Nooit meer warm eten: voor de één een gruwel, de ander zweert erbij. Glo’s oprichtster Solveig Eiriksdottir vond in raw food genezing van haar klachten – en introduceerde het in haar thuisland IJsland. ‘Mijn passie verwarmt het eten. Ik voel me zó vitaal.’
De IJslandse winters zijn leeg en donker. De zon komt om 11:30 uur op en gaat vier uur later weer onder. Grijs, van witgrijs tot blauwgrijs en antraciet, is de kleur die overheerst. Het grootste deel van het eiland bestaat uit onbewoonbare hooglanden en vulkanische wildernis, waar planten met geen mogelijkheid kunnen groeien. Zeker niet tijdens de lange besneeuwde winter.
Op dit eiland werd, 57 jaar geleden, Solveig Eiriksdottir geboren. Solla, zoals ze liefkozend wordt genoemd, ziet er typisch IJslands uit. Ze is een Scandinavische schone met lange, lichtblonde lokken. En hoewel ze er typisch IJslands uitziet, is ze dit allesbehalve. Ze is een pionier, die de van nature vis en yoghurt etende IJslanders kennis heeft laten maken met de plantaardige en onverhitte cuisine. Bijna vijfentwintig jaar geleden opende ze daar, in dat kale en woeste land, de eerste vestiging van het populaire vegetarische healthfood restaurant Glo. Inmiddels heeft Glo vijf vestigingen in zowel IJsland als Denemarken.
Het verhaal, dat niet onderdoet voor een saga, begint met een 19-jarig meisje en een reeks allergieën. Solla was deze allergieën zat en besloot haar klachten via voeding te helen. Jarenlang at ze macrobiotisch, tot ze met raw food in contact kwam. ‘Het was meteen bingo,’ vertelt ze enthousiast. De IJslandse was zelfs zo gegrepen dat ze op stel en sprong naar het Ann Wigmore’s Living Food Center in Puerto Rico afreisde – het mekka voor iedereen die meer van raw food wil weten. Daar leerde Solla alles wat er te leren valt op het gebied van onverhitte, plantaardige voeding. ‘Toen ik terugkwam, was het winter in IJsland, maar mijn nieuwe passie voor raw food bekoelde niet door de kou en de sneeuw. Mijn passie verwarmde het eten. Ik voelde me zo goed. Zo vitaal.’ Tien jaar, en tien donkere IJslandse winters lang, at Solla uitsluitend rauwe planten. Haar dehydrator, een klein oventje dat slechts tot 42 graden kan verwarmen, was haar trouwste vriend en rauwe lasagna en rauwe pizza waren favoriete gerechten. Warme soepen miste ze niet – 42 graden is immers warmer dan lichaamstemperatuur.
Universele waarheden
Inmiddels eet Solla naast raw food ook verwarmde veganistische maaltijden zoals soepen en stoofpotjes. ‘We zijn allemaal anders, elk moment is anders. Onze behoeften veranderen en zijn persoonlijk en uniek. Toch zijn er een paar universele waarheden over voeding en gezondheid. Voor een gezonde maaltijd zijn de kooktechniek en de (kwaliteit van de) ingrediënten het allerbelangrijkst.’
Raw food
Een raw food-dieet is een eetpatroon waarbij alleen onverwarmde, minimaal bewerkte en puur plantaardige producten worden gegeten. Rawfoodies gaan ervan uit dat wanneer eten boven de 42 graden Celsius wordt verwarmd, het zijn enzymen verliest. Enzymen zijn stoffen die alle processen in het lichaam, waaronder de vertering, in gang zetten. Het behoud van enzymen in voeding is volgens rawfoodies van cruciaal belang voor het bewaken van de gezondheid en in het bijzonder de verwerking, vertering en opname van voedingsstoffen. Rawfoodies eten onder meer rauwe groenten, vruchten, (gekiemde) noten, zaden, granen en bonen, verse kruiden en zeewier.
Raw food recepten boordevol voedingsstoffen
De recepten zijn afkomstig uit Raw, healthy fresh food for a moden lifestyle van Solla Eiriksdottir.
Bloemkoolburgers
4-6 porties, 30 minuten
Ingrediënten
Burgers
Raita
Bereidingswijze
Speculaascake met peer en zoute karamel
4-6 porties, 30 minuten
Ingrediënten
Dressing
Bereidingswijze
Meer raw food recepten? Kijk dan eens op de website van Solla.
Tekst: Kyra de Vreeze Receptuur: Solla Eiriksdottir
0 reacties
Geef je reactie