Al van jongs af aan kijkt Myrna van Kemenade (51) eerder naar hoe iemand zich beweegt dan naar wat iemand zegt. Een carrière als danseres lag haar daarom goed. Tot ze als een blok viel voor Ashtanga en Vinyasa, en later ook voor Prana Flow en meditatie. Als yogadocent wil ze mensen vooral bewust aanwezig laten zijn om zo ruimte te geven aan wat er vanbinnen leeft.
Terugblikkend is het niet gek dat Myrna van Kemenade een kleine vijfentwintig jaar geleden bij yoga uitkwam. “Yoga is niet alleen maar op je matje houdingen doen. Echte yoga is kijken, voelen, bewust zijn en handelen naar je hart. Dat gaven mijn ouders me al mee. Ze lieten me vrij en gaven toch structuur. Hoe essentieel zo’n warme start is, besef ik naarmate ik ouder word steeds meer. Als jouw innerlijke stem door een trauma overschreeuwd wordt, door negatieve tongen die je alleen maar negatieve dingen influisteren als ‘Je bent niet goed genoeg’, ‘Je bent niks waard’ of ‘Dat kun jij niet’, hoe kun je die dan horen? Dat ik dat wel kan en de vrijheid heb om mezelf te zijn en naar mijn hart te luisteren, heb ik aan mijn ouders te danken.”
Vallende kwartjes
Door haar hart te volgen, kwam Myrna ook op het pad van yoga terecht. In 2000 had ze nog een carrière als danseres. De musical ‘Chicago’ liep op z’n einde, in ‘Saturday Night Fever’ zou ze de understudy van Chantal Janzen worden. Omdat haar relatie net was gestrand en ze tussen de twee producties zes weken vrij had, besloot ze in haar eentje te gaan backpacken in Thailand. “Ik had een adresje waar ik een detoxweek wilde doen. Iemand had namelijk tegen me gezegd: ‘Daar word je lekker helder van en dan kun je alles op een rij zetten.’” In dat resort deed ze voor het eerst yoga, Ashtanga om precies te zijn. “Vroeger had ik weleens Hatha gedaan, maar dat vond ik destijds suf en saai, niet fysiek en actief genoeg. Maar bij Ashtanga dacht ik: wow!” Door de twistende houdingen werd ze als het ware uitgewrongen. Er kwamen allerlei emoties, spanningen en onverwerkt verdriet los. “Ik moest huilen, tegelijkertijd voelde mijn buik juist licht. Er gebeurde van alles in al twee lessen. Niet alleen lichamelijk, ook mentaal. Ik merkte dat ik helderder ging kijken, observerend en bewust. Wat ik als kind van nature had gedaan, deed ik nu vanuit bewustzijn.
Er vielen allerlei kwartjes: O, zó werkt dat, het lichaam slaat gebeurtenissen en gevoelens op als een container. O, ik heb nog van alles te verwerken. Hé, ik kan nog veel gezonder worden. Ook dacht ik dat ik goed ademde, wat dus niet zo was. Als danser was ik gewend mijn buik in te houden, nu mocht ik die loslaten. Intrinsiek voelde ik: dit wil ik! Tegelijk dacht ik: waarom weet niet iederéén hiervan?”
Afscheid van de dans
Het was een bepalende ervaring, die haar leven een andere richting op stuurde. En omdat ze niet alleen een gevoelige, spirituele kant heeft, maar ook van de actie en het handelen is, was het besluit snel genomen: terug in Nederland zou ze een yogaopleiding gaan doen. “Vanwege mijn rol in ‘Saturday Night Fever’ werd het een opleiding Poweryoga. Destijds was er nog niet zoveel, en ik wilde graag een dynamische vorm, omdat mijn lichaam dat kende van de dans. Al snel reed ik, ondanks mijn hoofdrol, elke dag met een knoop in mijn maag naar het theater. Ik wist dat mijn hart tegen mijn lijf praatte: het was tijd om de dans los te laten.” Naast de yogi stond ook de ondernemer in haar op. In 2007 opende ze in hartje Zaandam de studio Yogadreams, inmiddels uitgegroeid tot een yogaschool met vier zalen, een groot docententeam en 35 lessen per week. “Daarnaast ben ik een coachopleiding gaan doen. Het voelt voor mij als een missie, een opdracht, om anderen te leren en helpen. Ik wil dat wat ik mensen aanreik verantwoord is.” Zelf houdt Myrna van Vinyasa, maar ook van Healing yoga en diepe meditatie, en hier en daar een snufje Kundalini. “Die variatie vind ik ook het fijne aan de docenten in mijn studio, die allemaal verschillend zijn. Want ieder mens heeft voor elke fase in het leven iets anders nodig. De een houdt van een docent met een rustige stem, de ander van een down to earth- benadering. Het een is niet beter dan het ander, het gaat erom wat bij je past.”
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Yoga buiten de mat
In de tijd dat ze kennismaakte met yoga had ze dat fysieke nodig om naar binnen te keren. “Maar op een gegeven moment ben ik meer naar zachtheid gegaan. Toen heb ik de Prana Flow Vinyasa teacher training van Shiva Rea in Los Angeles gevolgd. Zeker nu ik ouder word, heeft mijn lichaam een andere vorm nodig. Ik wil niet meer moeten, ik wil zacht en mild. De yogavorm die ik nu beoefen, is de Myrna-vorm. Bovendien vind ik dat je yoga zelfs kunt beoefenen zonder op de mat te staan. Mijn vader kan qua beweging alleen maar fietsen; dat doet hij dertig kilometer per dag. Mijn moeder wandelt veel. Ze luisteren allebei heel goed naar wat hun lichaam nodig heeft, ook wat betreft voeding. Ze kunnen daarbij heel duidelijk nee zeggen: vandaag heb ik even geen zin in bezoek. Dat is óók yoga, vind ik.
De hele dag door
Het zit ’m vooral in hoe bewust en mindful je omgaat met de dagelijkse dingen. Dat probeer ik anderen mee te geven: het gebeurt niet alleen op de mat.” Laatst vroeg iemand hoe haar eigen practice er eigenlijk uitziet. Die beperkt zich dus niet tot de mat, maar gaat de hele dag door. Even een vooroverbuiging tussendoor, of juist een achteroverbuiging om het hart te openen als ze veel achter de computer heeft gezeten. Gedurende de dag regelmatig diep in- en uitademen. En langs het strand wandelen in Castricum. “Wakker worden en dan met de hond lopen, daar word ik blij van. Zo is het leven bedoeld.” En ook dat is een vorm van yoga, vindt ze. Want veel in de natuur zijn is van wezenlijk belang voor ons welzijn. ‘Dat alles er mag zijn, ook wat niet fijn is, is voor mij de essentie van yoga’ En dan bedoelt ze niet op het strand liggen, maar de omgeving ervaren met al je zintuigen. “Het water zien komen en gaan, golven horen ruisen.”
Beeld: fotografie door Danique van Kesteren, styling door Tilly Hazenberg, visagie door Carmen Gonzalez
*Dit artikel kom uit Yoga #4 2024 en is ingekort voor online. Meer lezen? Word dan nu voor een jaar lid en ontvang vier keer per jaar het magazine cadeau.
0 reacties
Geef je reactie