Daarnaast bevatten seizoensproducten precies die voedingsstoffen die je nodig hebt om in dit seizoen gezond te zijn.
Precies zo denken ze bij restaurant De Kas in Amsterdam. Hun missie: koken en eten op een andere manier benaderen. Niet vanuit het gerecht, maar vanuit dat wat nu, vandaag, deze maand, vers uit de grond komt. Kas-chefs Wim de Beer en Jos Timmer koken met wat het land brengt en bouwen hun gerechten daaromheen. ‘In ons restaurant zijn de ingrediënten de sterren. Niet de chef, maar het product bepaalt.’ Het is een les in loslaten van controle en meebewegen met wat de natuur te bieden heeft. Klinkt dat niet yogisch? Wij delen het seizoensgerecht voor oktober met koolrabi als hoofdingrediënt.
Seizoensrecept voor oktober
Gestoofde koolrabi met klaverzuring en beurre blanc
voor 4 porties, duur 20-30 minuten, bijgerecht
Ingrediënten
Voor de beurre blanc
Bereiding
Wat vond je van dit seizoensrecept voor oktober? Houd ons blog in de gaten want volgende maand delen we nog een seizoensrecept van restaurant de Kas én tips om zelf te koken volgens de seizoenen.
Tekst Kyra de Vreeze Receptuur Jos Timmer, Restaurant de Kas Fotografie Rinze Vegelien
0 reacties
Geef je reactie