Gerechten die goed zijn voor jou, je portemonnee én voor de planeet: dat klinkt als de ultieme win-winsituatie. En dan zijn ze ook nog eens makkelijk te maken en zalig! Probeer dit recept voor een betere wereld, arepa’s met zwarte bonen.
Dat het klimaat flink te lijden heeft onder de voedselproductie wist je waarschijnlijk wel. Je leest dan deprimerende feiten als: meer dan een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is het gevolg van hoe wij met ons eten omgaan. Wélk voedsel we produceren, hóe we dat produceren en hoe wij dat behandelen: het heeft allemaal direct effect op de opwarming en uitputting van onze planeet. Zo belandt een derde van al het geproduceerde eten ongegeten in de vuilnisbak.
De kracht van het individu
Met onze manier van eten kunnen we de wereld veranderen, daar is de Londense kookboekenschrijver Anna Jones van overtuigd: ‘Soms kan alle informatie over de klimaatcrisis en wat wij zelf kunnen doen je even teveel worden. Daarom is het handig om kleine stappen te nemen. Want met de gemiddeld 35.000 grote en kleine beslissingen die we dagelijks nemen, kunnen we veel bereiken. Natuurlijk moeten regeringen systematische veranderingen doorvoeren in onze voedselvoorziening, maar ook onze microbeslissingen hebben effect. We kunnen niet eisen dat machthebbers actie ondernemen zonder dat we zelf ook andere keuzes gaan maken.’
Jones gelooft daarmee in de kracht van het individu: één kleine druppel trekt een volgende druppel aan en samen vormen ze uiteindelijk een onmetelijk krachtige oceaan. Door voornamelijk plantaardig te eten, dit zoveel mogelijk van het seizoen bij lokale bio-boeren te kopen, het zelf te bereiden en vervolgens niet te verspillen, komen we een heel eind.
Recept voor een betere wereld
Arepa’s met zwarte bonen en salsa verde
10 arepa’s, 120 minuten
Ingrediënten
Voor de zure rode uien
1 rode ui, gehalveerd en in zeer dunne ringen
sap van 1 limoen
flinke snuf grof zeezout
Voor het deeg
300 g fijn maismeel
1 theelepel zout
1 eetlepel olijfolie
Voor de zwarte bonen
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel gerookte-paprikapoeder
bosje koriander, stelen en blaadjes gehakt
800 gram zwarte bonen uit blik (of 500 gram zelf gekookte bonen)
1 groene chilipeper, fijngehakt
rasp en sap van 1 limoen
Voor de salsa verde
200 gram feta of plantaardige feta
bosje koriander, blaadjes gehakt
bosje munt, blaadjes geplukt
rasp en sap van 1 limoen
3-4 eetlepel olijfolie
1 groene chilipeper, fijngehakt
Voor erbij
bosje radijsjes, in dunne plakken
170 gram feta, verkruimeld
limoensap
Bereidingswijze
Doe voor de zure rode uien alle ingrediënten in een kom en knijp het mengsel met je handen door elkaar tot de uien felroze worden. Zet apart.
Doe voor het deeg alle ingrediënten met 400-450 ml kokend water in een kom. Laat een minuut staan zodat het water in het meel kan trekken. Meng het deeg voorzichtig met de hand door elkaar. Het moet een soort boetseerklei worden en mag niet kruimelig zijn. Laat 5 tot 30 minuten rusten.
Bereid de zwarte bonen: verhit wat olijfolie in een middelgrote koekenpan en bak komijnzaad, paprikapoeder en korianderstelen 1 minuut. Voeg de zwarte bonen met het vocht uit het blik toe en laat ze 10 minuten pruttelen.
Maak nu de salsa verde. Doe zo’n 30 gram feta met de helft van de korianderblaadjes in een keukenmachine. Voeg de resterende ingrediënten behalve de chili toe en maal het geheel tot een donkergroene salsa. Kruid het mengsel naar smaak en zet apart.
Check of het deeg klaar is (het moet makkelijk loskomen uit de kom en makkelijk te bewerken zijn).
Verdeel het in stukken ter grootte van een golfbal en vorm hiervan cirkels van 8 cm in diameter en 1 cm dik (je maakt er 10). Verhit wat olie in een grote koekenpan en leg een arepa in de hete olie.
Doe het deksel op de pan en bak de arepa 7 minuten aan elke kant tot hij aan beide kanten goudbruin is. Houd hem warm in de oven en bak de resterende arepa’s.
Voeg de gehakte groene chilipeper en de korianderblaadjes toe aan de zwarte bonen.
Serveer de arepa’s warm. Snijd ze open en vul ze met een schep zwarte bonen, wat salsa, radijsjes, ingelegde rode ui en de overige feta. Sprenkel er wat limoensap over.
Heb jij ook een recept of tip dat bijdraagt aan een betere wereld? Deel het hieronder in een reactie en inspireer elkaar.
Meer vegetarische recepten vind je bijvoorbeeld hier.
Tekst Kyra de Vreeze Fotografie Issy Croker Receptuur Anna Jones
Het is niet gemakkelijk om als yogi altijd gefocust en gebalanceerd te blijven, al zouden we het graag willen. Het hindoegeschrift Ratha Kalpana legt uit hoe dat komt.
0 reacties
Geef je reactie