Wat zijn dat eigenlijk, superkrachten? Iedere keer als je Siddhasana aanneemt, de houding die naar deze krachten is vernoemd, kun je zelf die keuze maken. Kies bijvoorbeeld voor vriendelijkheid en vergevingsgezindheid.
In de bekendste tekst over yoga, de Yoga Sutra’s van Patanjali, wordt een heel hoofdstuk gewijd aan siddhis. Siddhis zijn superkrachten – en wie ze bezit wordt een siddha genoemd. Die superkrachten kun je verkrijgen als je jaren achter elkaar vol vuur en discipline yoga beoefent. En dan niet dat ene uurtje per week in die hippe nieuwe studio – nee, om siddhis te verkrijgen oefen je 24/7, het liefst in afzondering.
De superkrachten die deze ultragedisciplineerde yogi’s en yogini’s kunnen krijgen, zijn heel divers. Zo zijn er verhalen bekend over yogi’s die over water kunnen lopen. Ook het vermogen om van grootte en vorm te veranderen of zo sterk als een olifant en zo snel als een haas te worden, behoort tot de siddhis. Het kan fantastisch lijken om deze superkrachten te krijgen, en voor veel yogi(ni)’s is dat in eerste instantie ook het geval. Veel teksten en verhalen waarschuwen echter voor de valkuilen en gevaren van deze siddhis. De mythe van Durvasa laat het verhaal achter Siddhasana zien.
Hart op de juiste plaats
Durvasa Muni was zo’n gedisciplineerde yogi die superkrachten had verkregen. Iedereen in de wijde omgeving was bang voor Durvasa omdat hij zo opvliegend was en hij mensen vervloekte zodra er ook maar iets was wat hem irriteerde.
De enige de niet bang voor Durvasa was, was koning Ambarish. Deze koning was een aanhanger van de god Vishnu en beoefende zelf ook yoga, al was hij niet zo gedisciplineerd als Durvasa. Hij was een vriendelijke man met het hart op de juiste plaats. Hij zorgde goed voor zijn onderdanen en deelde zijn weelde altijd met wie het minder goed getroffen had in het leven.
Op een dag besloot Durvasa de koning te bezoeken, waarop de koning Durvasa uitnodigde te blijven logeren. Durvasa accepteerde de uitnodiging, maar liet weten dat hij zich eerst wilde baden in de rivier voor hij zich weer bij de koning zou voegen. Toevallig was Durvasa gearriveerd tegen het einde van koning Ambarish’ periode van vasten. De richtlijnen die de koning volgde, schreven voor dat hij het vasten moest verbreken voor zonsopkomst, maar het zou respectloos zijn om al met eten te beginnen voor zijn gast was teruggekeerd. De koning wachtte en wachtte. Het moment van zonsopkomst kwam steeds dichterbij.
Durvasa was nog steeds niet terug toen het moment om het vasten te breken daar was. De koning zat met een dilemma: moest hij zijn gast beledigen of was het beter de voorschriften voor het verbreken van zijn vastenperiode te negeren?
Uiteindelijk koos de koning voor een compromis: hij besloot alleen wat water te drinken – wat zowel voedsel als geen voedsel is.
Reusachtige demon
Niet lang daarna kwam Durvasa eindelijk terug. Hij kwam er vrijwel direct achter dat de koning water had gedronken in zijn afwezigheid. De opvliegende Durvasa werd woedend. Met zijn superkrachten creëerde hij een reusachtige demon die hij achter koning Ambarish aan stuurde met de opdracht de koning te vermoorden. Aangezien de koning zo vriendelijk en liefdevol was en bovendien al jaren yoga beoefende, besloot de god Vishnu in te grijpen. Hij stuurde zijn chakra, een snel ronddraaiend wapen, op de demon af en niet lang daarna viel de demon dood neer. Vervolgens ging het wapen achter Durvasa aan, die vluchtte en de goden om hulp vroeg. Vishnu antwoordde dat geen enkele god of godin Durvasa kon helpen. Hij moest de koning om vergiffenis vragen, dat was het enige wat hem nog kon redden. Durvasa rende op de koning af, viel op zijn knieën en smeekte de koning hem te vergeven. De vriendelijke en liefdevolle koning deed dat meteen – en zo werd Durvasa’s leven gered.
Delen van liefde
Het verhaal over Durvasa is maar één van de vele verhalen over yogi’s die zo gehecht raakten aan hun siddhis dat zij daardoor een egocentrisch en ongelukkig leven leidden. Ook laat het verhaal over Durvasa zien dat vriendelijkheid, liefde en vergevingsgezindheid uiteindelijk de échte superkrachten zijn.
De houding werd Siddhasana genoemd, naar yogi’s en yogini’s met superkrachten en dient als een geheugensteuntje. Omdat het een houding is die je vaak aanneemt in meditatie of tijdens de yogales, word je er tijdens je practice meerdere keren aan herinnerd dat siddhis misschien interessant en leuk zijn, maar dat je je veel beter kunt richten op het ontwikkelen, voeden en delen van liefde, vriendelijkheid en vergevingsgezindheid. En dat kan elke keer als je Siddhasana aanneemt – of je nu een uurtje per week in een fonkelnieuwe studio, of 24/7 in afzondering oefent.
Stap voor stap
Superkrachten ontwikkelen en jezelf voeden met liefde, vriendelijkheid en vergevingsgezindheid? Zo doe je de Siddhasana.
Beeld: Christine Hewitt
0 reacties
Geef je reactie