Met onze manier van eten kunnen we de wereld veranderen, daar is de Londense kookboekenschrijver Anna Jones van overtuigd. Uit haar kookboek Éen deelt ze dit recept voor een betere wereld: welsh cakes met groene olijven en kruiden.

Eten voor een betere wereld

Gezond én duurzaam eten is niet iets waar je flink op moet studeren: het is eigenlijk heel simpel. Uit onderzoek van de universiteit van Oxford blijkt dat de voeding die het beste voor jouw gezondheid is, ook het beste voor de gezondheid van de planeet is. Vers fruit, verse groente, bonen en volle granen bieden de beste bescherming tegen ziekten én zijn het beste voor het klimaat.

Toch is er een maar: sommige ultrabewerkte producten – zoals frisdrank – vergen niet veel van onze planeet, maar zijn wel slecht voor onze gezondheid. Inmiddels bestaat meer dan de helft van alle calorieën die in de UK en de VS worden geconsumeerd uit dit soort overbewerkte dranken en voeding. In andere landen stijgt het aandeel snel. Denk aan bepaalde ontbijtgranen, zoutjes en koekjes, snoep, yoghurt met een smaakje of kant-en-klare (vega) burgers. Anna Jones vindt dat je alles wat kant-en-klaar is moet laten staan en moet koken en bakken from scratch. Gezond, leuk en véél bevredigender dat koken uit pakjes en zakjes.

Checklist

Kies voor:

  • Een volledig of voornamelijk plantaardig dieet (wen eraan door vast te beginnen met een zuivelvrije dag per week: havermelk in de koffie, notenpasta in plaats van kaas op je brood).
  • Seizoensgebonden ingrediënten.
  • Producten van de boer bij jou in de buurt. Kijk op bijvoorbeeld boerschappen.nl, of google naar een boer in jouw omgeving.

Recept voor een betere wereld

Welsh cakes met groene olijven en kruiden

12 kleine cakes, 40 minuten

betere wereld

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • een kleine prei, schoongemaakt
  • 200 gram speltbloem of speltmeel, plus extra om te bestuiven
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 gram koude ongezouten boter of plantaardige boter, in blokjes
  • 50 gram groene olijven, ontpit en grof gehakt
  • 2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
  • bosje dille, blaadjes grof gehakt
  • bosje peterselie, blaadjes grof gehakt
  • 80 gram cheddar of plantaardige cheddar (naar wens), geraspt
  • 1 biologisch ei, losgeklopt, of 3 eetlepels. sojayoghurt
  • 2 eetlepels melk naar keuze

Voor erbij

  • tomatenchutney
  • meer cheddar (naar wens)
  • sla met citroendressing (naar wens)

Bereidingswijze

  1.  Verhit de olie in een koekenpan van 25 cm met antiaanbaklaag. Doe er de prei en een snuf zout in. Bak 8 minuten op laag tot halfhoog vuur tot de prei zacht en glazig is. Doe de prei in een kom. Haal de pan van het vuur en veeg hem schoon met keukenpapier.
  2. Zeef de bloem en het bakpoeder in de kom met de prei. Wrijf met je handen de boter door het mengsel tot het een kruimelig deeg vormt. Voeg de olijven, kappertjes, kruiden en kaas toe.
  3. Kruid het mengsel met zout en peper en meng door elkaar. Voeg een extra snuf zout toe als je geen kaas gebruikt. Roer het ei of de yoghurt erdoor en voeg zo nodig een scheut melk toe tot er een stevig deeg ontstaat. Je moet het deeg kunnen uitrollen of met je handen in vorm kunnen brengen, dus het moet niet te kleverig zijn.
  4. Bestuif een schoon werkvlak met bloem en rol met de hand balletjes ter grootte van een golfbal en druk die plat. Of: rol het deeg uit tot het 1,5 cm dik is. Snijd met een ronde uitsteekvorm van 5 cm 12 kleine cirkels uit het deeg. Breng de afsnijdsels weer bij elkaar en herhaal het proces tot al het deeg is gebruikt.
  5. Verhit de koekenpan op laag tot halfhoog vuur en bak de Welsh cakes zonder olie. Bak ze in porties van vier zodat je genoeg ruimte hebt om de cakes om te keren en ze gelijkmatig gaar worden. Bak ze 6-8 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
  6. Serveer ze warm met tomatenchutney, wat sla met citroendressing en nog wat meer kaas.

Heb jij ook een recept of tip dat bijdraagt aan een betere wereld? Deel het hieronder in een reactie en inspireer elkaar.

Nog een recept voor een betere wereld proberen? Probeer hier arepa’s.

Tekst Kyra de Vreeze Fotografie Issy Croker Receptuur Anna Jones