Mmm, een frisse mojito op een warme zomeravond … je oververhitte hoofd komt gelijk tot bedaren. Je lichaam ontspant en begint aangenaam te tintelen. Een gelukzalig gevoel bekruipt je. Maar…kan dat ook zónder alcohol? Met deze recepten voor zuivere cocktails zeker!
‘Houd het lichaam rein’, is kort door de bocht hoe soetra 2.40 het begrip saucha -zuiverheid- beschrijft. Door zuiver te leven kom je volgens de eeuwenoude yoga-filosoof Patanjali dicht bij die staat van gelukzaligheid die op zomeravonden nog wel eens samenhangt met een cocktail of drie, vier. Soetra 2.41 gaat verder over dat helende effect van een zuiver lichaam: het leidt tot een opgewekte en heldere geest. Reden genoeg dus om eens te kiezen voor een cocktail zonder geestvertroebelende alcohol. Alleen al het verse fruit en de frisse kruiden in deze mocktails geven lichaam en geest een instant boost. En wedden dat je de volgende ochtend vrolijk en verlicht aan je dag begint?
Hibiscus-Limoengranita
1 glas, 5 minuten, plus 30 minuten
Ingrediënten
2 g hibiscusbloemen*, plus hibiscusbloemen en schijfjes limoen voor de garnering
60 ml kokend water
60 ml limoensap
60 ml kokoswater
30 ml rijststroop (of kies voor suikerstroop, ahornsiroop, kokosbloesemstroop)
60 g ijs
Bereidingswijze
Laat de hibiscus in het kokende water trekken, 30 minuten of tot het water afgekoeld is tot kamertemperatuur.
Zeef en roer met het limoensap, het kokoswater, de siroop en het ijs.
Mix in de blender tot het granita is.
Schenk in een groot glas, met een dik rietje, en garneer met een schijfje limoen en hibiscusbloemen.
*Hibiscusbloemen zijn als biologische thee online verkrijgbaar.
Lentebries met aardbeien en tijm
1 glas, 5 minuten
Ingrediënten
4 aardbeien, ontkroond en in vieren gesneden, plus een paar voor de garnering
3 takjes tijm, plus een paar voor de garnering
30 ml rijststroop
60 ml citroensap
Water om af te vullen
Bereidingswijze
Kneus de aardbeien en de tijm in een shaker.
Doe de andere ingrediënten behalve het water erbij en shake stevig.
Zeef twee keer en schenk dan in een groot glas vol ijsblokjes, vul af met het water en garneer met een aardbei en een takje tijm.
Munt-ananasspritzer
1 glas, 5 minuten
Ingrediënten
voor de cocktail
60 g ananas, geschild en grof gesneden
3 takjes munt, plus een paar voor de garnering
IJs naar keuze
55 g compote van gegrilde ananas*
Bruiswater om af te vullen
Mooie stukken ananas voor de garnering
voor de compote
460 g ananas geschild en in de lengte in plakken gesneden
2 eetlepels palmsuiker
125 ml water
Bereidingswijze
voor de mocktail
Kneus de ananas en de munt tot een egale laag onder in het glas.
Doe er het ijs en de ananascompote bij, vul vervolgens af met bruiswater.
Roer en geef met een plak ananas en een takje munt.
voor de compote
Verwarm de gril voor. Leg de plakken ananas in één laag op bakpapier.
Gril tot de ananas begint te kleuren.
Doe de suiker eroverheen en laat onder de gril karamelliseren.
Laat afkoelen, pureer in de blender en voeg het water toe.
In de koelkast zeven tot tien dagen houdbaar.
Fotografie: Beatriz da Costa
Recepten uit: Mocktails van Caroline Hwang – Kosmos Uitgevers – €17,50 – ISBN 9789021572192
0 reacties
Geef je reactie